Виктор Орбан: Не желимо да ЕУ и Фронтекс чувају границе Мађарске од миграната

Мађарски премијер подршку свом ставу већ затражио од Аустрије и Бугарске

Виктор Орбан (Извор: Факти)

Нема потребе да Фронтекс чува мађарску границу од миграната, изјавио је премијер те земље Виктор Орбан.

Он је новинарима, уочи почетка Самита европских лидера у Салцбургу, рекао да би државе чланице ЕУ требало да задрже право да штите своје границе, те да је такав предлог већ изнео Аустрији и Бугарској.

Он је подсетио да је Европска комисија предложила да, уколико буде проблема са мигрантима, националне надлежности буду одузете од земаља чланица, а заштита граница препуштена Европској унији.

Премијер Мађарске је рекао да је Фронтекс, Европска агенција за заштиту граница, „лепа идеја“, али да та организација никада није успешно заштитила ни метар границе, док је Мађарска штитила стотине километара.

„Нема потребе да они чувају наше границе, а да не говорим о принципу суверенитета“, истакао је Орбан и додао да ће свој предлог изнијети на Самиту и да има више држава које се противе идеји Европске комисије.

Говорећи о Брегзиту, Орбан је рекао да ЕУ не би требало да кажњава Велику Британију и да су фер излазак из уније и добра сарадња потребне и Британији и ЕУ.

Упитан да ли очекује да се говори и о одлуци ЕП да Мађарској изрекне казнене мере у вези с проблемима владавине права у тој земљи, Орбан је одговорио:

„Сви се томе смеју“.

(Танјуг/Факти, 20. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Издржи, Орбане! Чувај част и достојанство свога Народа и своје Државе и сопствену част и достојанство. Окупационе снаге Ти не требају.

Оставите коментар