После Шпаније и Словачка се огласила због самита у Софији и „државе“ Косово

Став Словачке према једнострано проглашеној независности Косова се не мења, и то смо, такође, већ безброј пута поменули, рекао је државни секретар Министарства спољних послова Словачке

Словачка се залаже за то да се самит у Софији организује у такозваном Гимних формату, односно без застава и државних симбола.

То каже државни секретар Министарства за спољне и европске послове Словачке Републике Иван Корчок.

„Тако смо поступали неколико пута у прошлости, а то смо применили и током нашег председавања у Савету ЕУ“, рекао је за данашње „Вечерње новости“ Корчок, који док шеф дипломатије те земље Мирослав Лајчак председава Генералној скупштини УН води дипломатију Словачке, земље која не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Корчок, који ће заједно с премијером Словачке Петером Пелегринијем присуствовати самиту у Софији, нагласио је да је Словачка много пута јасно дефинисала какав став има према Косову.

„Став Словачке према једнострано проглашеној независности Косова се не мења, и то смо, такође, већ безброј пута поменули, укључујући и током моје недавне посете Београду“, рекао је Корчок.

На питање да ли се, после најаве француског председника Емануела Макрона да земље Западног Балкана неће моћи да буду примљене пре реформе ЕУ, одлаже план да Србија уђе у ЕУ 2025. године, Корчок је рекао да Словачка сматра да су процеси реформе ЕУ и проширења паралелни.

„Државе Западног Балкана морају да испуне све услове и да постигну довољан напредак да се затворе сва поглавља. То су кључни и једини услови за чланство у ЕУ“, поручио је Корчок.

(Танјуг/Б92, 3. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар