Командант јужног крила НАТО Џејмс Фого: Занемарљив утицај осиромашеног уранијума на здравље

НАТО је одмах после интервенције 1999. признао да су неки авиони користили муницију са осиромашеним уранијумом и извештаји су показали да су утицаји на здравље занемарљиви, без ефекта на воду, на ланац исхране, каже адмирал Џејмс Фого

Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, каже да је Србија демократска земља која сама одлучује с ким ће да сарађује, те да односи Београда и Москве неће утицати на партнерство које Београд има са Алијансом.

Он у ексклузивном разговору за Курир истиче и то да је Кфор потпуно спреман за све сценарије који могу да произађу из дијалога Београда и Приштине.

Неки НАТО генерали кажу да су Србија и Република Српска претња за НАТО због руског утицаја. Шта ви кажете на то?

– НАТО чланице на Балкану, оне земље које желе то да постану и чланице Партнерства за мир демократске су земље и људи у тим земљама слободно одлучују с ким ће да буду савезници. Србија сарађује са САД, са НАТО, чланица је Партнерства за мир и истовремено одржава добре односе са Русијом. То је ваш избор. Што се тиче претећег понашања Русије, подсетићу на мешање Москве у изборе у Црној Гори и у напредак те земље у НАТО интеграцијама. Било би добро да Русија пусти демократске земље да саме одлуче хоће ли у НАТО или ЕУ. НАТО поштује избор Србије да буде војно неутрална. Србија има слободу да бира своје партнере, али то неће успорити сарадњу коју имамо са Србијом.

Све чешће се говори о промени граница. Да ли је НАТО спреман за такав сценарио?

– Говорите о медијским написима и спекулацијама о резултату дијалога између Београда и Приштине. Ја не учествујем у дијалогу. Без обзира на то да ли ће резултат тих разговора да донесе нове изазове, Кфор је веома снажан, има 4.000 људи, снаге за брзу реакцију и реагујемо као трећа инстанца – прво је ту косовска полиција, Еулекс и, ако је потребно, Кфор – ако се појави таква претња. Наш мандат произлази из Резолуције 1244, а то је да одржавамо безбедно окружење и слободу кретања. То радимо врло добро и не сумњам да ћемо наставити без обзира на све будуће изазове који могу да произађу из овог дијалога наредних месеци.

Да ли можда имате информације о потенцијалним немирима на Косову?

– Када имате овакав дијалог са разликама и имате на обе стране појединце и групе, понекад то може довести до немира. Препоручио бих људима да користе свој глас, а не насиље. Бићемо тамо ако буде потребно да помогнемо. То је порука и за све оне који имају неке друге мотиве – бићемо тамо.

Како гледате на посету председника Србије Александра Вучића Косову? Да ли је то за вас ризик или знак смиривања тензија?

– Учешће председника Вучића у разговорима након убиства Оливера Ивановића било је веома корисно у смислу смиривања тензија. Председник Вучић је веома способан дипломата и одличан представник ваше земље. Са великим интересовањем очекујем шта има да каже, али то би требало да питате њега, а не мене.

О тужбама због бомбардовања СРЈ 1999: Занемарљив утицај осиромашеног уранијума на здравље

Како коментаришете намеру за подизањем тужби против НАТО због коришћења осиромашеног уранијума током бомбардовања СРЈ 1999?

– Комитет НАТО је направио студију 2001, затим Еколошки програм УН исте године. НАТО је одмах после интервенције 1999. признао да су неки авиони користили муницију са осиромашеним уранијумом и извештаји су показали да су утицаји на здравље занемарљиви, без ефекта на воду, на ланац исхране. То је било пре скоро 20 година. Тешко ми је да поверујем да су се ствари после 20 година погоршале.

Италијански војници који су тужили своје команданте након што су се озбиљно разболели, а неки од њих су и умрли од рака, имају другачије студије о осиромашеном уранијуму.

– Не знам о каквим студијама ви говорите, али знам које сам ја читао. Радиле су их кредибилне институције и резултати су јасни. Сваки грађанин или војник има право да подигне тужбу у својој земљи и ти гласови треба да се чују на суду који ће поштено и непристрасно да одлучи.

Ратко Фемић

(Курир, 22. 8. 2018)

Џејмс Фого: Шира дискусија у оквиру Бриселског споразума са ЕУ

Командант здружених снага НАТО Џејмс Фого изјавио је да постоји намера да се у оквиру дијалога Београда и Приштине у септембру поведе шира дискусија са ЕУ.

Адмирал Џејмс Фого (Извор: Н1)

Фого је у интервјуу за Блиц рекао да ће му бити драго да чује планове председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија.

Истиче да у тренутку када се води дијалог и када има различитих мишљења, са обе стране постоје групе које се не слажу са лидерима, које могу да доведу до немира.

Ипак, додаје да мисија КФОР снажна и да је ту да реагује уколико се појави претња.

(Блиц/Н1, 23. 8. 2018)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар