Трговина органима: Због незаконитих трансплантација бубрега приштински уролог осуђен на 7,5 година затвора

Случај Жуте куће, односно трговине органима заробљеника током рата на Косову, сада је у надлежности Специјалног суда за злочине Косову чије се оптужнице очекују

Власник клинике Медикус уролог Љутфи Дервиши (Фото: REUTERS/Laura Hasani)

Основни суд у Приштини прогласио је кривим оптужене у случају познатом као „Медикус” који се тиче трговине људским органима и организованог криминала. Овај случај јавности је постао познат након извештаја Дика Мартија о трговини органима на Косову током рата. Иако су се нелегалне трансплантације бубрега у клиници Медикус обављале десетак година након рата, специјални известилац Сaвета Европе овај случај довео је у везу са Жутом кућом кроз сличне актере и међународну мрежу трговине органима.  Случај Жуте куће односно трговине органима заробљеника током рата на Косову сада је у надлежности Специјалног суда за злочине Косову чије се оптужнице очекују.

Власник клинике, уролог Љутфи Дервиши добио је седам и по година затвора и казну од 8.000 евра, док је оптужени Сокол Хајдини добио годину дана. Дервишију је такође забрањено да се бави професијом уролога у року од две године, од тренутка када буде одслужио затворску казну.

Председница судског тела Франциска Фисер је током читања пресуде навела да је Љутфи Дервиши учествовао у операцијама трансплантације, без обзира на то што је знао да клиника „Медикус“ није имала дозволу за трансплантацију. Такође је додала да је Дервиши у сарадњи с осталима злоупотребом позиције ангажовао најмање седам особа који су водили клинику.

Према оптужници, на клиници „Медикус“ у Приштини је 2008. обављено око 30 нелегалних трансплантација бубрега. Сиромашни људи из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана продавали су своје бубреге за 10.000 до 15.000 евра, док су примаоци, углавном Израелци, за органе плаћали по 80.000 до 100.000 евра, наводи Ројтерс. Скандал у вези с трговином органима на Косову откривен је 2008. када је турски држављанин заустављен на приштинском аеродрому, пошто је имао видљиве болове изазване уклањањем бубрега.

Тако је и отворен случај „Медикус 1“

Власник клинке „Медикус“ Лутфи Дервиши, иначе уролог, проглашен је 2013. кривим за организовани криминал и трговину људима и у одсуству осуђен на осам година затвора, док је његов син осуђен на седам година. У бекству је суђено турском доктору Јусуфу Сонмезу и Израелцу Моши Харелу који су у оптужници били означени као вође криминалне групе.

Врховни суд Косова је децембра 2016. укинуо пресуду и наложио понављање суђења докторима и косовским званичницима оптуженим за трговину органима између 2006. и 2008. године.

Косовска полиција је објавила да је Љутфи Дервиши поново ухапшен прошле године.

Израелски држављанин Моше Харел ухапшен је почетком ове године на Кипру, а приштинске власти затражиле су његово изручење под сумњом да је био организатор међународне мреже трговине органима. Арбан, син Љутфија Дервишија и турски доктор Јусуф Сонмез и даље су у бекству.

Медикус 2: Нема доказа против бившег министра здравља

У вези са нелегалним трансплантацијама у клиници Медикус Еулекс је покренуо два случаја Медикус 1 и Медикус 2.

Почетком ове године у случају Медикус 2 Еулекс је одустао од гоњења чак седам од осам осумњичених. Поступак је настављен само против турског доктора Кенана Демиркола. Међу онима за које је Еулекс утврдио да нема довољно доказа су и бивши министар здравља Аљуш Гаши, бивши саветник премијера Косова за здравство Шаип Муја као и бивши председник општинског суда у Приштини, Нухи Ука.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Инсајдер, 24. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s