Александар Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу

Јенс Столтенберг, Александар Вучић и Соња Лихт на скупу „Лидерство за безбедност региона“ (Фото: НСПМ)

Вучић је на скупу „Лидерство за безбедност региона“, на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да се избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

„Да би могли да се развијамо и похвалимо економским растом и привлачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље“, поручио је Вучић.

Како је рекао, Србија ће дати све од себе да се настави дијалог са приштинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

„Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо“, рекао је Вучић.

„Знамо шта је нама урађено, шта смо ми радили другима и треба да избегавамо грешке какве смо правили у прошлости и да се постарамо за будућност што неће бити лако“, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао и да се само Србији замера што се људи осуђени за ратне злочине појављују у медијима.

Он је навео да су ти људи одслужили своје казне и „нису постали министри, премијери, председници или саветници“, као што је „случај у региону“.

„Нико то никоме не спочитава осим Србији. (…) То је одједном највећи проблем“, рекао је Вучић, додавши да нико од људи осуђених за ратне злочине у Србији нема државну функцију.

Према његовим речима, највећи проблем је да ли ће регион моћи да превазиђе догађаје из прошлости.

„Ради се о нама“, истакао је председник Србије.

Разговараћу с Рамом по питању понуде Телекома Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће разговарати са албанским премијером Едијем Рамом о ситуацију у вези са понудом српског Телекома за куповину Телекома Албанија.

Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтнбергом, упитан о јединственом економском тржишту које заговара, рекао да никада неће одустати од те идеје.

„Не знам да ли је Јенс (Столтенберг) знао, али мислим да је Телеком Србија намеравао да купи Телеком Албаније (који је део Дојче Телекома) и дали су најбољу понуду, али министар телекомуникација Албаније се није сагласио са том продајом, јер је сматрао да Србија није добродошао инвеститор“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће о томе разговарати са Едијем Рамом, како би се та ситуација разрешила.

Никад нећу одустати од идеје јединственог тржишта целог Западног Балкана

Вучић је навео да је можда најважнија политичка идеја стварање јединственог тржишта у целом региону Западног Балкана, а то, додаје, значи да треба да се створе подстицаји за све, да земље имају исту пореску политику која би привлачила много више инвеститора.

Каже да Србија има 56 одсто од укупних инвестиција у региону, наводећи да би и остали добијали више када би постојало јединствено економско тржиште.

„Никада нећу одустати од те идеје“,поручио је Вучић и додао да је добио позитиван одговор од Албаније и да ће разговарати са другим лидерима Западног Балкана.

„Небитно је ко је почео први о томе да говори. Мислим да смо Рама и ја, али је важно да то препознаје и ЕУ. У томе је будућност. Небитно је ко ће бити у ЕУ за пет,или 15 година. Важно је да нешто урадимо пре тога“, рекао је Вучић.

Вежбом „Србија 2018“ јачамо отпорност на непогоде, али и партнерство

Председник Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберга сагласили су се да је вежба „Србија 2018″ веома важна и за Србију и за НАТО, а Столтенберг је истакао да су тиме две стране показале како раде заједно и да јачају партнерство на најбољи начин.

Јенс Столтенберг је то рекао на почетку панела „Лидерство за безбедност региона“, на којем са председником Србије Александром Вучићем разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практичне користи за грађане Србије и региона.

Столтенберг је рекао да је данашња вежба важна, јер се њоме јача капацитет и способност Србије и земаља чланица НАТО-а, у борби против природних непогода, попут пожара, земљотреса, поплава…

„Због климатских промена се припремамо за такве катастрофе. Окупљамо се и омогућавамо да радимо заједно, војни и цивилни капацитети, да се мобилишемо за одбрану и спасавање, да бисмо јачали отпорност друштва на природне непогоде“, рекао је Столтенберг.

Истакао је да вежба показује да НАТО и Србија раде заједно и јачају партнерство.

„Најбољи начин да покажемо да смо партнери није да држимо говоре. Можемо Вучић и ја да држимо говоре сатима, јер смо и добри пријатељи, и говори јесу важни, али још је важније деловати. Важно је да се сарадња не састоји само од речи, већ и од дела“, рекао је Столтенберг.

Рекао је да има веома добре утиске са везане за вежбу и да је њен главни циљ да се војни и цивилни сектор повежу како би заједно радили на елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић се сагласио да је вежба важна, јер показује шта треба радити у будућности, почев од набавке опреме па надаље, у циљу спасавања живота.

Председник Србије је истакао чињеницу да је у вежби учествовало 2.000 људи из 32 земље који су, како је рекао, сарађивали, развили пријатељство, али први пут се упознали и користили неке методе које се користе у елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић је истакао да Столтенберг није само професионалац у свом послу, него и човек који зна како се шаљу најбоље поруке Србији.

„То није само зато што је Столтенберг провео део живота у Србији него и због начина на који је изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999. године“, рекао је Вучић и захвалио Столтенбергу и НАТО-у на данашњој вежби.

Панел, у хотелу „Хајат Риџенси“, организује Београдски безбедносни форум. Разговор модерира председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Посетио бих Албанце да немам лет за Казахстан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је жао што стицајем околности, односно због лета за Казахстан, где иде у службену посету, неће моћи већ данас да лично обиђе у новосадској болници два младића албанске националности који су претучени прошле ноћи.

Вучић је рекао да је чим је добио информацију о нападу на њих тражио од полиције да тај случај ургентно реши.

„Нападачи на Албанце морају бити откривени“, рекао је Вучић и поновио да у Србији свако мора да се осећа слободно без обзира на националност.

Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да је одмах, пошто је добио информацију о нападу на Албанце у Новом Саду реаговао, најоштрије осудио и ургирао код МУП-а да се то одмах реши.

„То не сме да се дешава и тужан сам што одлазим одмах после овога у Казахстан, иначе бих отишао да их посетим“, рекао је Вучић.

„Свако у Србији мора да се осећа слободно. Радићемо на томе. Обезбедићемо слободно окружење. Видећете да ћемо наћи починиоце који су извршили напад“, рекао је Вучић и додао да није тако свуда у региону.

Столтенберг: Треба да будемо спремни за непредвиђено у смислу борбене готовости

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је теже разлучити мир од рата, или сукоб од стабилности, и да је потребно бити спреман за непредвиђено и непредвидиво и у смислу борбене готовости.

„Треба да прихватимо чињеницу да живимо у времену хакерских ратова, хибридних ратова“, рекао је Столтенберг учествујући на скупу Београдског безбедносног форума „Лидерство за безбедност региона“ заједно с председником Србије Александром Вучићем.

Столтенберг је рекао да је мало људи могло да предвиди „Арапско пролеће“, руску анексију Крима или појаву „Исламске државе“. Оно што треба да радимо, како је рекао, јесте да се „припремамо за непредвиђено и непредвидиво“ и да будемо спремни да брзо реагујемо.

НАТО је подигао своју борбену готовост, као и спремност обавештајних служби и спремност у високотехнолошком аспекту, додао је генерални секретар НАТО.

„Кад је Тачи био на Газиводама, нико од светских званичника није хтео да ми се јави осим Столтенберга“

Председник Србије Александар Вучић каже да, кад је Хашим Тачи био на северу КиМ, нико од светских званичника није хтео да му се јави осим Јенса Столтенберга.

„Пола тих светских бирократа се крије, Јенса сам добио одмах и то је много значило на смиривању ситуације, он се није крио“, рекао је Вучић новинарима у Младеновцу и додао да верује да ће са Столтенбергом сарађивати и у будућности, али да се нада да ситуација као што је била недавна са севером Косова неће бити.

Он је објаснио да нико од српских власти није знао да ће на север Косова доћи „људи са дугим цевима, са аутоматским пушкама и са снајперима“.

„Да ли су знали Еулекс и НАТО, то не знам, али нико од регионалне полиције није знао. Нико у Србији није знао ништа о Тачијевој идеји да уђе са тим јединицама“, казао је Вучић и додао да је за улазак албанских наоружаних трупа на север Косова потребна дозвола НАТО и сагласност српске локалне заједнице.

Он је објаснио и да нису питали Србе за улазак.

„Ја сматрам да на Косову нико други осим Срба није угрожен. Пошто не постоји случај да Срби угрожавају Албанце, постоје случајеви на дневном нивоу где Албанци угрожавају Србе и спречавају њихов повратак, краду им стоку и туку децу“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија сагласна да Кфор чува све, али да то буде у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

„Замолио сам Јенса да уђе у наше ципеле, да погледа ствари из српског угла, упознао га са страховима људи на Косово и Метохију. Најважније је да будемо у контакту како бисмо сачували животе и мир у региону“, објаснио је Вучић.

Забринутост због повратка националистичке реторике у региону

Столтенберг је изразио забринутост због повратка на сцену националистичке реторике у региону.

„Не може Брисел да решава проблеме региона, може да помаже. Треба да их решавају људи који овде живе и зато позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици“, рекао је Столтенберг. Он је додао да је важно да се подсетимо да је регион прошао дуг пут од времена ратова, сукоба и патњи деведесетих година претходног века.

„Не кажем да нема више проблема, тензија и изазова, али не тако давно ситуација је била много гора и опаснија, не само по људе у региону већ и за остатак Европе, јер нестабилност у овом региону је велики безбедносни ризик за целу Европу и НАТО“, рекао је генерални секретар НАТО који је, како је навео, присутан у региону са задатком да чува безбедност и мирно окружење.

Столтенберг је поздравио идеју о успостављању јединственог економског простора и интегрисању регионалног економског тржишта.

„Што више ту успете то је боље, не само за привреду већ и за безбедност, јер привредни и трговински односи стварају више поверења“, рекао је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је одао признање Србији за остварени напредак и додао да има охрабрујућих знакова и кад је реч о економском расту у Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 8. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. ЈА, наравно, клин У чорбу, натовац клин у ЈЕЗГРУ: неволи чорбу; ЈА о води која тече и ватри која пече; натовац о борбеној готовости и сарадњи по истој, јер ко је – мало људи! „могло да предвиди руску а н е к с и ј у (ист
    С. У.) Крима“ ( усред Београда!).
    А „Арапско прољеће“ и „појаву“ ‘Исламске државе’: зар и то да вам објашњавам кад смо и вас млатили на исти начин; и да вам говорим о ономе што и сами знате: како ли ћемо вас, тек, млатити.

Оставите коментар