Више од 400 људи са Косова отишло на сиријско ратиште

Према подацима Стејт департмента, погинуло их је 74, вратило се 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама

Борац Нусра фронта у сиријском граду Идлибу 2015. (Фото: Бета/АП)

Вашингтон – Са територије Косова у Сирију и Ирак су прошле године отишле 403 особе, са циљем да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта, а погинуло их је 74, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Према подацима Стејт департмента, на Косово се вратило 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама.

У извештају се такође оцењује да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, преноси Танјуг.

Наводи се да у Србији током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези с регрутацијом бораца за Исламску државу био низак.

Највеће претње од тероризма у Србији, према подацима из овог извештаја, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација.

У извештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње с међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности.

Наводи се и да је, као чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, Србија обећала донације у медицинској опреми у мају, али да су, како пише, „неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложили испоруку те помоћи и по свему судећи ће ограничити додатно финансијске и материјалне доприносе Коалицији”.

У извештају се напомиње и да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, али да је напредак земље у тој области постојан.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар