Ивица Дачић: Лесото још једна земља која је повукла признање

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Краљевина Лесото повлачи сва претходна саопштења или одлуке које се могу интерпретирати тако да они признају Косово и истакао да је то још једна земља које је повукла раније признање Косова

Фото: Танјуг

„Са великим задовољством могу да саопштим да сам примио вербалну ноту од стране министра у којој јасно стоји да Краљевина Лесото повлачи сва претходна саопштења или одлуке које се могу интерпретирати тако да они признају Косово и они сматрају да је једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. години у супротности са међународним правним документима”, рекао је Дачић у главном граду Лесотоа, Масеру.

После нашег договора на заседању Генералног скупштине Уједињених нација у Њујорку, казао је Дачић, данас смо реализовали посету Краљевини Лесото и после разговора са премијером и министром спољних послова дошли смо до ревидираног става Краљевине Лесото везано за питање Косова и Метохије.

Пошто, навео је шеф дипломатије, Приштина сталног говори да су то лажи, могли сте да чујете и речи мог колеге министра спољних послова, а он ће исту ову ноту са овим формулацијама упутити и званичницима такозване државе Косово која је једнострано проглашена.

„Још једна земља је повукла раније признање Косово. Краљевина Лесото се налази на том списку земаља које Косово има да су их признали, иако само овде у Лесоту кажу да тај акт никад није званично одобрен”, навео је Дачић.

Министар се захвалио Краљевини Лесото и изразио жељу да са њима градимо најбоље могуће односе зато што су имали разумевања за нашу позицију и потребу да не прихватају једностране акте и да подрже аргументе Србије.

„Значи, лепе вести одавде из Лесота, а биће их још у наредним данима”, рекао је Дачић.

Лесото повлачи признање Косова

Масеру – Лесото је повукао политички став о статусу Косова и све изјаве које се могу тумачити као признање косовске независности, саопштио је министар спољних послова Ивица Дачић после састанка са премијером и шефом дипломатије те афричке државе.

Влада Краљевине Лесота ревидирала је свој политички став о статусу Косова, наводи се у ноти Министарства спољних послова и међународних односа Лесота, у коју је Танјуг имао увид.

„Министарство има част да обавести да Влада Краљевине Лесото сматра да њен једини допринос решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, а не дефинисање статуса пре него што се дијалог заврши. Стога је питање државности Косова преурањено. Влада Краљевине Лесото се није изјаснила по овом питању, нити ће то учинити све док дијалог две стране не буде завршен. Када стране постигну договор, Влада Краљевине Лесото ће га чврсто подржати”, наводи се у ноти.

Влада Лесота, истовремено, повлачи све претходне изјаве у вези са Косовом, нарочито оне које се на било који начин могу тумачити као признавање независности Косова, наводи се у документу.

Лесото још истиче да је „једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. у супротности са Завршним актом из Хелсинкија, између осталог, са његовим принципима 3. и 4. и у још већој мери је у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244 (1999) која је усвојена у складу са Главом 7. Повеље УН”.

У складу са тачком 10. Резолуције СБ УН 1244 (1999), Савет безбедности је, наводи се у документу, овластио генералног секретара „да успостави међународно цивилно присуство на Косову у циљу обезбеђивања привремене управе у оквиру које ће становници Косова моћи да уживају суштинску аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије”, чији је Република Србија легални наследник бивше Савезне Републике Југославије, јавља Танјуг.

Косовско МСП одбацује да је Лесото повукао признање

Приштина – Косовско министарство спољних послова одбацило је саопштење министра спољних послова Србије о томе да је Лесото повукао политички став о статусу Косова.

Министар спољних послова Ивица Дачић после састанка са премијером и шефом дипломатије те афричке државе саопштио је раније данас да је Лесото повукао политички став о статусу Косова и све изјаве које се могу тумачити као признање косовске независности, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар