У српским болницама на листама чекања 72.540 пацијената

Најдужи су спискови за операцију катаракте, уградњу вештачког колена и кука, коронарографију срца, стављање вештачких валвула, али и снимање главе и кичменог стуба на магнетној резонанци

Институт „Бањица”: много је оних којима треба уградња вештачког кука (Фо­то: Д. Јевремовић)

У српским болницама на операцију или на различите врсте снимања чека 72.540 људи. Најдуже су листе чекања за операцију катаракте, уградњу вештачког колена и кука, коронарографију срца, стављање вештачких валвула, али и снимање главе и кичменог стуба на магнетној резонанци. У просеку, на најтраженије интервенције чека се око две године, али се дешава да пацијент на ред за операцију стигне и после шест година.

По листама чекања које се објављују на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање, на пример, човек који је у ужичкој болници заказао операцију уградње вештачког колена у јануару 2013. доћи ће на ред у марту 2019. године. А болесник који је прошлог месеца стављен на листу у Институту „Бањица” биће оперисан у јануару 2022. године. Ако се суди по званичним листама, данас ће у овој установи бити оперисан болесник коме је операција колена заказана у децембру 2014. године.

Како сазнаје „Политика”, на кардиохируршке интервенције најдуже се чека у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње”, затим у Клиничком центру Србије и КЦ Крагујевац, док се на ВМА, у КЦ Ниш, болницама у Крушевцу и Ужицу, КЦ Крагујевац и КБЦ „Звездара” најдуже чека на ортопедске интервенције.

(Политика, 13. 8. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s