Блиц: У влади постоји расположење за долазак папе у Србију

Почетком ове године поглавар СПЦ је рекао да није време за долазак папе Фрање и да је „због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске велики део народа против тога“. Патријарх за „Блиц“ каже да и даље остаје при том ставу

Папа Франциско (Извор: Танјуг/АП)

О доласку папе Фрање у Србију ниједну реч нисмо разменили са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, ексклузивно за „Блиц“ каже поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј.

Паролин, који важи за другог човека Католичке цркве, боравио је у Србији крајем прошле недеље. Његов долазак у Београд навео је на размишљања да би та посета у ствари могла да буде увертира за долазак поглавара Римокатоличке цркве, имајући у виду и да је то прва посета државног секретара Ватикана Србији.

Када год се говорило о доласку папе у Србију, увек се чуо став СПЦ да би папа требало прво да се поклони жртвама Јасеновца, па тек онда да дође у Београд. Међутим, тумачења су и да се атмосфера мења, што због тога што Ватикан није признао Косово, што због чињенице да није прогласио за свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у време НДХ којег наша држава сматра саучесником режима који је одговоран за многе ратне злочине над Србима.

Паролин се у току дводневне посете сусрео са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и сви ти сусрети указују на важност посете. Примио га је и патријарх Иринеј, који за „Блиц“, међутим, каже да није било говора о доласку папе Фрање.

– О томе ниједну реч нисмо разменили. Ни са једне ни са друге стране. Било је говора о другим стварима, али о томе не – рекао је патријарх Иринеј.

Почетком ове године поглавар СПЦ је рекао да није време за долазак папе Фрање и да је „због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске велики део народа против тога“.

Сада за „Блиц“ каже да је и даље при том ставу.

– Својевремено сам рекао шта имам, и остајем при томе – рекао нам је јуче патријарх.

На државном нивоу последњи пут се о доласку папе јавно говорило 2015. године, након посете тадашњег председника Србије Томислава Николића Ватикану. Тада је Николић позвао папу Фрању у Србију, али уз ограду да о томе треба да се изјасни СПЦ. На то се патријарх Иринеј оградио речима да позив папи није дошао од цркве, већ од државе, да је папа и државник пошто је Ватикан држава, да „долазак папе не би био од штете“, али да се нада да папа неће доћи док не добије позив и сагласност СПЦ.

Извор „Блица“ из Владе Србије каже да у држави и даље постоји расположење за долазак папе.

– Али СПЦ је против – каже извор „Блица“.

Говорећи о могућој посети папе, шеф дипломатије Ивица Дачић оцењује да би она Србији донела корист.

– Мој став као државника је да би у интересу Србије била посета папе, нарочито у контексту непризнавања Косова. Тешко ће у будућности бити неког папе који има више разумевања за нас од овог – каже Дачић.

„Ако будемо затезали Ватикан би могао да призна Косово“

Верски аналитичар Драшко Ђеновић за „Блиц“ подсећа да је папа и верски поглавар, али и поглавар државе.

– Ако долази као први човек државе Ватикан, онда је то ствар Министарства спољних послова. Председници Владе и државе позивају страног званичника у посету. Око 5,5 одсто наших држављана су католици и зашто се условљава долазак њиховог поглавара? Притом, условљавамо га одласком у једну земљу да би потом дошао у другу. Ако будемо пуно затезали, може да се деси да Ватикан призна Косово, а онда да то за њим учини 30 или 40 малих католичких земаља – каже Ђеновић.

Неформални услови за долазак папе

Историчар Александар Раковић каже да постоје неформални услови које би папа Франциско требало да испуни пре доласка у Београд

– Папа је државник, али и верски поглавар и као верски поглавар може да дође у неку земљу само уз сагласност већинске цркве. У тој земљи постоје неформални услови које би папа Фрања требало да испуни, да се Римокатоличка црква огради и покаје због злочина који су у њено име почињени у време НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, па чак и да се поклони жртвама – каже Раковић.

(Блиц/НСПМ, 3. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. За Папу никад није време да дође у Србију, осим ако би хтео да
  пређе у Православље/Правоверје.
  Знамо да је Он језуита, под заклетвом и да се никада тога неђе одрећи.
  Ако би се поклонио жртвама Јасеновца, осудио сва злодела Хрвата/усташа
  из Првог и Другог светског рата, и овог последњег – прогн Срба из Хрватске,
  тј “Бљесак“ и “Олују“, могло би се рећи да жели да се врати у Православље/
  Правоверје, али да ли Он то жели и хоће???

  Драган Славнић

 2. @Драгане,

  Малопре сам јавио папи твоје услове за његов долазак у Србију.
  После краћег саветовања са г. Паролином поручио ти је да ће радо прећи у православље ако ти пређеш у католике.

  Јел прихваташ ?

 3. И када бих хтео да пређем у католике, то је неизводљиво:
  јер, нема СРБСКОГ ЈАСЕНОВЦА, ЈАДОВНА, ПРЕБИЛОВАЦА,
  ЈАМА И РУПЧАГА где су СРБИ УБИЈАЛИ ХРВАТЕ у Првом,
  Другом и овом последњем рату:НЕМА СРБСКОГ “БЉЕСКА“ и
  “ОЛУЈЕ“, ради чeга бих морао да се јавно кајем и молим за
  опрост, да добијем “дозволу“ за прелзак у католике!
  Ако се то историјски “докаже“, да је то тако, ето мене @Деда
  Ђоле, у католике!
  Да је добро бити католик,Свети Сава би то први учинио!

  Драган Славнић

Оставите коментар