Александар Вучић: Многима у региону треба слаба Србија која би да ратује

Вучић је изјавио да многима у региону одговара наставак политичких сукоба између Срба и Албанаца. Они, каже желе, да сви други напредују, осим Срба и Албанаца, а некима се не свиђа ни снага Србије

Александар Вучић (Архивска фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић)

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд наставити преговоре са Приштином, јер без споразума и дугорочне изградње мира нема ни даљег економског просперитета.

„Важно је да људи знају да, чак и ако ми не будемо успели да постигнемо споразум, што је вероватно, неко иза нас или после тих неких ће морати да постигне споразуме, јер без споразума и дугорочне изградње мира нећемо бити у могућности да наставимо са овако успешним економским резултатима“, рекао је Вучић упитан да прокоментарише претње албанских екстремиста насиљем уколико се настави прича о разграничењу.

Вучић је поручио да „морамо да бринемо о деци и размишљамо о њима, а не о томе да како да се додворимо у једном дану онима који воле лака решења“.

„Од тих лаких решења углавном боли глава, то вам је као кад лечите рак аспирином“, рекао је Вучић.

Поновио је да ће решења свакако, каква год да буду и кад год да буду, бити болна и за Србе и за Албанце, јер нема лаких решења нити пречица у озбиљним питањима.

„А, онај ко није спреман за то и ко мисли да је могуће да све буде лако и лепо. Видео сам те који су нам 2008. године рекли да је то шанса за нас и да ћемо живети као ‘бубрег у лоју’, а имали смо највећи пад индустријске производње у региону. То је кад волите лака решења“, рекао је председник.

Многима у региону одговара наставак политичких сукоба Београда и Приштине

Вучић је изјавио да многима у региону одговара наставак политичких сукоба између Срба и Албанаца. Они, каже желе, да сви други напредују, осим Срба и Албанаца, а некима се не свиђа ни снага Србије.

„Треба им слаба Србија, која би да ратује“, рекао је Вучић тумачећи зашто је његова оцена политике Слободана Милошевића у региону намерно погрешно тумачена.

Говорећи о свом говору у Косовској Митровици пре неколико дана, Вучић је навео да су га у свету људи добро разумели, а у региону да су се правили да нису разумели, или су прећутали.

„Многи у региону желе наставак сталног политичког сукоба, а ко зна и каквог још, између Срба и Албанаца. Некима није право што Србија која је заостајала, данас најбрже спушта јавни дуг, највише напредује, и не свиђа им се снага Србије. Зато им је потребна слаба Србија, која би да ратује, Србија сукоба“, рекао је српски председник.

Поновио је да је, у суштинском смислу, поставио линију дисконтинуитета према политици Слободана Милошевића.

„Имао је ретку харизму, највише људи и гласова је могао да скупи, али су резултати били лоши и по Србију и по српски народ. Рекао сам да нећемо ратове и гробове, већ да побеђујемо оловкама и компјутерима и то је било сасвим јасно, само то неко није желео да чује или се правио да не чује“, подсетио је на своје обраћање у Косовској Митровици.

Вучић је казао да се разговори са Приштином настављају, „јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима“.

Нећемо се, каже, никоме додворавати лаким решењима.

„Решења ће бити болна, и за нас и за Албанце. Видели смо како изгледају лака решења пре 2012. године“, подсетио је и оценио да нема пречица и лаких решења када је реч о озбиљним питањима.

Говорећи о изборима у БиХ, Вучић је рекао да прати изборну кампању, али да неће да коментарише ништа док се избори не заврше.

Што се тиче изјаве Младена Иванића да Србија не треба да се меша, рекао је да то никада није ни радио, те да би волео да је Иванић придике држао некима другима, који се јесу бавили и који се тиме баве.

Пет година борбе да Србија има право на преговоре, али…

Председник Србије изјавио је да се пет година борио за то да се промени аксиом да је Косово независно и да Србија у преговорима нема шта да тражи, али да то не значи да ће доћи до договора.

