Душан Вујовић: Предлог новог аранжмана са ММФ очекујем у јуну

Готово је извесно да ће нови аранжман бити у форми инструмента за координацију економских политика и реформи који не садржи финансијску компоненту, рекао је Вујовић

Душан Вујовић (Фото: Танјуг)

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да очекује да ће предлог новог аранжмана са Међународним монетарним фондом бити познат половином маја или у јуну.

„Готово је извесно да ће нови аранжман бити у форми инструмента за координацију економских политика и реформи који не садржи финансијску компоненту. Поље сарадње остаје исто, а то је одржавање већ постигнуте макроекономске и фискалне стабилности, као и даља подршка реформама”, рекао је Вујовић за лист Блиц.

Вујовић је рекао да ће конкретније моћи да се говори о простору за повећање плата и пензија када се буду знали подаци за првих шест месеци, што би коинцидирало са финализацијом новог аранжмана са ММФ-ом.

Он је рекао да су ове године за 60 милијарди динара већ повећана издвајања из буџета за пензије и плате у јавном сектору.

На тај начин, како је објаснио, већ је искоришћен простор дат Законом о буџетском систему, који дозвољава да плате буду на нивоу од осам одсто, а пензије од око 11 одсто очекиваног БДП.

„Да би се омогућило континуирано и даље повећавање плата и пензија у складу са овим правилима, потребно је да имамо јасне показатеље да се остварени БДП креће брже од онога што смо пројектовали. Иницијални показатељи су до сада изнад очекивања”, навео је Вујовић.

(Бета/Политика, 7. 4. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s