Вашингтон: Суд наложио Техерану да плати шест милијарди долара жртавама напада 11. септембра

Судија је наредио да Иран плати 8,5 милиона долара за сваког родитеља, 12,5 милиона за сваког супружника, 8,5 милиона за свако дијете и 4,25 милиона за брата или сестру

Терористички напад на Њујорк, 11.септембар 2001. (Фото: АП)

Савезни америчких судија наложио је Ирану да плати шест милијарди долара одштете породицама жртава напада 11. септембра 2001. године на САД јер је утврђено да су различити владини ентитети Ирана одговорни за нападе.

Савезни суд је утврдио да је Иран пружио материјалну подршку „Ал каиди“, али се не очекује да ће Техеран то икада платити.

Породице жртава напада најавиле су план проширења оптужнице и против Саудијске Арабије.

Судија Џорџ Данијелс саопштио је да су Исламска Република Иран, Револуционарна гарда Ирана и Централна банка Исламске Републике одговорне за помагање и подршку терористичким нападима у којима је настрадало више хиљада невиних људи, пише „Дејли мејл“.

Адвокат породица Роберт Хефеле рекао је да је суд утврдио да је Иран пружио материјалну подршку „Ал каиди“.

„Према изнесеним доказима, Иран је пружио материјалну подршку `Ал каиди`, што је био узрок напада 11. септембра и што је резултирало штетом, повредама и губитком људских живота“, рекао је Хефеле за Еј-Би-Си.

Он је додао да овај случај не треба да маргинализује растуће доказе против Саудијске Арабије.

Судија је наредио да Иран плати 8,5 милиона долара за сваког родитеља, 12,5 милиона за сваког супружника, 8,5 милиона за свако дијете и 4,25 милиона за брата или сестру.

(РТРС/Искра, 2. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. И САД су пружиле обавештајну и логистичку подршку Хрватској у акцији „Олуја“ …

Оставите коментар