Вучић је то рекао упитан да ли ће глобалне силе, које су дале простор Београду и Приштини да се договоре, „довека држати ту могућност на столу“, и коме највише одговара да не дође до договора.

Председник је, међутим, рекао да је свестан да код Срба не мора да прође све оно што је рационално.

„Не би нам било ни први, ни последњи пут да донесемо погрешну одлуку“, рекао је Вучић и подсетио на погрешно дефинисано питање за међународни суд правде.

Борио сам се да подигнем углед Србије, рекао је Вучић и за то да Србија не може да изгуби све а, да Албанци све добију.

Немам ништа против безвизног режима Приштини

Председник Србије изјавио је данас да нема ништа против давања безвизног режима Приштини.

„Немам ништа против давања безвизног режима Албанцима и ако су они срећни ништа против тога немам“ рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је Приштина заслужила безвизни режим с обзиром на то шта је урадила, односно није урадила када је реч о формирању ЗСО.

Додао је да није сигуран колико ће људи отићи са територије КиМ, али да у сваком случају сматра да то није лоша мера и не види да било коме доноси било какво зло.

Немају ни политике, ни поверења, ал’ победиће, мржња је велика

Вучић је изјавио да од избора не бежи, иако верује да ће његови политички противници победити, јер их покреће огромна снага мржње, иако, истакао је, нити имају политику, нити међусобног поверења.

На питање новинара може ли његова, једна странка, да победи на неким изборима 20, 30 странака опозиције, Вучић је рекао да од избора не бежи, да сматра да је легитимитет нешто од суштинског значаја, али да би неки, у време свеопште мржње, која има велику, мада разарајућу снагу, само власт по сваку цену.

И када имате резултате, раст БДП од 4,9 одсто, суфицит у буџету три године за редом, највише страних инвестиција у региону, најбрже растућу економију, а то су, рекао је Вучић, ваљда најважнији параметри за једну земљу, неки воде само кампању мржње.

Мржња их окупља, не програм и политика, рекао је за своје политичке опоненте и у прилог томе, шалећи се, навео да су унутар опозиционог савеза успели само да науче Бошка Обрадовића да не почиње говоре са „помоз Бог“.

„Ми живимо у земљи у којој се славе убице, где се покреће петиција у корист жене која је упуцала човека недужног, па сте онда измислили причу да је реч о неком инвеститору. Да изнесем досије, да видите шта је баба радила и кога је покушавала да убије. Имате људе који су месецима водили кампању против вакцинације, па су ућутали када смо имали не знам колико мртвих. Мржња је страшна ствар“, приметио је Вучић.

Опозиција сваку социјалну или персоналну патологију покушава да прикаже као системску грешку и кривицу припише систему, рекао је.

Он је казао и да никада никога није назвао страним плаћеником и издајником, иако се о њему свашта говори, а бивши председник Србије назвао га је глупаком и хуљом.

„Не пада ми на памет да их вређам њиховим речником“, каже председник и наводи да се на недељном нивоу против њега одштампа 90 страна, пута 20.000 тираж тих новина, каже, па пута четири … то су стотине милиона страница најпрљавије кампање против њега и у којој ништа нема сем непатворене мржње.

Додао је да је њихова снага огромна, уз поједине спољне, стране факторе, најмоћније кабловске системе… али, каже, то неће променити његову идеју о пристојној и нормалној Србији.

Поручио је и да нема никакву намеру ни да он ни било ко из његове породице живи ван Србије, да овде остаје да живи, са својим народом за своју земљу.

На неким наредним изборима, борићу се, каже он, и наводи да се против такве патологије бори резултатима, а они, шта год да их питате, не постоји решење…

Причам о садржају, додао је и назначио да су питањем пред МСП Тадић и они са њим ставили и восак и печат на косовску независност.

„То је доказ лоше политике и непостојање аргументације у нашој земљи за било шта“, рекао је.

На питање о потенцијалном уласку Тадићеве странке у Савез за Србију, са ДС и Двери, које је раније критиковао, Вучић каже да не види никакву разлику између „љотићевских фашиста и ових других“.

Не мешам се у БиХ изборе, Иванић да опомене оне који то раде

Председник Србије зачудио се поруком Младена Иванића да Србија не треба да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, сам се не меша, каже, а волео би да Иванић такву поруку упути онима који то заиста чине.

„Лично се нисам мешао ни сада, а ни на прошлим изборима. Нисам чуо да је Иванић то говорио онима коју се мешали. Можда сам погрешио, па нисам видео. Волео бих да је то рекао и њима, али сам научен да ми сви држе придике, успешно или неуспешно“, рекао је Вучић, на питање новинара како види коментар Иванића да Србија не треба да се меша у изборе у БИХ.

Вучић је рекао да се у предизборну кампању у БиХ не меша иако зна да су он, Србија и Република Српска главне теме у кампањи.

„Ништа не желим да коментаришем док се избори не заврше“, рекао је Вучић новинарима у Земуну упитан да каже како Србија може да помогне Републику Српску, и да ли она може да опстане, имајући у виду могућност да победе Комшић и Бећировић, чија се кампања заснива на томе да нападају Србију и РС.

„РС ће морати да опстане, јер то воља народа и међународног правног уговора, какав је Дејтонски споразум, а чији је Србија гарант“, закључио је председник Србије.

Само нас пустите на миру, ни од кога ништа не тражимо

Вучић је изјавио да никакво ново оружје не набављамо од Руске Федерације, већ само оно што смо раније договарали.

Истовремено је рекао да не може више да улази у то шта је која земља којој у свету поручила и ко ће коме да уводи санкције.

„Стварно, да више гледам ко ће коме да уводи санкције. Ми никоме нисмо уводили санкције и нећемо. Нека нас само оставе сви на миру, да будемо своји на своме, слободну и независну земљу о чијој будућности одлучују њени грађани. Никога другога не дирамо, само нас оставите на миру да можемо на такав начин да живимо. Ништа друго не тражимо“, рекао је Вучић.

Додао је и да никога ништа не молимо, ничије паре не тражимо да нам поклони, само да нас пусте на миру, а ми ћемо своје да зарадимо и будемо успешни.

Пријатељство Србије и Мађарске тешко је урушити

Председник Србије поручио је да је пријатељство Србије и Мађарске, Срба и Мађара, веома тешко урушити.

„Однос Србије и Мађарске је добар. Скидам капу Иштвану Пастору што је много учинио на приближавању српског и мађарског народа. Скидам капу и Орбану на томе, а и ја сам томе по мало допринео“, рекао је он.

Вучић је подсетио да Мађари у сваком тренутку и на сваком месту гласају за нас, подржавају европски пут Србије.

„Подстицаћу и даље унапређење и развој набољих односа Срба и Мађара, и између Србије и Мађарске“, нагласио је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТВ, 13. 9. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

2 replies

 1. Пошто се нико норманан не осврће на његов „историјски говор“, мора он лично да га прокоментарише. Није тема да ли неки желе слабу Србију која би да ратује, него да ли сви треба да трпе пацијента који би да се игра високе политике и у тој игри све уништи. Свака нормала држава има војску и спремна је да ратује за своју територију, свој народ, свој интерес. Да, Србија је спремна да ратује за своје. Да, Срби нису ти којима ће менталне креатуре и лопови да објашњавају систем вредности. Да, нормално је обесити пушку о раме, а дегенерично је љубакати се по педер баловима на улици.
  Какве то епохалне резултате у економији ми треба да чувамо? Треба да верујемо у мит о бољем животу у Европској унији и при томе радимо за 200€ код странаца? Треба да се радујемо новогодишњој расвети почетком септембра, јер ће то да нам донесе много бахатих гостију из Европе, који ће овде да раде све оно што им није дозвољено у њиховим рајевима? Треба да се дивимо улагању од 18 милиона евра у риалити програме, а деца нам умиру од леукемије? Нећу да набрајам даље, јер списак нема краја.
  Цар је го, цар је луд, цар је педер! Треба га скинути с трона! Није достојан свог положаја, само нас брука и упропашћује сваке секунде. Будалетина не сме да влада Србијом и обесмишљава све око себе.

  Свиђа ми се

 2. „Ми живимо у земљи у којој се славе убице, где се покреће петиција у корист жене која је упуцала човека недужног, па сте онда измислили причу да је реч о неком инвеститору. Да изнесем досије, да видите шта је баба радила и кога је покушавала да убије…..
  ++++
  То је тај недужни, за чувеног „ правника „ који треба диплому да однесе у јавни ве-це.

  …………….Грађевински инвеститор Зоран Трифуновић (59), којег је у недељу у београдском насељу Звездара хицима из пиштоља усмртила пензионерка Стојанка Стојановић, има „богату биографију“ и био је добро познат полицијским, истражним и судским органима у Србији. Наиме, Трифуновићу је само јагодински суд изрекао чак девет пресуда за разна кривична дела, а и у Београду се водио низ поступака против њега.
  Александра Ђенадић, портпарол Првог основног тужилаштва у Београду, потврдила је за „Новости“ да се и код њих налази неколико кривичних пријава против Трифуновића:
  – У нашем тужилаштву постоји пет кривичних пријава против овог инвеститора – каже портпарол. – Све су приватне, односно поднели су их оштећени грађани и све терете инвеститора за недозвољену градњу. Име Зорана Трифуновића није непознато ни београдском Вишем тужилаштву, у којем се, како незванично сазнајемо, против њега водио поступак из 2009. године за принуду, затим за угрожавање безбедности из 2016, али и за неке преваре. Међутим, у овом тужилаштву у уторак нам је речено да се код њих водио један поступак против Трифуновића, али да је исти још прошле године „уступљен“ Првом тужилаштву на поступање. У Првом тужилаштву то демантују и тврде да је предмет код колега из ВЈТ?!
  Реч је о случају из децембра 2009. када се Трифуновићу на терет стављало кривично дело принуде, односно да је послао батинаше да пребију Кочу и Менку Костоски, из Улице Станка Враза 38, на чији се плац и кућу намерачио и где је хтео да зида вишеспратницу. Медији су тада пренели фрапантно сведочење Менке Костоски:
  – Зоран Трифуновић ми је говорио: „Само писни и жива нећеш изаћи напоље“. Све време ме је држао за врат. Престала сам и да вичем. Одвукао ме је до тоалета, закључао, а затим сам чула лупу. Мислила сам да се Београд руши, кад је изненада у двориште, а потом и у нашу кућу, улетело двадесетак маскираних нападача. Претходно су претукли мог супруга Кочу, којем су поломили неколико ребара, а лекари су касније констатовали и благи потрес мозга и повреде бубрега.

  https://srbin.info/2018/09/04/investitor-kojeg-je-ubila-baka-osudjen-devet-puta-nikad-nije-robijao/

  Треба пустити бака Стојанку из притвора и вратити јој оружје.
  Показала је многима од нас, како се треба борити са злотворима у логору Србија где је правосуђе одавно мртво.
  О осталим лажима чувеног „ правника „ и његовим обећањима грађанима наше јадне опљачкане и окупиране отаџбине не бих да трошим речи.
  У њих су поверовали само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су његове лажи и намењене.

  И у праву је један старији господин који на питање како препознати управника логора када лаже ? одговара : „ Само га гледај у уста, чим их отвори, знај да лаже „.
  Што се тиче мене све му је опроштено.
  Можда, испуни само једно обећање ?

  http://www.kurir.rs/vucic-rts-pretplata-samo-preko-mene-mrtvog-clanak-675893

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s