Александар Вучић: Око Косова да буду сагласне Немачка, Француска, ЕУ, САД, Турска, Русија и обавештена Кина

Сем договора Срба и Албанаца, за решење Косова потребно је да буду сагласне Немачка, Француска, ЕУ, САД, Турска и Русија и да о свему томе буде обавештена Кина, изјавио је у Берлину председник Александар Вучић

Ангела Меркeл и Александар Вучић (Фото: АП)

Канцеларка Немачке Ангела Меркел инсистира, а ми смо апсолутно сагласни, да се мир и стабилност на западном Балкану морају очувати по сваку цену, рекао је председник Александар Вучић после разговора са канцеларком у Берлину. Договорили су се, каже, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску решења, али да ће видети у каквом формату.

„Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог. Раније сам веровао да је лакше да Срби и Албанци сами разговарају, али ми је јасно да то не зависи само од нас, већ и од других фактора. Сем договора Срба и Албанаца, за решење Косова потребно је да буду сагласне Немачка, Француска, ЕУ, САД, Турска и Русија и да о свему томе буде обавештена Кина”, изјавио је у Берлину председник Александар Вучић.

Тема разговора канцеларке Меркел и председника Вучића у Берлину биле су четири кључне тачке, али су највише времена провели у разговору о Косову и Метохији, о којем немају исти став. Подсетио је да је Немачка признала независност Косова још 2008, али да је данас могао да изнесе ставове Србије и отворено говори о хапшењу шефа Канцеларије Владе Србије за КиМ Марка Ђурића и неопходности постизања компромисног решења.

„Оно на чему је Меркелова инсистирала јесте да се мир и стабилност чувају по сваку цену. Да не буде инцидената и провокација”, додао је Вучић.

Ангела Меркeл и Александар Вучић (Фото: Прес служба председника)

„Чак ми је у једном тренутку рекла ’можеш да ме позовеш кад хоћеш’, ако буде било каквих проблема, да је позовем да смиримо ситуацију”, рекао је Вучић, нагласивши да је Немачка апсолутно за очување стабилности у овом делу Европе.

Председник Србије је рекао да немачка канцеларка разуме нашу позицију, схвата шта за нас значи Косово, те да је с њом анализирао Бриселски споразум тачку по тачку, као што је то урадио са шефом француске дипломатије Жан-Ивом ле Дријаном. „Меркелова је то и знала, није то било изненађење за њу – првих шест тачка није испуњено, све после тога јесте, то су биле обавезе Србије, а првих шест тачака нису. Говорили смо и неопходности наставка разговора и биће и даље ангажована у вези са тим питањем”, додао је он.

Нагласио је да Меркелова жели да све буде под контролом и да јој је важна стабилност у Европи.

На питање новинара каква је данас позиција Србије, Вучић каже да се то може видети и по речима Меркелове. Подсетио је да је канцеларка у обраћању медијима пре састанка рекла да има поверење у Вучића. „А ја сам рекао да је моје поверење у њу неограничено. А сетите се 2011. у Београду… Упркос свим проблемима, видите тон Меркелове данас и пре седам година”, рекао је Вучић.

Додаје да немачка канцеларка зна са каквим се ми проблемима суочавамо. Према његовим речима, људи у Србији нису ни глупи, ни слепи и никоме не треба посебно објашњавати колико се боримо за земљу и како доводимо нове фабрике. „Не можемо, ако немамо добре односе са Немачком и Европом, да имамо те фабрике. Са Немачком ћемо ускоро имати спољнотрговинску размену од пет милијарди евра. Када сам био премијер, просечна плата је била 336 евра, сада је 427 а ускоро ће бити 500 евра. Мислите да то пада с неба? Први услов је мир и стабилност, други економска сарадња. Добра политика привлачи инвестиције”, рекао је председник Србије.

Прва тема њиховог разговора били су билатерални односи и Меркелова и Вучић су констатовали да су они на веома високом нивоу и да се заснивају на међусобном поверењу, које никад није било снажније.

Вучић је рекао и да ће Немачка пружити подршку Србији на европском путу, али да је веома важно да ми покушавамо да решавамо проблеме.

Трећа тема њиховог разговора била је ситуација у региону и Вучић је поновио да се залаже за стварање јединственог тржишта на западном Балкану. Сматра да на тај начин може да се привуче више страних инвестиција, што ће смањити незапосленост.

„Последња тема нашег разговора биле су европске интеграције Србије, за које су, опет, најјасније везане друга и трећа тачка нашег разговора. Немачка ће нас подржавати, али је важно да ми покушавамо да решавамо проблеме, јер је сасвим извесно да Немачка не жели земље које носе са собом територијалне проблеме или неке друге врсте проблема”, истакао је Вучић. Он је додао да му је Ангела Меркел рекла да би било веома важно да Србија у мају присуствује Самиту ЕУ и западног Балкана у Софији.

„Ја сам објаснио све, како то иде и на који начин, као и да би тај самит без Србије значио штету и проблем за Србију и да то ми себи не можемо да допустимо. Надам се да ћу доћи у Софију и да ће Србија н бити тамо представљена”, рекао је Вучић.

На питање да ли је било речи о столици Косова у УН, Вучић је рекао да је Меркелова свакако један од најмудријих и најпаметнијих саговорника, да је конкретна, али и коректна. На медијске спекулације да ће му Меркелова тражити „да престане са исцртавањем нових мапа”, изјавио је да се о томе није разговарало.

„Немачка канцеларка није особа са којом се такав разговор може водити”, рекао је председник Србије и додао да Меркелова зна како да усмерава разговор, а људи са таквим самопоуздањем и мудрошћу не користе речник претњи, какав имају неки аналитичари. Приметио је и да би многи да су у прилици, као он, да разговарају с Меркеловом – само лепо о себи говорили.

На питање шта је његова порука након сусрета, с обзиром на то да је пре посете Берлину поручио да не треба превише да очекујемо, рекао је да нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али да је задовољан разумевањем које је добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива.

„А да ће нам бити лако – неће. За нас нема доброг решења за косовско питање, али компромис подразумева да и једни и други будемо помало незадовољни и помало задовољни. То ће значити бољу будућност за све нас”, закључио је председник Србије Александар Вучић.

Меркелова: Србија је кључна земља региона с којом сарађујемо

Пре него што су разговарали иза затворених врата у Берлину, канцеларка Ангела Меркел поручила је, на заједничкој прес-конференцији са председником Александром Вучићем, да се у Бриселу воде важни разговори у којима Србија игра кључну улогу што се тиче Косова и Босне и Херцеговине. Председник Србије рекао је да је Немачка за Србију најважнији партнер и да ће наша земља дати све под себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Обраћање медијима уочи састанка у Берлину (Фото: Прес служба председника)

Ангела Меркел је нагласила да је Србија кључна земља региона, са којом Немачка тесно сарађује, и додала да новим сусретом са председником Србије Вучићем жели да дâ допринос у проналажењу решења на Балкану. Подсетила је да је договорено да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и осталим државама региона, зато што је Бугарска, која председава Европском унијом, као свој приоритет поставила приближавање западног Балкана ЕУ. Рекла је да о је о важности и значају западног Балкана на затвореној седници немачке савезне владе говорио и председник ЕК Жан-Клод Јункер, који је пре тога посетио тај регион.

„Федерика Могерини, висока представница ЕУ, води веома важне разговоре, где Србија игра кључну улогу што се тиче Косова, али и БиХ, и веома је важно да имамо блиску сарадњу”, рекла је Меркелова пред састанак са српским председником иза затворених врата.

Најавила је да ће се састанци са представницима земаља западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у „Берлинском формату” у Лондону. Канцеларка је рекла и да су главне теме разговора са Вучићем сарадња Србије и Немачке, али и развој региона. Додала је да се то увек повезује са разговорима о курсу реформи које Србија храбро спроводи, те да је то комплимент председници владе и министрима.

„Желимо да допринесемо да пронађемо решење, без обзира на то што то може бити тешко”, рекла је Меркелова.

Дејан Спаловић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 4. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

1 reply

  1. Овако цвили и ропће жвалави, офуцани жиголо – југословен – гастарбајтер тек пристигао у родно село, док објашњава оцу и мајци да млада ( баба швабица, старија од старамајке, ружна, пожудна, богата и моћна, којој је југословен бабој…ц служинче и ропче ) ће да дође следећи пут, а ваљало би дотле продати најбољу њиву, највећу шуму, највреднијег вола, икону кућне славе и дедине колајне, дечију колевку ( зибку ), гусле и бабине токе, не били се јада од сина, а беда од жигола што пре врнуо у дојчланд, да се уда за фрау гросемутер, узме њено презиме и постане протестант, а ако баба – старатељка – домино дама не затрудни, он, као трансродан, биће сам себи сурогат мајка, те ће једног дана довести германизовану унучад да се попишају на гробове предака српских… Наш бабој…ц већ има сагласност баба младине доге, два – три даља рођака, пар познаника, што је довољно да све растапија и раскући, не тражећи благослов од својих и међ својима…

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s