Митрополит волоколамски Иларион: Цариград не може више да буде центар Православне цркве

Упадом у канонске границе друге помесне цркве, легитимизујући раскол, она је изгубила право да се зове координационим центром за Православну цркву, истакао је митрополит Иларион (Алфејев)

Митрополит волоколамски Иларион

Цариградска патријаршија је изгубила право да се зове центром за координацију за целу Православну цркву, изјавио је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, Митрополит волоколамски Иларион.

„Налазимо се пред новом црковном стварношћу: више немамо јединствени центар за координацију у Православној цркви и морамо да будемо врло свесни тога. Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила“, нагласио је Митрополит Иларион у интервјуу за руски „Први канал“.

Он је подсетио да су током неколико деценија Московска патријаршија и друге помесне цркве учествовале у припреми Свеправославног сабора, њихови представници и поглавари долазили су на заседања која је организовала Цариградска патријаршија.

„Али упадом у канонске границе друге помесне цркве, легитимизујући раскол, она је изгубила право да се зове координационим центром за Православну цркву“, истакао је Митрополит.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да Цариградска патријаршија одустане од предузетих корака, Митрополит Иларион је навео да „могућност за покајање увек остаје, иако логика недавних поступака не подразумева неке кораке у супротном смеру“.

„Али ми се и даље надамо да ће тај разум победити“, закључио је он.

Због одлуке Цариграда да почне са одобравањем аутокефалности неканонске цркве у Украјини, што је Руска православна црква назвала расколом, Синод Руске православне цркве објавио је да прекида дијалог са Цариградском патријаршијом. Одлуку Цариграда да повуче акт из 1686. године о предаји Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије Синод Руске православне цркве назвао је канонски ништавном и у њој је видео утицај политике. Прекид односа тиче се читаве канонске територије Руске православне цркве, укључујући Украјину и Белорусију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутник/Православие.ру, 17. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. У Украјини, државне власти су започеле попис црквене имовине (http://www.ng.ru/cis/2018-10-17/1_7334_church.html ) јер се власти Украјине боје да ће Украјинска православна црква Московске Патријаршије из Украјине изнети драгоцености Кијевско-Печерске Лавре. Руска “Независимаја Газета“ је данас објавила опширан чланак о томе и проблемима са припремама за одржавање оснивачког сабора нове украјинске православне цркве, чијем поглавару ће бити уручен томос Цариградске патријаршије о аутокефалији.

Оставите коментар