Форум београдских гимназија: Министар Шарчевић избегао дијалог о реформи гимназија

Сви присутни учесници Округлог стола сагласили су се да је неопходно спровести реформу гимназије, али је недопустиво да на прагу маја месеца концепт реформе није до краја познат

Форум београдских гимназија организовао је у петак, 27. 4. 2018. године, у Прес центру УНС, Округли сто „Гимназија за 21. век” на тему реформе гимназија. Иако је позив благовремено упућен и министру просвете, науке и технолошког развоја господину Младену Шарчевићу, министар је донео одлуку да не учествује у дијалогу на ову тему, чиме је пропуштена прилика да се у присуству великог броја директора и наставника из читаве Србије, као и еминентних учесника, отвори шира стручна расправа на ову тему. Поражавајућа је и одлука министра да не делегира ниједног представника министарства који би, уместо њега, учествовао у отвореном дијалог на ову тему.

Сви присутни учесници Округлог стола сагласили су се да је неопходно спровести реформу гимназије, али је недопустиво да на прагу маја месеца концепт реформе није до краја познат.

Месец дана пред упис првака у „реформисану гимназију” наставни програми за први разред нису у потпуности усвојени, стручна и шира јавност није упозната из којих уџбеника ће учити будући прваци, непознато је како ће изгледати изборни програми/предмети, а оно што је истакнуто као једна од највећих недоумица је концепт опште матуре на крају четворогодишњег школовања. Пред упис нове генерације гимназијалаца, јавности је још увек непознато да ли ће факултети задржати дискреционо право да додатно тестирају будуће студенте, чиме би се створио ризик да замишљени концепт матуре буде девастиран, а свршени гимназијалци додатно оптерећени.

Присутни на Округлом столу су се сагласили да неспремност надлежних, из Министарства просвете науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања, на шири друштвени дијалог на ову важну тему, може озбиљно угрозити успех саме реформе, а последице би могле бити катастрофалне.

Због свега наведеног, Форум београдских гимназија очекује од надлежних да што пре обавести јавност о свим детаљима везаним за изглед будуће, реформисане” гимназије и најављује нови Округли сто са истом темом за јун месец, када ће, како се надамо, многе чињенице везане за ову тему бити познатије.

На Округлом столу учешће су узели:

  • др Муамер Зукорлић,председник скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво
  • др Александар Бауцал, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Оливер Тошковић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Слободан Антонић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Бојан Ристић, Национални просветни саветиспред Уније послодаваца
  • др Александар Липковски, Математички факултет Универзитета у Београду (аудио укључење)
  • др Рефик Шећибовић, Члан Управног одбора Националног тела за акредитацију факултета (аудио укључење)

У Београду, 27. 4. 2018.
Александар Марков, председник Форума београдских гимназијаCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар