САД, Британија и Француска напале Сирију, дејствовала сиријска ПВО

Током ноћи САД, Велика Британија и Француска спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. У Дамаску дејствовала противваздушна одбрана. Пентагон саопштава да су погођене три локације које имају везе са производњом хемијског оружја

Дејствовање сиријске ПВО

Американци користили крстареће ракете „томахавк“. Руски амбасадор у САД поручује да напад неће остати без последица. Дамаск наводи да напад представља кршење међународног права.

11.55 – Председник Сирије Башар ел Асад је рекао да је напад предвођен САД уследио након што је Запад схватио да је изгубио контролу и кредибилитет у конфликту.

10.15 – Председник Србије Александар Вучић је рекао да напад на Сирију за нас представља болно подсећање на период кроз који смо прошли. Ми смо мала земља, не треба да се мешамо, рекао је председник.

10.00 – Путин снажно осудио напад и навео да Русија сазива хитан састанак Савета безбедности УН “о агресивним акцијама САД и њихових савезника у Сирији”. О томе у посебној вести.

09.50 – Сиријска војска саопштава да нико није погинуо у ваздушним ударима и да је причињена само материјална штета.

09.10 – Против ракетног напада сиријске снаге су употребиле системе ваздушне одбране произведене пре више од 30 година у Совјетском Савезу – С-125, С-200, “бук” и “квадрат”, саопштило је руско Министарство одбране. Генералштаб Русије саопштио да је сиријски ПВО оборио 71 крстарећу ракету.

08.15 – Русија није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би сузбила ракетне ударе, саопштило је Министарство одбране Русије.  О томе у посебној вести.

07.20 – Француски министар спољних послова Жан Ив ле Дријан је рекао да напад у Сирији није усмерен против сиријских савезника. Руси су упозорени пре интервенције, рекао је Ле Дријан.

06.15 – У нападу код Хомса повређена су три цивила, јављају сиријски државни медији. Гађане базе су раније евакуисане на основу руских упозорења, саопштавају у Дамаску, преноси Ројтерс. Материјална штета је начињена само у научно-истраживачком центру у округу Барзех код сиријске престонице.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984963345555083264

06.10 – Москва саопштава да ниједан од пројектила који су лансирани на Сирију није ушао у зону коју контролишу руски ПВО системи који штите области у Тартусу и Хмејмиму. Сиријска влада наводи да је у нападу испаљено око 30 пројектила и да је оборена трећина, преноси Би-Би-Си. Претходно су званичници Пентагона саопштили да немају податке о било каквим губицима.

05.30 – Сиријски државни медији називају напад „флагрантним кршењем међународног права“. Истичу да је у нападу код Дамаска причињена само материјална штета.

05.15 – Нападнута је престоница суверене државе која се годинама бори против претње тероризма, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Додала је да је напад извршен у време када је постојала шанса за мирну будућност.

04.41 – Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов саопштио је да напади на Сирију неће остати без последица, јавља РТ.

04.30 – Сиријска државна телевизија јавља да је противваздушна одбрана оборила 13 пројектила изнад Дамаска. Такође, наводи се да су напади на Хомс пресретнути.

Дејствовање сиријске ПВО

04.20 – Генерал Данфорд је рекао да је вечерашња рунда ваздушних напада готова. Амерички званичници поручују да је циљ „да се пошаље јасна порука Асаду“. Нема података о евентуалним америчким губицима. Амерички секретар за одбрану Џим Матис навео да даљи напади зависе од потеза сиријског председника Асада.

04.18 – Амерички секретар за одбрану Џим Матис рекао да су напади били снажнији од оних прошле године. Навео је да је реч о једнократном удару и да се водило рачуна да се избегну цивилне жртве. „Били смо веома прецизни, али истовремено, био је то тежак напад“, поручује Матис.

04.17 – Начелник здруженог генералштаба оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд рекао је да Русима није унапред достављен списак циљева, као и да су у таласу напада погођене три локације, хемијски комплекс у Дамаску, складиште у Хомсу, као и још један командни центар.

03.50 – Десетак експлозија у Дамаску. Си-Ен-Ен јавља, позивајући се на војне званичнике, да је ово само први у низу напада на сиријске положаје.

03.30 – Сиријска државна телевизија јавља да противваздушна одбрана дејствује против авиона који учествују у нападу. Ројтерс наводи да је погођен научни центар у Дамаску.

03.12 – Амерички председник Доналд Трамп наредио нападе на Сирију, Одмах затим, почела заједничка акција САД, Велике Британије и Француске.

У ноћашњим нападима погођена је ваздушна база западно од Дамаска, у близини границе са Либаном. Погођен је и војни депо у источном Каламуну, северозападно од Дамаска, локација у Масјафу 170 километара северно од престонице.

Сиријски медији су јавили да је погођен научно-истраживачки центар у Дамаску за који Пентагон тврди да је коришћен за развијање и производњу хемијског и биолошког оружја.

„Наредио сам оружаним снагама САД да почну прецизне нападе на мете повезане са арсеналом хемијског наоружања сиријског диктатора Башара ел Асада“, рекао је Трамп обраћајући се нацији.

Трамп је рекао да су напади покренути у сарадњи са Великом Британијом и Француском као „снажно средство одвраћања од производње, ширења и употребе хемијског оружја“.

Председник Доналд Трамп је, обраћајући се јавности, рекао да „заједнички одговор Америке, Британије и Француске на злочине укључује све инструменте наше националне моћи: војну, економску и дипломатску“. Навео је да ће акција трајати све док „сиријски режим не престане да користи хемијско наоружање“.

Трамп је рекао да је у сиријском граду Думи извршен напад хемијским оружјем и да га није извео човек већ „чудовиште“. Критиковао је Русију и Иран због подршке сиријском режиму и председнику Башару ел Асаду.

„Две хиљаде тринаесте председник Путин је обећао свету да ће гарантовати елиминацију хемијског оружја Сирије. Асадов недавни напад, и данашњи одговор, директан су резултат неиспуњеног обећања Русије. Русија мора да одлучи да ли ће наставити тим мрачним путем, или ће се придружити цивилизованим нацијама као снага стабилности и мира. Надам се да ћемо се једног дана сложити са Русијом, можда чак и Ираном – а можда и не“, рекао је Путин.

Одмах после Трамповог говора, око три сата после поноћи, у Дамаску су се огласиле сирене које оглашавају почетак ваздушне опасности, а недуго затим су се чуле и прве детонације. Агенције су јавиле да је у сиријској престоници погођен научни центар који се у последње време често повезивао са развојем хемијског наоружања.

Противваздушна одбрана је испалила пројектиле а сиријска држава телевизија је јавила да је оборено 13 ракета изнад Дамаска.

Британска премијерка Тереза Меј рекла је да није било алтернативе војној акцији, критикујући Русију због недавних потеза у Савету безбедности УН. Британско ратно ваздухопловство, које је користило базу на Кипру, напало је циљеве код Хомса, јавља Би-Би-Си. Британци су користили авионе „тајфун“.

Огласио се и француски председник Емануел Макрон који је рекао да је наредио нападе зато што су десетине мушкараца, жена и деце „масакрирани хемијским оружјем“. „Црвена линија је пређена“, поручио је Макрон.

Француска министарка одбране Флоранс Парли изјавила је да је француска војска током ноћи гађала главни сиријски центар за истраживање хемикалија и још два објекта, тврдећи да је Русија била унапред обавештена да ће удари бити изведени.

Амерички секретар за одбрану Џим Матис је на брифингу за медије рекао да су напади били „тежи“ од оних који су изведени прошле године. Додао је да је Русија упозорена.

Матис је истакао да верује да су напади послали снажну поруку додајући да су могући нови напади ако Башар ел Асад одлучи да поново користи хемијско оружје.

Према речима званичника Пентагона, нема података о евентуалним америчким губицима.

(РТС, 14. 4. 2018/Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. “Najmasovniji zločinački pothvat svih vremena nije ni nacizam ni fašizam ni komunizam, nego daleko gori od svih njih zajedno. Kolonijalizam! Prvi i Drugi svjetski rat zajedno lokalni su incidenti u usporedbi s haranjima zapadnoeuropskih monstruma drugim kontinentima. Holokaust nad Židovima smiješna je dječja igrica kako su nastradali domoroci bivših kolonija europskih sila. Svo bogatstvo zapadne Europe (Engleza, Španjolaca, Portugalaca, Nizozemaca i Francuza) temelji se na ubijanju, porobljivanju i pljački. Ubijeni su deseci milijuna američkih domorodaca, stotine tisuća australskih, tisuće aoteaorskih, polinezijskih, melanezijskih i mikronezijskih, deseci milijuna u Africi i jugoistočnoj Aziji. Milijuni izvornih stanovnika podsaharske Afrike prevezeni su kao roblje preko Atlantika. Preko 300 jezika već je izumrlo i zauvijek otišlo u nepovrat, što je neprocjenjiv gubitak za baštinu čovječanstva.”

    “Englezi se mogu pohvaliti kako su poharali sve kontinente. Cijelu Sjevernu Ameriku i Australiju (na Tasmaniji su doslovno svi domoroci pobijeni); u Africi više od 10 000 000 km2,; u Aziji Indiju, Pakistan, Bangladeš, Šri Lanku i Mjanmar; skoro sva otočja Oceanije uključujući Aotearou i Fidži; u Srednjoj Americi Jamajku s još par karipskih otočja i Belize u kontinentalnom dijelu; u Južnoj Americi Gvajanu; jedan dio Antarktike je britanska zona interesa. Na karipskim otocima domoroci su već 25 godina nakon Kolumbova dolaska sasvim zatrti, nije ostao niti jedan jedini. Španjolci kao divljaci prate Engleze u stopu. Još prije agresije na američki kontinent istrijebili su cjelokupno izvorno pučanstvo Kanarskih otoka, Guanče kojih je u 15. stoljeću bilo oko 20 000. Kanarski otoci i danas su dio Španjolske, njoj pripadaju u kontinuitetu od 1476. godine. Genocid se isplati, pravda ne postoji. Ovando je na otoku koji se i danas zove Hispaniola (isto kao da se Jeruzalem zove Hitlerstadt) samo jednom prilikom dao spaliti 84 kasika (poglavica u istrijebljenih Tainosa). U osvajanju Meksika poklano je između 120 000 i 240 000 Asteka. Španjolski gadovi su osvojivši posljednje majansko uporište Taysal nel Peten 1697. spalili hrpu majanskih zapisa, a jukatanski biskup Diego de Landa dao je spaliti tisuće majanskih zapisa i idola. Danas imamo samo četiri sačuvana zapisa na majanskom pismu! Francisco Pizzaro je u pohodu na Peru nožem vadio nerođenu djecu iz trudnica, a spomenik mu i danas stoji u Limi. U gušenju pobune potomaka Inka, predvođene vitezom Tupacom Amaruom II., poklano je oko 80 000 domorodaca. U Čileu i Argentini domorodaca više gotovo i nema. Urugvaj je jedna od najgenocidnijih zemalja svijeta, budući da je prvi predsjednik Fructuoso Rivera čiji spomenik krasi Montevideo organizirao otvorenu genocidnu kampanju protiv Charrúa koji su doslovno istrijebljeni. Nije ostao niti jedan.”

    Цео текст на адреси:

    https://forum.cdm.me/showthread.php?187620-Kolonijalni-genocid

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading