Александар Вучић: Аустријски председник ми је рекао да је Косово услов за ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност свом госту, аустријском председнику Александеру ван дер Белену што су могли да разговарају о свим питањима, укључујући Косово и Метохији

Вучић изразио је захвалност аустријском председнику Александеру ван дер Белену на посети (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је председник Аустрије Александер ван дер Белен пренео да Европска унија има проблеме унутар своје територије и да не може да „увози“ нове, па је услов за улазак Србије у Унију да реши проблем Косова и Метохије.

– Разговарали смо о односима између Београда и Приштине, по том питању имамо другачије ставове и позиције – изјавио је Вучић на заједничкој прес конференцији и додао:

– Обавестио сам га да смо ми увек спремни да разговарамо, да имамо отворени дијалог о кључним питањима, али да је потребно да дођемо до компромисног решења, које не може да буде такво да Срби изгубе све и не добију ништа, а да други добију све – подвукао је Вучић.

Ако је решење, мора да буде компромисно, и за то ћемо се борити, нагласио је председник Вучић и додао да није само до нас, да ли ћемо у томе успети, али да ћемо се за то борити.

Рекао је да му је Ван дер Белен пренео да је јасно да ЕУ већ има одређене проблеме и да не могу да увозе нове, те да је један од услова да Србија уђе у ЕУ, што, каже, за нас и није новост, да Београд и Приштина реше проблем. Поновио је да ће се Београд борити за компромис.

Како додаје, Аустрија види Србију као великог и искреног пријатеља и подржава Србију на европском путу.

– Захвалан сам Ван дер Белену на подршци и што смо могли данас да разговарамо о свему, и о мигрантима – казао је Вучић и истакао да је велика част и привилегија за нашу земљу посета председника Аустрије.

Истакао је и да је Аустрија једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора у Србију, те да аустријске компаније у нашој земљи запошљавају око 20.000 људи.

Посебно је подвукао да 89 одсто аустријских компанија, које су инвестирале у Србију, желе да остану и захвалио се на том поверењу, јер то значи да се Србија показала као добар и пристојан домаћин.

Указао је да је важно да се повећава трговинска размена две земље.

Вучић је навео да је 2017, а затим и ове, године трговинска размена две земље драстично увећана и да ћемо ове године први пут прећи једну милијарду евра трговинске размене.

– Извоз није мали, али је и даље увоз већи, па имамо трговински дефицит, али верујем да ће са даљим доласком аустријских компанија, које највише извозе у земље ЕУ и то решавати – рекао је Вучић.

Посебно је, каже, захвалан Аустрији на подршци у области дуалног образовања.

Додао је да много људи из Србије живи у Аустрији, што је такође важно за односе две земље и који представљају мост између Србије и Аустрије.

– Захвалан сам на свакој врсти подршке и на томе што смо данас могли отворено да разговарамо о свим питањима – рекао је Вучић.

Било је каже, речи и о питањима миграната и додао да ће Србија помоћи и по том питању.

– Хвала вам на посети, желим вам да се у Београду и Србији осећате као код куће, као што све сви ми осећамо када дођемо у Беч – рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Vesti online, 17. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

Оставите коментар