Александар Вучић: Ако питање Косова не буде решено – Србија нема будућност

Многи људи у мојој земљи, чак већина мојих сународника, више воле да тај конфликт остане замрзнут. Они чекају да неко чудо стигне из Русије, Кине, Индије… Никада нисам охрабривао такве ставове, каже председник Србије

Александар Вучић (Фото: Ж. Ј.)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за париски „Монд” да по питању Косова и Метохије и односа са Приштином Србију најтеже тек чека, али ако се постигне мир онда за Балкан постаје све могуће.

„Реч је о судбини стотина хиљада људи, о вековном територијалном сукобу. То је кључно; ако то питање не буде решено, Србија неће имати будућност”, појашњава председник Србије у интервјуу под насловом „Косово: Српски председник спреман да разговара о свему”.

С друге стране, како каже, ако постигнемо мир – све постаје могуће за Балкан.

„Управо то ме опседа, а не оно што мисле други, Европљани”, рекао је Вучић.

Каже да ће на крају сви морати да направе уступке.

На питање да ли ти уступци могу да иду до признавања независности Косова, рекао је да не жели да коментарише на ту тему, те да би то нарушило нашу позицију у процесу преговарања.

„Али, спремни смо да разговарамо о свему што може да нас доведе до компромисног решења. Многи људи у мојој земљи, чак већина мојих сународника, више воле да тај конфликт остане замрзнут. Они чекају да неко чудо стигне из Русије, Кине, Индије… Никада нисам охрабривао такве ставове”, каже Вучић.

Напротив, каже он, замрзнути сукоб може да исклизне у сваком тренутку, и најмањи инцидент може да сруши целу конструкцију”.

Како наводи, потребне су инвестиције и економска атрактивност, а за то је, објашњава, потребна стабилност и предвидивост.

„Али, то решење мора бити праведно, иначе ће се Срби осећати понижено”, наглашава Вучић.

Упитан које кораке је спреман да направи кад је реч о Косову, он подсећа да од 2013. године када је потписан Бриселски споразум ништа није урађено на формирању Заједнице српских општина.

Европљани, каже Вучић, добро виде ко је најпоузданији партнер, а косовски Албанци, указује он, морају да схвате да нико од нас нема будућност ако се то питање не реши.

Он се осврнуо и на поруке које су француски председник и немачка канцеларка упутили недавно у Софији у вези са европским интеграцијама оцењујући да су оне охрабрујуће, али је напоменуо да нико није тако велики ентузијаста колико бисмо то желели ми на Балкану.

Он је то рекао на питање да ли циљ да Србија буде спремна да се придружи ЕУ 2020. године још увек има смисла после става који је недавно француски председник Емануел Макрон изнео у Софији о потреби да се ЕУ реформише при него што би дошло до новог проширења.

„То је реалност у коју морамо да се уклопимо, не радимо на сновима. Француски председник ми је изгледао позитиван, иако је указао на потребу да се ЕУ ојача пре разматрања нових чланстава. Он је прави лидер управо због тога што може да каже тешке ствари”, рекао је Вучић.

Истакао је, такође, да Србија мора да уради свој дeо посла.

„Мој приступ се разликује од приступа Едија Раме (албанског премијера). Не желим ни за шта да молим. Морамо да радимо свој део посла, морамо да правимо помаке ради себе самих”, истакао је Вучић.

Упитан зашто је српским властима толико важно да се Србија придружи ЕУ, када је тај блок у кризи, Вучић одговара да су „европске вредности циљ број један” и да жели да његова земља припада таквом типу друштва – друштва које има демократију, слободу, слободну трговинску размену.

Председник Србије указује да 68 одсто трговинске размене Србија обавља са ЕУ, те да је значај зближавања јасан.

„А пре свега, ми смо део Европе. Током мигрантске кризе морали смо да надзиремо много већи број прелаза него многе европске земље, ми који смо сто пута мање богати од њих. И то смо радили на врло коректан начин”, рекао је Вучић.

Што се тиче атрактивности Европске уније, он истиче да, ако упоредимо САД и Европу, „ЕУ остаје светионик демократије”.

„Макрон је звезда у успону, сви га слушају, али по том питању он ће се сложити са Ангелом Меркел. Обоје су задовољни развојем Србије. Емануел Макрон ми је рекао да ће доћи у Београд ове године. Ја вам обећавам, дочекаће га највећа маса у Европи”, истакао је Вучић.

На констатацију новинара француског дневника да Србија, паралелно са европским амбицијама, показује „неуништиво” пријатељство које је везује са Русијом, и на питање иде ли то једно с другим, председник Србије одговара да „ту нема никакве противречности”.

„Француски председник, уосталом, каже исто то – да је Русија пријатељска земља. С наше стране, ми желимо да ојачамо наше традиционалне везе са Русијом, нашу трговинску сарадњу. У војном смислу, ми смо неутрални, али наравно, на европском смо путу. Исто говорим у Бриселу, у Вашингтону или у Москви. И Владимир Путин никада ништа није рекао против наших европских амбиција”, истиче Вучић.

Он подсећа и да Србија није признала Крим као саставни део Русије и истиче да би, „кад бисмо то урадили, то значило да бисмо подржали независност Косова”.

„Ставите се на наше место. Која стална држава чланица Савета безбедности УН подржава наш територијални интегритет? Русија. Можемо ли да себи пуцамо у ноге? Сви разумеју нашу позицију”.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Факти, 1. 6. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

1 reply

 1. „Александар Вучић: Ако питање Косова не буде
  решено – Србија нема будућнос“?!

  Коју то будућност неће имати Србија, по АВ, ако
  не буде решено питање Косова, за његова
  мандата?

  Ако буде то решено за његова мандата, имаће:

  Прво: геј и трансродну државу!

  Друго: и даље ће бити запрашивана
  КЕЈМТРЕЈЛОВИМА!

  Треће: користи ће само ГМО храну!

  Четврто: биће развлашћена над свим својим
  природним и привредним добрима /“ресурсима“/
  и радном снагом!

  Пето: неће имати своју војску, полицију, школство,
  здравство, судство…!

  Шесто: биће одвојене Војводина и Рашка област као
  посебне регије или аутономије!

  Седмо: преостали део територије ће за ЕУ бити
  периферно складиште за одлагање опасних
  хемијских и јонизујућих материја и рециклажни погон!

  Осмо: Србија се припрема да буде резерват за
  неподобне мигранте и национлне мањине који нису
  по вољи ЕУ!

  Девето: затреће се историја и вера Православног
  Србског народа!

  Десето: Традиционлна породица ће бити потпуно
  уништена и непожељна!

  Једанаесто: . Србија ће бити 100% дигитализована/
  чипована каоуспели или неуспели ЕЛЕКТРОНСКИ
  ЛОГОР ВЕЛИКОГ БРАТА!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s