Ивица Дачић: Случај Чеку показује промену става САД према Приштини

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је  да је из медија сазнао да су Сједињене Америчке Државе прекинуле комуникацију са косовским министром за безбедносне снаге Агимом Чекуом и оценио да је то јасна промена става америчке администрације према Приштини

Ивица Дачић (Фотографије: Танјуг)

„Постоји јасна промена става америчке администрације која на Косово више не гледа као на своје чедо већ покушава да буде објективна, што мислим да је добро”, рекао је Дачић новинарима у Београду уочи почетка седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

Министар је оценио да Приштину сада на Западу посматрају као „проблем и препреку” за решавање питања Косова. „Косовска спољна и унутрашња политика су у великој дефанзиви а позиција Србије јача јер људи имају разумевање за наше аргументе”, казао је Дачић.

Он је додао и да Србија наставља да ради на повлачењу признања независности Косова о чему ће, како је најавио, ускоро имати нове информације, јавља Бета.

Србија је санкционисала и санкционисаће ратне злочинце

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија санкционисала и да ће санкционисати сваког ко је починио ратни злочин. ;

Он је то рекао уочи седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије коментаришући протест у Вуковару са кога је затражено да Хрватска услови улазак Србије у ЕУ процесуирањем одговорних за ратне злочине.

„Не знам на кога се жале, Србија је санкционисала и санкционисаће сваког ко је починио ратни злочин. Они само треба да буду свесни својих злочина”, казао је Дачић новинарима у Београду.

Он је још рекао да у Хрватској постоји велики притисак и експанзија десничарских странака, што се како је оценио, прелама на српско-хрватске односе. Дачић је додао да је протест у Вуковару организован непосредно након промоције књиге о некадашњем управнику логора у Јасеновцу Вјекославу Максу Лубурићу.

„Замислите да се у Немачкој организује промоција књига о управницима Аушвица или других логора, или да се у Аустрији промовише књига о управнику Матхаузена”, рекао је Дачић и додао да Хрватска не сме да рехабилитује злочине из Другог светског рата, који су, како је оценио, „100, 1000 пута већи него што је то био случај 1990-их година”, јавља Бета.

СПС на конгресу бира руководство

Социјалистичка партије Србије ће 22. децембра на конгресу у Сава центру изабрати председника, главни одбор, статутарну и надзорну комисију, најавио је лидер те странке Ивица Дачић. На конгресу ће, каже Дачић, бити донета и политичка декларација о свим изазовима, али неће бити промењен програм.

Он је додао да ће до 15. новембра бити одржани састанци на којима ће бити предлагани делегате конгреса и кандидати за функције, а након тога ће, каже бити одржане општинске, градске и покрајинске конференције.

„Битно је да СПС настави са реформама које смо започели и желимо да имамо што више младих и образованих људи”, рекао је Дачић новинарима у седишту СПС.

Он је уочи седнице Главног одбора рекао да данас неће бити речи о кадровским питањима, јер је, каже, још рано и подвукао још једном да је у странци после 5. октобра дошло до великих промена и да је сада прилика да се наставе реформе. Дачић је рекао да СПС жели да буде модерна социјалдемократска странка која ће, истиче, на следећим парламентарним изборима остварити још боље резултате.

На питање о противкандидатима за председника странке, Дачић је рекао да нема ништа против, али да онај ко хоће да буде његов противкандидат, мора да изађе са новим програмом и концепцијом, а ако не добију подршку, мора да буде свестан да неће бити део његове политике, јавља Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар