Рамуш Харадинај: Београду постаје све теже да одлаже признање Косова

Србија нема све време овог света да се коначно одлучи на тај корак и призна реалност да је Косово независна европска држава, окренута ЕУ и НАТО-у. На том путу нико нас не може зауставити, рекао је Харадинај

Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

Косовски премијер Рамуш Харадинај тврди да званичном Београду постаје све теже да одлаже признање независности Косова.

„Србија нема све време овог света да се коначно одлучи на тај корак и призна реалност да је Косово независна европска држава, окренута ЕУ и НАТО-у. На том путу нико нас не може зауставити“, рекао је Харадинај у разговору с групом америчких и европских новинара у Приштини, преноси данас „Дневни аваз“.

Харадинај, наводи сарајевски дневник, у први план ставља бриселски дијалог с Београдом, а о будућности Косова говори као о времену у којем тек треба да се догоди „потпуни мир“ између две стране.

„Ми смо са своје стране јасно затражили да дијалог дође у ову финалну фазу, јер ће идуће године бити већ две навршене деценије од 1999. и рата на Косову. За нас је важно да се то коначно разреши. За нас је свака истина, свака реалност око тога добродошла“, навео је косовски премијер.

На питање шта значи „свака реалност“, одговара да то значи да Београд покаже спремност да „доврши овај посао и призна Косово“. „Одуговлачење није добро и увелико утиче на наше унутрашње стање, које тако, на неки начин, зависи од овог дијалога с Београдом“, каже Харадинај, додавши да је стога важно да се Брисел у овој мери активно ангажује око преговора.

Упитан има ли идеју колико ће „финални разговори“ потрајати, посебно у контексту два до сада непомирљива става, каже да је Приштина свесна да те разлике постоје, али се држи својих уставних позиција.

„Зато и кажем да је ствар добре воље Србије да се то превазиђе. Уосталом, ниједно дефинитивно „да“ или „не“ не мења нашу реалност. Они то треба да знају. Ми сигурно идемо даље, јер се та нова реалност мора уважити“, наводи Харадинај.

У одговору на питање да ли председника Србије Александра Вучића види као представника те нове реалности, који би, у неком тренутку, довео до признања Косова, Харадинај каже да о томе још не може просудити. „Преурањено је овог часа о томе говорити на тај начин. А и не желим говорити у његово име. Постоје границе и чињеница да Косово егзистира, да ће Косово егзистирати, па је заиста ствар добре воље, рећи ћу обе стране, да се пруже руке према том решењу, одржавајући дијалог живим, без задршке која троши време“, рекао је он.

Како је истакао, „дијалог нам треба“ и Приштина ће наставити с напорима да реализује то о чему је говорио. „Једино што могу рећи јесте да је Косово спремно за финални мир, који ће трајати. Нема повратка на старо“, закључио је Харадинај, додавши да је Приштина фокусирана на успех Косова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92/ИН4С, 3. 7. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s