Слободан Малдини: Дипломате и лопови

Како је могуће да више од 140 вредних уметничких дела нестану из амбасада које су пример моралних вредности државе? Шта рећи о друштву у којем Интерпол истражује дипломате у вези тешких кривичних дела? Да ли ћемо ускоро на Интерполовим потерницама имати и наше амбасадоре

Слободан Малдини

Немачка полиција недавно је на аеродрому у Франкфурту ухапсила председника Одбора за људска права Скупштине Србије Србије Меху Омеровића, због наводне крађе парфема и кармина у фри-шопу. Након што је показао свој дипломатски пасош и позвао се на имунитет, Омеровић је пуштен. Српским медијима објаснио је да се не ради о крађи, „већ је имао грчеве у стомаку и пролив, због чега је отрчао у тоалет“ са све парфемом!?

Пар дана након овог случаја, објављена је вест о нестанку невероватних више од 140 вредних уметничких ремек дела из амбасада, конзулата и резиденција бивше Југославије, због чега ће држава Србија одговор о њиховом нестанку затражити од Интерпола. На листи несталих слика су оне Шумановића, Лубарде, Аралице, Коњовића, Милосављевића, Милуновића, Протића, Цуце Сокић. Тешко је утврдити да ли се ради о административним грешкама, нечијим намерним пропустима, или о кривичним делима директне крађе. Такође, будући да већина ових уметничких слика није прошла квалитативну експертизу, данас је скоро немогуће утврдити да ли је неко нестало дело оригинал или репродукција. Али, ускоро бисмо могли да присуствујемо серији полицијских истрага у нашим дипломатским представништвима, а данашње и бивше дипломате биће суочене са кривичном одговорношћу због нестанка вредног културног блага. Питања су: како је могуће да више од 140 вредних уметничких дела нестану из амбасада које су пример моралних вредности државе? Шта рећи о друштву у којем Интерпол истражује дипломате у вези тешких кривичних дела? Да ли ћемо ускоро на Интерполовим потерницама имати и наше амбасадоре? Ако је могуће да из амбасада нестану слике, да ли постоје манипулације у вези са путним исправама, за које су амбасаде задужене?

Скулптура Олге Јеврић у Магацину Мацура (Фотографија: Софиа Ланцош Малдини)

Последњих година живота, вајарка Олга Јеврић изгубила је значајан део своје заоставштине. Из њеног атељеа на Старом сајмишту украдени су вредни артефакти. Лопови су пронађени, али већина украдених предмета и документације били су већ изгубљени у неповрат – „бачени у ђубре“, а на око вреднији део плена завршио је – на бувљој пијаци! Недавно сам посетио Музеј „Мацура“ у Бановцима. Власник музеја, наш познати колекционар, с поносом ми је показао своју нову изложбену поставку – „Собу Олге Јеврић“, у којој су изложена вредна дела преминуле вајарке. На питање о пореклу уметничких предмета, испричао ми је причу која резимира опште стање у нашој култури. Наиме, када су вајарку исељавали из атељеа на Старом сајмишту због изградње јеврејског меморијалног комплекса, по њене ствари прво су дошли ужа родбина и представници САНУ. Остатак су однели Роми – скупљачи секундарних сировина. Оно преостало после Рома, Мацура је спасао од бацања одневши у свој музеј, а остатак је „купио на бувљаку“. Његови предмети су оно највредније јавно доступно након пустошења атељеа уметнице.

(Вечерње новости/Crystal Ship, 22. 6. 2018)

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s