Рамуш Харадинај: Имамо благослов САД за формирање Оружаних снага Косова

Харадинај је америчког секретара одбране информисао о процесу трансформације БСК у Оружане снаге Косова, и добио његову подршку

Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

Приштина – Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да Косово има „благослов” САД за трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова.

„Косово има благослов Америке, Департмана одбране за војску Косова. То је најбоља вест коју доносимо из Америке овог пута”, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре по повратку из САД, преноси Бета.

Харадинај је током боравка у Њујорку на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација имао многобројне састанке са представницима земаља из целог света.

Он је рекао да је добио подршку САД и земаља Европске уније за евроатлантски пут Косова и за све значајне процесе.

Харадинај је рекао да је у Њујорку и Вашингтону разговарао о чланству Косова у Интерполу, сигурности и дијалогу.

Говорећи о сусрету са америчким секретаром одбране Џејмсом Матисом, Харадинај је рекао да је разговарао о безбедности уопште, војсци Косова и дијалогу о нормализацији односа са Србијом.

„Дао сам гаранције генералу Матису да је Косово стабилно, да ће се сарадња са Кфором и Натоом наставити, значи са америчким трупама на Косову”, казао је Харадинај.

Он је рекао да америчког секретара одбране информисао о процесу трансформације БСК у Оружане снаге Косова.

Косово ужива велико поштовање институција САД, у овом случају институција одбране и безбедности, посебно секретара Матиса који је дао подршку Војсци Косова, казао је Харадинај.

Такође је Матиса информисао о дијалогу о нормализацији односа Косова и Србије и при томе додао да је потребно наћи решење и међународни билатерални споразум који би био правно обавезујући, али никако променом границе или разменом територија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар