Данас: Прво гушење протеста па излажење у сусрет захтевима

Ана Брнабић покренула неформални процес у Влади Србије за смањење акциза на гориво

Синиша Мали и Ана Брнабић (Фото: ФоНет/Александар Левајковић)

Премијерка Ана Брнабић покренула је, за сада, неформални процес и мере за смањење акциза на гориво, сазнаје Данас из извора блиских Влади Србије.

Истовремено, председник Србије је наложио министру иностраних послова да примени, како кажу наши саговорници, благу репресију да спречи протесте грађана и заустави блокаде путева.

– Државни челници одлучили су да се пре смањења акциза употребе законом предвиђене мере из области закона о саобраћају и да на тај, суштински нерепресиван начин, покушају да спрече протесте грађана. Донета је одлука да то регулише саобраћајна полиција, да се не прекорачују границе и да се у критичнијим ситуацијама не реагује онако како би се могло – применама силе. Такав начин је усвојен како се не би повећавало незадовољство међу грађанима, који изражавају бунт због цене горива – прича Данасу извор близак Влади Србије.

Како оцењују саговорници Данаса из дипломатских извора, који прате развој догађаја, извесно је да поједини представници опозиције, пре свега, оне десно оријентисане, протесте покушавају да искористе за своје циљеве. Ту се у цео контекст, према речима наших саговорника, уводи заправо онај део опозиционог блока који је на неки начин повезан и заступа руске интересе у Србији, од странке Вука Јеремића и Бошка Обрадовића, до сателита оличених у различитим десничарским организацијама.

– Имајући у виду да Александар Вучић није први избор руске администрације у Србији, дипломатска заједница из ЕУ благо је забринута због уочених трагова повезаности деснице и њихових сателита са руским интересима. Полази се од извесности да њима одговара нестабилност и прилике у којима се на било који начин урушава какав такав проевропски концепт власти, поготово у околностима ишчекивања решења за Косова. Рокови у којима би Вучић то требало да учини су врло кратки, стога челници ЕУ покушавају да помогну да се уклоне реметилачки фактори. Такође, овај проблем они, ипак, посматрају као унутрашњи проблем Србије, тако да избегавају директно мешање, и цео случај посматрају са стране, уз опрез да се не укључе други спољни фактори који би могли да поремете остваривање циља у вези са решењем косовског питања, изазивањем већих друштвених неприлика – истичу саговорници Данаса.

Начин на који саговорници нашег листа виде покушаје председника државе да реши овај проблем састоји се у препознавању истог обрасца за више различитих, односно сличних случајева. Вучићев однос према друштвеним проблемима и бунтом грађана увек је у снажној релацији, тврде они, са утиском које оставља на јавно мњење, односно бирачко тело. Проблеме, тврде они, никако јавно не повезује са сопственом одговорношћу, односно реалним животом који је у несразмери са оним што обећава и што грађани очекују да испуни.

– Тако да се показује један модел понашања, када је реч о томе на који решава проблеме, а то је да најпре за узрок таргетира своје политичке опоненте а потом излази са решењем које не доводи у везу са реалним узроком – закључују саговорници нашег листа.

Зорана Михајловић: У 14 сати није било блокираних путева

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је јуче да иза блокада саобраћаја стоје политика и политичари који немају храбрости да изађу у јавност, а да је Влада спремна да разговара и решава сваки проблем. Она је навела да, према подацима ЈП Путеви Србије, у 14 часова није било блокираних државних путева, преноси ФоНет. О сваком проблему може да се разговара и да се реши, али не ако је повод политичке природе, рекла је Михајловићева и додала да је сигурна да Министарство енергетике ради одређене анализе и пројекције у вези са ценом деривата.

Снежана Чонградин

(Данас, 13. 6. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар