Држава преузима нишки аеродром

Градско веће Ниша усвојило одлуку којом се имовина, оснивачка и управљачка права, као и сертификати и уговори Аеродрома „Константин Велики” поверавају држави Србији на управљање

Аеродром Константин Велики у Нишу (Фото: С. Лазаревић)

Ниш – Целокупна јавна својина комплекса Аеродрома „Константин Велики” наредних дана из власништва града Ниша биће пренета у власништво Републике Србије. Наиме, нишко Градско веће усвојило је одлуку да се прихвате закључак и „препорука” Владе Србије, донети пре два дана, којим се на државу преносе сва оснивачка и управљачка права, сертификати и сви пословни уговори које аеродром има у својину државе.

Нишка „градска влада” донела је ову одлуку, која није дефинитивна и тек треба да се нађе пред одборницима Скупштине града, који би требало да прихвате или одбију пренос власништва Аеродрома „Константин Велики” у власништво државе. Образлажући одлуку већа, начелник Градске управе Ниша Љубиша Јанић је рекао „да је усвајање препоруке Владе Србије у интересу града Ниша и свих грађана”.

„Држава је у претходном периоду за опстанак и пословање нишког аеродрома пренела граду више од милијарде динара. За функционисање аеродрома у наредном периоду и за разне инфраструктурне системе потребно је обезбедити најмање још толико средстава, односно још једну милијарду динара. Град нема и није у могућности да обезбеди та средства, односно стратегију даљег развоја Аеродрома ’Константин Велики’ никако није више могуће пратити с локалног нивоа. Улагање у инфраструктуру и све остало како би нишка ваздушна лука функционисала седам дана у недељи и 365 дана у години превазилази могућности града. Како је аеродром у Нишу алтернативни за Аеродром ’Никола Тесла’ у Београду и све остале у региону, логично је што је донета ова одлука како би ’Константин Велики’ наставио успешно да ради и да се још више развија”, рекао је Јанић.

Начелник нишке Градске управе посебно је истакао „да се морају имати у виду и обавезе које је нишко градско руководство 2010. преузело потписивањем уговора с Републиком Србијом, а које се односе на пренос дела грађевинског земљишта у власништву државе на град Ниш”.

„Тим уговором од пре осам година град Ниш преузео је велику обавезу да за преузимање 175 хектара грађевинског земљишта од државе Републици Србији, или боље речено Војсци Србије, пренесе 21 одсто укупног стамбеног простора саграђеног у новом комплексу на локацији некадашње касарне ’Бубањски хероји’. То досад није учињено јер комплекс није завршен. Обавеза је била и да се војсци предају 32 стана у улици Мајаковског и пет хектара земљишта на подручју Доњег и Горњег Комрена и то је реализовано. Ипак, преостало је да се експроприше чак још 157 хектара грађевинског земљишта, које треба предати Војсци Србије, али и омогућити нашој војсци да користи аеродром за сопствене потребе. То у овом тренутку кошта више од једне милијарде динара и град Ниш то дефинитивно не може да реализује”, рекао је Љубиша Јанић, начелник Градске управе Ниш.

Иако последње две године око нишке ваздушне луке трају преговори и препуцавања између појединаца и појединих органа у Нишу и Београду, ова и оваква одлука представља велико изненађење и прави „гром из ведра неба” и на њу је у кратком временском периоду, у последња 24 сата, већ било бројних реаговања. Одмах су реаговали Национална коалиција за децентрализацију, скоро све опозиционе странке у Нишу и велики број грађана, који су исказали своје неслагање и незадовољство што Ниш олако препушта свој аеродром.

(Политика, 31. 3. 2018)

Протест у Нишу због предаје аеродрома држави

Ниш – Око 2.000 грађана тражило је на протесту у центру Ниша враћање аеродрома „Константин Велики” под јурисдикцију града и оставке градоначелника и Градског већа које је донело одлуку да се аеродром уступи републичкој власти без икакве надокнаде.

Извор: Пиксабеј

„Захтевамо да Скупштина града Ниша не прихвати одлуку о уступању аеродрома коју је донело Градско веће и да чланови тог тела као и градоначелник поднесу оставке”, био је основни захтев демонстраната окупљених испред канцеларије градоначелника.

Један од организатора скупа Милош Бошковић рекао је да разлоге доношења одлуке о уступању нишког аеродрома републичкој власти треба тражити у томе што је београдски аеродром дат концесионару.

„Уговором о концесији одређен је број путника који смеју да лете са нишког аеродрома. Предајом аеродрома у Нишу, они хоће да буду сигурни да београдски аеродром неће бити угрожен, да ће имати довољан број путника”, рекао је Бошковић на протестном скупу. Бошковић је казао да држава може, у случају да београдском аеродрому зафале путници, да повећа таксе у Нишу и да тако нишки аеродром остане без летова и путника.

Некадашњи премијер Србије, народни посланик „Нове странке” Зоран Живковић рекао је новинарима да у уговору о концесији београдског аеродрома постоји ставка у којој пише да у Србији не треба да се развија ниједан други аеродром осим сурчинског и да се због тога ради „све ово”. „Нишлије су расле уз овај аеродром, гинуле, обновиле га заједно са Норвежанима 2003. године и нема никаквог разлога да га Ниш поклони”, рекао је Живковић.

Бивши премијер је казао да уколико је Влади неопходан нишки аеродром из националних интереса, онда треба да га плати Нишлијама по тржишној цени и да од тих 100 милиона колика је отприлике процена, Ниш добије процват, да сви добију водовод, канализацију, градски превоз, бољу струју.

Протест који је почео у 17 часова, завршен је скандирањем „Оставке, оставке” и „Чији је аеродром, наш аеродром” и уз папирнате авионе којима су демонстранти засипали зграду у којој се налази канцеларија нишког градоначелника.

За недељу је заказан наставак протеста на истом месту, у исто време и са истим захтевима. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најавило је данас, нешто пре протеста, да ће наставити да улаже у опрему и развој нишког аеродрома „Константин Велики” јер жели да тај аеродром буде центар авио-саобраћаја читавог региона.

То министарство је додало да без досадашњих улагања министарства и Владе Србије, Град Ниш не би имао такав аеродром и број путника који данас долазе на „Константин Велики”. Градско веће Ниша донело је одлуку да се аеродром „Константин Велики” у Нишу уступи републичкој власти.

(Бета/Политика, 31. 3. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар