Банке у Србији 2017. зарадиле пола милијарде евра

Најбољи резултат у последњих десет година остварен је упркос драстичном паду камата

Банке у Србији оствариле су прошле године добит већу од 60 милијарди динара, што је око пола милијарде евра. Оволика зарада најбоља је у последњих десет година, односно од почетка светске економске кризе, и остварена је упркос драстичном паду камата.

При врху листе банака с највећом зарадом карте су промешане. Највећу добит, од 12 милијарди динара, остварила је АИК банка. Она је за годину дана профит готово утростручила, чиме је са четвртог места у 2016. години избила на прво у 2017. години.

Банка Интеза скинута је с трона на којем је била годинама и лане је била на другом месту. То, међутим, не значи да јој је зарада нижа. Из финансијских извештаја види се да је прошле године зарадила 11,8 милијарди динара, што је за петину више него 2016. године.

На трећем месту је Комерцијална банка, која је у претходне две године предводила листу банака с највећим губицима. Она опет позитивно послује, и то са профитом од чак 8,1 милијарду динара. Подсећања ради, у 2016. години ова банка је за толики износ била на губитку.

На четвртом месту је Сосијете женерал банка, која је такође знатно увећала добит – за чак 83,37 одсто, што јој је омогућило померање за једно место навише. Уникредит банка и Рајфајзен банка имале су практично исти профит, од 6,6 милијарди динара.

Директна банка, која је купила две мале банке – КБМ банку (бившу Креди банку) и Финдоместик – и која ће тек да интегрише Пиреус банку, такође је имала висок профит, и то после губитка у 2016. години.

Са листе губитника на листу добитника преселила се и Експо банка, некадашња Марфин банка, која је претходне године успела да заради 1,8 милијарди динара.

Исти пут од вишегодишњег пословања у минусу до пословања у плусу прешла је и Адико банка, наследница Хипо Алпе Адрија банке, која је минус од 1,2 милијарде динара из 2016. године успела да претвори у исто толики плус у прошлој години.

МТС банка, која је такође раније пословала с губитком, успела је лане да направи профит од 7,1 милион динара.

Јована Рабреновић

(Политика, 17. 4. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s