На вежби НАТО у Младеновцу 800 учесника

Иако није реч о војној, него о вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, поменути центар је део структуре НАТО-а и реч је о првој таквој активности Алијансе у Србији

Прошлогодишња вежба српских и америчких падобранаца код Београда била је прва у складу са СОФА споразумом (Фото: Министарство одбране)

У Младеновцу ће се од 8. до 11. октобра одржати вежба у организацији Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације на којој ће учествовати око 800 учесника из 32 државе, изјавио је бригадни генерал Ћезаре Маринели, шеф НАТО канцеларије за везу у Београду.

Иако није реч о војној, него о вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, поменути центар је део структуре НАТО-а и реч је о првој таквој активности Алијансе у Србији.

Маринели је ово изјавио на конференцији „Сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља чланица НАТО-а”, одржаној у Београду у организацији Атлантског савета Србије, уз подршку амбасаде САД.

Шеф канцеларије НАТО-а објаснио је да ће спасиоци код Младеновца увежбавати спасавање из урбаних средина, медицинско збрињавање угроженог становништва, али и реаговање у случају хемијских акцидената.

„Током 2017. године Србија и НАТО као организација, или државе чланице НАТО-а, одржали су 20 вежби”, рекао је Маринели истичући значај програма „Наука за мир и безбедност”, преко којег је Алијанса само током прошле године подржала 10 пројеката из Србије.

Осим војних вежби, које увек привлаче посебну пажњу, војно здравство Србије, преко НАТО-а, учествује у обуци лекара у Ираку, помажући тиме у стабилизовању прилика у овој земљи.

У односима са западним војним савезом посебно место има Центар АБХО у Крушевцу, који има статус партнерског центра, на располагању је експертима за атомско-хемијско-биолошку одбрану чланица Алијансе и њеног програма „Партнерство за мир”, у којем је Србија активна.

Пуковник Милан Ранковић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране, истакао је ангажман Војске Србије у мултинационалним операцијама у иностранству, односно мировним мисијама УН и ЕУ.

„Тренутно смо присутни у девет мултинационалних операција у којима је ангажовано 279 припадника Војске Србије и Министарства одбране”, каже пуковник Ранковић.

Он је истакао мисију „Унифил” у Либану, где је, у оквиру шпанског и италијанског контингента, ангажовано 177 војника из Србије. Генерал Маринели је рекао да је питао свог пријатеља, италијанског официра, како су се показали мировњаци из Србије, а овај му је одговорио: „Срби су прави војници”.

Ранковић је говорио и о сарадњи са САД, окосницом НАТО-а, истичући америчку помоћ при опремању базе „Југ” као центра за обуку за мултинационалне операције и сарадњу војних санитета приликом заједничке вежбе у Анголи.

Пуковник Даглас Фаерти, војни аташе при амбасади САД у Србији, подсетио је на велики број официра ВС који су завршили разне нивое школовања у Америци. Осим тога, САД значајно помажу опремање инжењеријске чете и пиротехничаре ВС, који би могли бити ангажовани у иностранству.

Изасланик одбране САД рекао је да би се сарадња са Србијом могла дуго илустровати статистичким подацима, бројевима војника, активности и сумама новца.

„Ипак, доказ правог партнерства је вежба америчке 173. ваздушнодесантне бригаде и српског 63. падобранског батаљона одржана прошле године на подручју Београда. То је прва вежба у складу са СОФА споразумом (Споразум о статусу снага – прим. аут.). Таква вежба је испланирана и изведена за само две недеље”, истакао је Фаерти.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар