Le Monde: Размена територија између Београда и Приштине проблематично решење

Париски дневник указује да „размена територија заснована на чисто етничким критеријумима – забрињава“ и да се „у дебати о измени граница између две стране међусобно сударају етика и прагматизам“

Француски Монд објавио је два текста о евентуалној размени територија између Београда и Приштине, као и мапу Косова са својим тумачењем како би изгледала „измена граница“.

Монд оцењује и да су „етнички мозаик, кључна инфраструктура и културна здања препреке за пројекат поновног дефинисања граница“.

Париски дневник, у првом тексту, указује да „размена територија заснована на чисто етничким критеријумима – забрињава“ и да се „у дебати о евентуалној измени граница између две стране међусобно сударају етика и прагматизам“.

Лист преноси објашњење француског географа Мишела Фушеа, који каже да „не треба мешати неповредивост и неприкосновеност граница“.

„Границе су неповредиве са становишта међународног права, то јест, не могу силом бити доведене у питање, али нису неприкосновене: могу се померити ако две стране постигну споразум“, каже Фуше.

Признат 1975. на Хелсиншкој конференцији СССР-а и Западњака, а свечано представљен 1990. Париском повељом, овај принцип је, напомиње „Монд“, омогућио немачко уједињење након пада Берлинског зида.

„Између 1989. и 1992, у Европи – укључујући Украјину и Белорусију – биле су успостављене 22 нове границе, дуге 11.149 километара“, израчунао је Мишел Фуше.

Париски лист напомиње да би, у случају територијалне размене између Београда и Приштине, међутим, први пут било речи о новим границама исцртаним на чисто етничкој основи, а не на ранијим административним линијама конститутивних република, или аутономних региона бивше Југославије.

Ова новина, констатује се у анализи, у региону у којем етничко питање остаје веома живо, код већине посматрача пробудила је обазривост.

Мапа коју је Монд објавио (Кликните на слику за увећање)

У другом тексту, „Монд“ наводи да је пројекат поновног утврђивања граница на Западном Балкану представљен као решење за стабилност после 20 година замрзнутих сукоба, али истиче да становници „релевантних зона“ страхују од поновног „етничког чишћења“.

Париски дневник је, на свом налогу на Твитеру, објавио и мапу Косова, уз коју стоји натпис: „Између Косова и Србије, етнички мозаик, кључна инфраструктура и културна здања представљају препреке за пројекат поновног дефинисања граница.“

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92/Коссев, 24. 9. 2018)

Прочитајте још (само за претплатнике)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар