Политика: ММФ предлаже поделу „Путева Србије“ на три фирме

Из Министарства грађевине саобраћаја и инфраструктуре поручују да „Путеви Србије“ остају једно предузеће

Фото: Р. Крстинић

„То волим да чујем.“ Овим речима је Џејмс Руф, шеф мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), за преговарачким столом прокоментарисао најаву министарке грађевинарства Зоране Михајловић према којој ће капитални издаци у буџету за 2019. годину бити већи за око 20 милијарди динара. Делегацију из Вашингтона интересовало је и да ли ће Србија успети да потроши тај новац, јер је ранија пракса показивала, да то врло често није могуће. На то питање ресорна министарка је одговорила потврдно.

Према нашим сазнањима, разговарало се и о реформи „Путева Србије“, па је тако за преговарачким столом било речи о томе да се ова компанија подели на три целине. Прва би се бавила ауто-путевима, друга регионалним и локалним саобраћајницама, а трећа државним путевима. Предложено је и да ова компанија има три извршна директора, али и да се административни и правни послови издвоје. Реформа „Путева Србије“ спроводи се у сарадњи са Светском банком.

Током ове посете мисије, разговарало се и о реформи система плата у јавном сектору. Како је јуче саопштено, Џејмс Руф, шеф Мисије ММФ-а, оценио је да је начињен велики помак у реформи система плата. До краја септембра, иначе, истиче рок да влада усвоји уредбу о коефицијентима. У току су преговори са просветарима, који још нису прихватили решење које је влада понудила. Очекује се да се од 1. јануара следеће године коначно уведе ред у систем плата и да од тог датума на снагу ступи Закон о систему зарада у јавном сектору, чија је примена одлагана неколико година заредом.

То подразумева, како се наводи у саопштењу са овог састанка, да сви запослени у јавној управи, којих има око 420.000, треба да добијају плату на основу сложености посла који обављају, одговорности, ризика и других критеријума. Саговорници су се сложили да ће нови систем омогућити и правичније повећање плате, према томе како се буде стварао простор у буџету Србије.

Ову посету мисије обележили су и разговори о Закону о пензионом и инвалидском осигурању, о којем се управо расправља у Народној скупштини. Предложене измене Фискални савет је већ негативно оценио јер се њима укида редовно двогодишње усклађивање пензија везано за раст бруто домаћег производа (БДП) и инфлацију.

„Путеви Србије“ остају једно предузеће

„Путеви Србије“ остају јединствена компанија и не планира се подела или оснивање нових предузећа за путеве, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре демантујући тако писање медија да ММФ предлаже дељење „Путева“ у три целине, преноси Танјуг.

„У спровођењу реформе путног сектора у Србији не разматра се подела предузећа ЈП Путеви Србије, већ је њен циљ ефикасније пословање овог предузећа и квалитетније одржавање путне мреже“, каже се у саопштењу министарства.

Аница Телесковић

(Политика, 28. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар