Живојин Ракочевић: Михољско лето у Метохији

Празник вина и окончања радова у пољу установљен је после 1999. године, па у ово село са изузетним средњовековним црквама стижу писци, сликари, глумци и прогнаници из Метохије. Михољдан је најважнији дан гето живота и све што се стварало и радило током године види се тог дана

Призрен: Свечани чин обнове и освећења Богословије „Свети Кирил и Методије” 2016. године (Фото: СПЦ)

Призрен, Велика Хоча – Огромни корен липе подигао је коцке калдрме. Око стабла су нагнуте клупе на којима седе ђаци и професори. Благо је михољско лето у Призрену, а из густе, поткресане крошње пада лишће. Ово је липа српских патријараха, нема ниједног, у двадесетом веку, који овде није – као ђак или као професор – провео неко време. Она памти када је, у Великом рату, у темеље Богословије „Свети Кирило и Методије” краљ Петар сакрио своју круну направљену од Карађорђевог топа и отишао преко Албаније. Од свих вредности и живих створења једино је ова липа преживела Погром 17. марта 2004. године. Испод ње ове вечери проректор Исидор шири руке и дочекује госте. Све је обновљено, а нема места на Косову и Метохији одакле није дошао неки посетилац на књижевно вече Матије Бећковића и промоцију књиге „Косово најскупља српска реч”, чије је ново издање објавила управо Призренска богословија.

Проф. др Александар Милановић је, беседећи о књизи, нагласио да је „реч Косово у свим својим значењима уткано у суштину српског бића, а самим тим и централно у нашем језику, што Бећковић образлаже кроз читаву књигу”. Професор Јован Делић сматра да Бећковић песнички дефинише модерног издајника који „мора да делује достојанствено и да глуми слободара и победника, озбиљног и забринутог спаситеља народа”.

Свечаности у Метохији завршене су на Михољдан у Великој Хочи. Овај празник вина и окончања радова у пољу установљен је после 1999. године и пада овог места у потпуну изолацију. Била је то потреба за сусретом гетоизираних људи, па у ово село с изузетним средњовековним црквама стижу писци, сликари, глумци и прогнаници из Метохије. Михољдан је најважнији дан гето живота и све што се стварало и радило током године види се тог дана. Музичар и боем Дејан Живић Славујче пева „У Призрену зелена јабука”, а високи дечански монах Данило споро и достојанствено носи чаше вина у старој Дечанској винарији где се дегустира „оно што је Бог ове године дао”.

Фото Ж. Ракочевић

„Лепо је ових дана прошетати Великом Хочом и осетити мирисе вина и мирисе који се шире целим крајем. Изгледа као да сви печемо ракију”, каже Јован Ђуричић, председник Привременог органа Општине Ораховац. Заједно с овом идиличном михољданском атмосфером иду изолација, небезбедност, стална несигурност, инциденти и пљачке. У двема породицама Мицић, код Матића и у дому Чукарића још се осећа пустош пљачке која их је задесила пре петнаест дана. Помажу им Високи Дечани, Канцеларија за Косово и Метохију, стигле су и краве и телад, али упркос томе мали Дамњан Чукарић не заборавља своју одведену кравицу Драгану. Повредио је око и морао је у Београд на лечење.

Крај празничног дана је помало пуст, чује се песма између вина и цркава, гости одлазе, време бербе је завршено.

Оаза у пустињи

„Велика Хоча има дубоке корене из којих црпи сокове који су потребни да би могла да опстане, као острво у мору, као оаза у пустињи”, каже епископ рашко-призренски Теодосије у беседи на почетку програма испред Господарске куће у Великој Хочи. Потом су стихове говорили Матија Бећковић, Ратко Поповић, наступили су етно-група „Извор” из Врања, Хор Призренске богословије, КУД „Копаоник” из Лепосавића, Ансамбл „Венац” из Грачанице, а промовисана је и „Антологија српске народне лирике Косова и Метохије” коју је, непосредно пред смрт, приредио професор Владимир Бован. Целу манифестацију организовали су Косовско-метохијски одбор Матице српске, Епархија рашко-призренска, Општина Ораховац и Дом културе „Грачаница”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар