Политика: Тирана и Приштина праве „велику Албанију”

Све земље на Балкану имају разлога да брину, најава укидања границе говори о територијалним претензијама Албаније према делу српске територије, каже министар Александар Вулин

Пут ка „великој Албанији” заобилази међународно право и Резолуцију 1244: центар Приштине (Фото: Никола Белић)

Најава министра дијаспоре Албаније Пандели Мајка о отварању границе између његове земље и Косова од 1. јануара изазвала је салву оштрих осуда званичника Београда, који су једногласни у оцени да је реч о новом покушају стварања „велике Албаније”. Истовремено захтевају реакцију међународне заједнице на овакву, како је оцењено, провокацију. Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, рекао је да је Енвер Хоџа мртав и да од „велике Албаније” нема и неће бити ништа. Косово и Албанија немају границу, већ је граница између Србије и Албаније и то у дужини од 111 километара, навео је Ђурић док је министар одбране Александар Вулин указао да је опасност од „велике Албаније” оно што дестабилизује читав регион.

Пандели Мајко, раније и премијер и министар одбране Албаније, у среду је у Србици (Скендерај) на Косову, поводом Дана дијаспоре, саопштио да му је албански премијер Еди Рама рекао да је одлука донета. „Од 1. јануара почиње слободно кретање између Албаније и Косова”, изјавио је Мајко, чије су речи, како преносе агенције, дочекане овацијама. Скупу су присуствовали Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и други челници привремених институција у Приштини, који нису коментарисали Мајкову изјаву.

Десетине одлука које су претходиле овоме, а односиле су се на чвршће међусобне везе у разним областима, остајале су без значајнијег одјека. Па и када је пре два месеца Скупштина Косова усвајала споразум о царинском уједињењу Косова и Албаније и нацрт резолуције којом се укида контрола кретања путника на прелазима с Албанијом. Како су медији пренели, 73 присутна посланика гласала су за потпуно отварање прелаза Морина и Ћафа Прушит код Ђаковице и Врбница код Призрена. Косовски медији тада су јављали, како преноси портал „Спутњик”, да ово није једина граница која ће бити уклоњена, јер је, наводно, са лидером македонске странке ДУИ Алијем Ахметијем договорен „споразум који ће променити границе Косова”.

Косово и Албанија су од 2009. потписали више од 10 „билатералних” споразума и последња најава Панделија Мајка представља наставак њихове функционалне интеграције, којом се суштински, али не и формално, реализује идеја „велике Албаније”, сматра Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду.

У изјави за Танјуг он подсећа да је 2006. године Контакт група рекла да се дефинишу три принципа у вези са будућношћу Косова и да је један од њих био да нема уједињавања Косова са неком суседном државом. „Формално, Албанци су схватили да не могу да проглашавају некакву ’велику Албанију’ и да се уједињују на такав начин, али они стварају функционалну интеграцију и један привредни, културни, образовни и трговински систем”, оценио је Пророковић.

Министар Вулин указао је јуче да најава укидања границе говори о територијалним претензијама Албаније према делу српске територије, при чему се Косово третира као независна држава. Каже и да нико не треба да се заварава да ће се „велика Албанија” зауставити, или да би се зауставила, само на територији Србије. „Све земље на Балкану имају разлога да брину због таквог понашања”, рекао је Вулин, који очекује од међународне заједнице да јасно стави до знања представницима Албаније да идеја о „великој Албанији” није прихватљива.

Наводећи да је Мајкова изјава неозбиљна и неодговорна, Марко Ђурић је додао да она служи само да додатно погорша односе у региону. „По Резолуцији 1244 ми смо ти који имамо права да користимо граничне прелазе Ћафа Прушит и Врбница и да тамо имамо наше особље, али за то изгледа више никога није брига. Исто као што никога у међународној заједници није брига за такве хушкачке и претеће изјаве које сваког дана долазе од различитих албанских представника”, рекао је Ђурић и подсетио да је ова изјава дата у присуству Харадинаја и Тачија.

Ђурић је указао да овакве изјаве показују колико је неозбиљно и неодговорно настојање неких политичара у централној Србији који заговарају тезу да се не треба ништа решавати поводом питања КиМ и који „лажу народ да све може да остане по старом”. И посланик Српске листе Игор Симић оценио је, између осталог, да се мир угрожава и ћутањем међународне заједнице и да је то са друге стране и одговор за оне који кажу да је потребно задржати замрзнути конфликт.

Министар и лидер СНП Ненад Поповић предлаже конкретне потезе: да Србија тражи од Албаније укидање одлуке која дозвољава брисање границе, а уколико Албанија то не учини, да повуче амбасадора из Тиране и преиспита будућност дипломатских односа са том земљом. Најаву о укидању границе Поповић сматра непријатељским чином, који је „још један у низу доказа о постојању плана стварања такозване велике Албаније, који наочиглед Брисела и целе међународне заједнице почиње да се остварује”. Подсетио је и да је због, како каже, непријатељске политике албанског премијера према Србији, више пута тражио да премијер Еди Рама буде проглашен „персоном нон грата” у нашој земљи.

Тачи: Ако се постигне споразум, прешевска долина ће се припојити Косову

Приштина – Косовски председник Хашим Тачи изјавио је јуче да ако Косово и Србија постигну договор, прешевска долина може да се припоји Косову. Тачи  је рекао да је захтев за уједињење са Косовом постао институционалан. Шеф посланичке групе опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти оценио је, међутим, да приче о размени територија и кориговању граница штете међународној позицији Косова и утичу на стопирање признања независности Косова. „Игре речима ’размена територија’ и ’кориговање граница’ су безвредне, али нас коштају потпуним стопирањем нових признања. Косово је признато као независна држава у границама из 1989. године”, написао је Хоти на „Фејсбуку”, преноси Бета.

„Газетa експрес”: Харадинај одобрио „укидање границе”

Приштина – Приштинска „Газета експрес” преноси да су званичници у Приштини јуче, и то из кабинета косовског премијера Харадинаја, потврдили да је идеји о слободном кретању између Косова и Албаније управо он дао „зелено светло”. „Премијер Рамуш Харадинај, након тачне процене свих информација из МЕФ-а, царине и других релевантних механизама, дао је ’зелено светло’ овом процесу”, наведено је у одговору који је лист добио из кабинета, преноси Танјуг.

Биљана Баковић

(Политика, 2. 8. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар