Албанци с југа Србије траже да их представља Приштина

Скупштина албанских одборника из општина Бујановац, Прешево, и Медвеђа је закључила да без решавања права Албанаца у Прешевској долини не може бити стварне нормализације односа између Косова и Србије

Фото: Н1

Скупштина албанских одборника из општина Бујановац, Прешево, и Медвеђа донела је Политичку декларацију, којом захтева од парламента, председника и владе Косова „ангажовање у функцији остваривања политичких захтева“ Албанаца Прешевске долине.

У Политичкој декларацији се наводе три захтева, међу којима је први „пуна реализација колективних права Албанаца, у складу са највишим стандардима и предвиђеним међународним документима УН, ЕУ и Савета Европе“.

Уз позивање на „добре праксе на Оландским острвима, у Јужном Тиролу и на Косову“, у Декларацији се захтева и „суштинско повећање континуираног мониторинга међународне заједнице, а ради реалне процене положаја Албанаца у Прешевској долини“.

У трећем захтеву Декларацијом се од свих учесника Бриселског дијалога тражи да у тај процес уђе и политички статут Прешевске долине, као и да се решење тражи применом принципа реципроцитета са правима Срба на северу Косова.

Скупштина је закључила да без решавања права Албанаца у Прешевској долини не може бити стварне нормализације односа

између Косова и Србије.

Седници Скупштине су присуствовали и сви представнмици странака које учествују у раду скупштина Бујановца, Прешева, и Медвеђе.

Oпрема: Стање ствари

(N1info, 14. 7. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s