Никола Варагић: Бити „кул“ или бити „у тренду“

Они који верују у српски народ и Србију, и никада неће одустати од борбе за ослобођење Косова и Метохије, баш су „кул“ или „ин“ људи

Никола Варагић

Бити „кул“ или „ин“, значи не бити „у тренду“.

Ако је „у тренду“ да сви буље у телефоне и телевизоре по цео дан, „кул“ или „ин“ су они људи који вредно уче и раде и читају књиге и баве се спортом у слободно време, те не стижу да сурфују по друштвеним мрежама и да гледају телевизије (тј. ријалитије). Људи који вредно раде и непрестано се духовно усавршавају су баш „кул“ или „ин“.

Ако је „у тренду“ да сви бацају смеће и опасни отпад где год стигну (ако их је „баш брига“ што се тако загађује и вода коју пију или ваздух који удишу), „кул“ или „ин“ су они људи који никада не бацају смеће на улицу, у парку, у реку, у шуми, напротив, иду и чисте за онима који бацају смеће. Људи који чисте смеће, и спречавају бацање опасног отпада или откривају места где је бачен, су баш „кул“ или „ин“.

Ако је „у тренду“ да сви много псују, „кул“ или „ин“ су они људи који никада не псују или се труде да што мање псују, и који пазе шта причају пред децом.

Ако је „у тренду“ да нико не поштује старије људе, „кул“ или „ин“ су они људи поштују старије и који се старијима обраћају са „Ви“, или „чика Перо“, „бака Видо“…

Ако је „у тренду“ да сви траже лакши пут, пречицу, лагодан живот без много рада и муке, и да све заврше преко везе, мита и корупције, ако су сви спремни да продају и своје тело и своју душу, „кул“ или „ин“ су они људи који иду тежим путем, који желе да уђу у Царство Божје кроз уска врата, они који желе да живе од свог рада и да поштено зараде – они који ништа не раде преко везе, мита и корупције, и не продају своје тело и своју душу.

Ако је „у тренду“ да нико не прихвата одговорност, да нико не сме да дигне глас и покаже отпор (да су сви кукавице), „кул“ или „ин“ су храбри људи који се боре за своја права, они који нешто предузимају и прихватају одговорност, и одговарају за учињено.

Ако је „у тренду“ да сви мрзе другачијег, да (као већина или као јачи) спроводе насиље над слабијима или над мањином, да (као мањина) намећу своје вредности другима или већини, „кул“ или „ин“ су они људи који не мрзе другачијег од себе, који штите слабијег и мањине, који не намећу насилно своје вредности другачијима (али ни не дозвољавају да неко њима намеће неке своје „вредности“). „Кул“ или „ин“ су они људи који знају и за јунаштво, и за чојство.

Ако је „у тренду“ да се сви тетовирају или да стављају пирсинг, или силиконе, или да раде пластичне операције, „кул“ или „ин“ су они људи код којих се „спољашњи човек распада“, а „унутрашњи обнавља сваки дан“ (2. Кор. 4; 16).

Ако је „у тренду“ да сви живе развратно и да се не жене или не удају, да имају љубавнике или љубавнице, да се разводе, да пробају и са истим полом, „кул“ или „ин“ су они људи који не живе развратно, који немају љубавнике или љубавнице, који се не разводе, него траже и налазе себи блиску душу супротног пола, да је искрено воле и поштују и да она њих искрено воли и поштује, да планирају заједнички живот и породицу – са којом остају у браку до краја живота и пролазе заједно и кроз добро и кроз невоље, болести и муке.

Ако је „у тренду“ да сви бахато возе, да паркирају возила и тамо где никако то не смеју да раде (на пешачком, на тротоару где пролазе жене са колицима за децу, инвалиди, тако да заузму два паркинг места…), „кул“ или „ин“ су они људи који возе нормално и пазе и на друге учеснике у саобраћају и паркирају возило прописно.

Ако је „у тренду“ да сви слушају турбо-фолк музику или оно што МТВ и Евросонг намећу, да се (жене) облаче као чирл лидерсице, или да (мушкарци) изледају као метросексуалци, „кул“ или „ин“ су они људи који имају укуса и мере.

Ако је „у тренду“ да сви праве децу, али да нико од родитеља неће да се жртвује и одриче због своје деце, и да нико неће да преузме одговорност за бригу и васпитање деце, те од деце праве људе неспособне за живот, или усвајају „нове трендове“ и експериментишу са децом, и да сви имају изговоре зашто је то тако, или да говоре да имају право да то раде са својом децом и својим животима, „кул“ или „ин“ су они људи који о деци брину онако како су вековима бринули добри родитељи, који се за децу жртвују и због деце одричу многих ствари и не пребацују одговорност за васпитање своје деце на школу или на државу, нити препуштају своју децу другима да их васпитавају и образују – они увек имају времена за своју децу, без обзира колико раде на послу, сами уче своју децу и имају лепо васпитану и здраву децу. Ко неће, тражи изговор, ко хоће налази начин и за све има времена.

Ако је „у тренду“ да сви мисле само на паре и на профит, „кул“ или „ин“ су они људи који су „сиромашни духом“, што значи да се они највише и пре свега богате Богом.

Ако је „у тренду“ да сви желе „државни посао“ (само да би имали сигурну плату, а ништа или што мање радили), „кул“ или „ин“ су они људи вредно, савесно и добро раде државни посао, или они који не желе државни посао, него раде приватни посао, више од осам сати дневно, често и викендима и празницима.

Ако је „у тренду“ да нико пријатељу не указује на грешке када иде погрешним путем, зато што сви гледају своја посла и не би да се замарају таквим стварима, или нико неће да се замера пријатељу, „кул“ или „ин“ су они људи који обраћају пажњу на своје ближње, који нуде помоћ пријатељу и када је овај не тражи, који указују пријатељу на грешке зато што му желе добро без обзира што ће се пријатељ тренутно наљутити.

Ако је „у тренду“ да сви раде нешто само зато што је „држава“ то рекла да је исправно, или зато што су тако рекли „на телевизији“, тамо „неки научници“, „кул“ или „ин“ су они људи који мисле својом главом и који до знања не долазе само читањем и бубањем, и који све што раде то раде од срца „као Господу, а не као људима“ (Кол. 3; 23), зато што се покоравају Богу, а не људима (Д.А. 5; 29).

Ако је „у тренду“ да сви дигну руке од борбе за своју локалну заједницу, или за народ и за државу, „кул“ или „ин“ су они људи се не предају, него се боре да унапреде живот у својој локалној заједници или у држави. Они који верују у српски народ и Србију, и никада неће одустати од борбе за ослобођење Косова и Метохије, баш су „кул“ или „ин“ људи.Categories: Да се ја питам

Tags:

Оставите коментар