Цариградска патријаршија: Питање украјинске аутокефалности биће размотрено са сестринским црквама

Молба је стигла од државне власти Украјине и црквених власти које представљају милионе верника. Питање аутокефалности биће размотрено у тесним контактима и координацији са сестринским православним црквама, пише у саопштењу

Петар Порошенко и патријарх Вартоломеј

Синод Цариградске патријаршије размотрио је молбу државног врха Украјине и њених расколничких цркава да подржи и благослови формирање аутокефалне помесне цркве у тој земљи.

И, донео је одлуку да то питање размотри заједно са другим аутокефалним православним црквама.

У саопштењу секретаријата Цариградске патријаршије се тим поводом наглашава:

„Молба је стигла од државне власти Украјине и црквених власти које представљају милионе верника. Питање аутокефалности биће размотрено у тесним контактима и координацији са сестринским православним црквама.”

У Кијеву је објављено да је Цариградска патријаршија „почела процедуру давања аутокефалности Украјинској православној цркви” и да је одлуку о томе донео Синод Васељенског патријарха.

Међутим, ово пре значи да одлуке која би задовољила проамеричку власт у Киејву и украјинске расколнике – неће бити.

У Украјини већ постоји канонска аутокефална црква. То је Украјинска православна црква која је у канонском јединству са Руском православном црквом, односно – Московском патријаршијом.

Ову претпоставку је већ потврдио „извор близак Фанару” који прогнозира овакав развој догађаја:

„Цариградска патријаршија ће се посаветовати са свим црквама и сазвати ванредни сабор на који ће позвати свих 14 православних цркава, а сабор неће дати аутокефалност коју желе у Кијеву. Јер, на сабору ће бити и поглавар Руске православне цркве Кирил, као и  патријарси цркава које су у блиским односима са РПЦ.”

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 22. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар