Милош Ковић: У једном веку Срби жртве три геноцида

Ковић је указао да три геноцида која су извршена над Србима у 20. вијеку – у Првом и Другом свјетском рату, као и у рату деведесетих година, карактерише „очигледна некажњеност“ злочинаца, као и прећуткивање од стране ЕУ

Милош Ковић (Фото: in4s.net)

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, у крипти Храма Светог Саве у Београду, представљен је пројекат „Душу нијесу убили“ који описује страдање и истребљивање српског становништва у 20. вијеку у БиХ.

Изузетно посјећеној промоцији присуствовали су, између осталих, и викарни епископ патријарха српског Стефан, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, академик Војислав Максимовић и представници удружења логораша.

О пројекту, који се састоји од истоименог документарног филма и књиге новинарке Мире Лолић Мочевић и монографије „Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку“ декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драге Мастиловића, поред аутора, говорио је и историчар Милош Ковић, који је истакао да је страдање кроз какво је прошао српски народ ријетка појава у историји свијета.

Ковић је рекао да историчари и даље не разумију и не могу да објасне геноцид који је српски народ претрпио неколико пута у својој историји и указао да, по периодичним истребљењима, којима су били изложени од доласка Турака, Срби дијеле историјско искуство са Индијанцима – старосједиоцима на сјеверноамеричком континтенту.

Он је указао да три геноцида која су извршена над Србима у 20. вијеку – у Првом и Другом свјетском рату, као и у рату деведесетих година, карактерише „очигледна некажњеност“ злочинаца, као и прећуткивање од стране ЕУ.

„Најважније питање данас је зашто се прећуткују српске жртве, али истина ради за нас и потребно је само да сведочимо историју, без икаквог прећуткивања“, навео је Ковић.

Присутни на представљању (Фото: Срна)

Професор Драга Мастиловић је кроз више примјера упозорио на карактеристичну појаву када су у питању геноциди над Србима, а та је да је на њих исувише брзо падао заборав, те упозорио да је потребно да се сачува и истражи документација по разним архивима, како не би доживјела судбину оне о усташким злочинима, која је изгорјела у пожару у Сарајеву.

Мастиловић је рекао да је основна замисао књиге „Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку“ била да се на што мањем броју страна направи научна синтеза о дуготрајном историјском процесу који траје од друге половине 19. све до краја 20. вијека – процесу затирања српског народа западно од ријеке Дрине.

„Поента књиге јесте да се направи синтеза на што мање страна, како би се читалац, не оптерећујући се огромном историјском грађом, могао упознати са основним токовима и процесима затирања српског народа„, рекао је Мастиловић.

Он је најавио скоро објављивање другог издања књиге, које ће бити значајно обимније и обогаћено са још више историјских извора и фотографија злочина и злочинаца и њихових жртава.

Ауторка Мира Лолић Мочевић навела је да књига и филм „Душу нијесу убили“ доноси свједочења 59 људи чије су породице убијане у три рата и то на властитом кућном прагу.

Она је навела да је траг о многим страдалницима, остао само захваљујући Српској православној цркви, истичући притом колики је апсурд да таквом нељудском третману буде изложен српски народ, као стари европски народ, који је дао велики допринос европској цивилизацији.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 6. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

 1. Величину Заветног, Божјег народа србског најјасније сведочи Крстоносна страдалност која, како кроз поменута истребљења и затирања, тако и кроз “ тихи геноцид “ просветитељског хуманизма савршено оличеног у комуњарском југословенству и титоизму, посве безбожном и скотском, а настављеном једнако савршеним глобализмом и западним вредностима, савршеним у врхунцу баналности бесмисла и таштине ( празнине ), непостојања и ништавила… Само ради бескрајне Љубави Божје, Милости и Логосности, ради Чудесне Тајне Домостроја Тројичног још суштујемо и битишемо, јер се Православни, Светосавски, Лазарев и Косовски корен засађен у градини Царства Небесног, по Господњој Љубави и Вољи, не чупа ниједном ђавоиманом људском руком коју мржња води и храни… Правда Божја даје тајновиди смисао, радосну словесност нашем страдању и патњи…Отуда јединствена, непоновљива, целовита, добродетељна СРБСКА и ПРАВОСЛАВНА Истина Слободе и Слобода Истине…Теби, Господе, Слава и Хвала вавек !

 2. Овај сусрет је одржан је у оквиру манифестације ДАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ, 3 – 8 септ 2018, која је грађанима Србије представила уметност, науку, просвету и привреду Републике Српске. Многобројни сусрети су организовани у већим градовима :
  http://slobodnahercegovina.com/wp-content/uploads/2018/08/Program-po-gradovima-WEB.pdf?lang=lat
  Милош Ковић је овде рекао “да три геноцида која су извршена над Србима у 20. вијеку – у Првом и Другом свјетском рату, као и у рату деведесетих година, карактерише „очигледна некажњеност“ злочинаца, као и прећуткивање од стране ЕУ”.
  Са овим се не бих сасвим сложио бар из три разлога :
  1. – Реч ГЕНОЦИД је јака, тешка и “скупа” реч. Не треба је банализовати и употребљавати за масовне злочине. Данас је у свету опште признат само геноцид над Јеврејима и, донекле, геноциди над Јерменима у Турској и над Тутсима у Руанди. Мислим да само планирано масовно уништавање Срба у НДХ у 2 Св Рату заслужује назив “геноцид”.
  2. – Што се тиче “очигледне некажњености злочинаца”, усташе су масовно уништени од партизана у Блајбургу, Кривом Рогу и другим местима у Словенији и Хрватској.
  3. – “Прећуткивање од стране ЕУ ?” Не разумем Милоша Ковића. Шта би требало да ЕУ мисли и изјављује о нашим грађанским братоубилачким верским и лоповским ратовима ?


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Оставите коментар