Сергеј Железњак: Српским интересима на КиМ неопходан „дугорочни замрзнути конфликт“

Железњак сматра да ће у садашњим околностима потписивање „правно обавезујућег споразума“ са Приштином значити предају српске територије и почетак нове фазе у прогону Срба на Косову

Сергеј Железњак (Фото: Александар Вилф /РИА Новости)

Напад косовских Албанаца на директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића обављен је по наредби западних специјалних служби, ради подстицања нове ватре и грађанског рата у региону, сматра члан Одбора за међународне односе Државне думе Сергеј Железњак.

„Варварски напад који се десио јуче у Косовској Митровици, наоружаних косовских Албанаца на шефа Канцеларије српске владе за Косово и Метохију Марка Ђурића и грађане Србије, произашао је из наредби западних обавештајних служби, да подстакну нову ватру грађанског рата у региону“, саопштио је Железњак.

„Овај нечувени акт агресије против овлашћеног представника руководства Србије захтева снажну реакцију међународне заједнице и истрагу да би се дошло до кривичних веза западних политичара и тајних служби са наоружаним косовским Албанцима, умешаним у бројне злочине“, нагласио је политичар.

Железњак сматра да ће у садашњим околностима потписивање „правно обавезујућег споразума“ са Приштином, који категорички захтевају САД и ЕУ од Београда, значити предају српске територије и почетак нове фазе у прогону Срба на Косову.

„Ми већ имамо узалудни и контрапродуктивни пример споразума у ​​Бриселу већ пет година од његовог потписивања, а руководство ЕУ је показало потпуни неуспех и неспособност мирног решења кризе на Косову“, нагласио је Железњак.

Према његовим речима, неопходно је што пре удаљити се од илузија могућности неких „скорих компромисних решења за Косово“, што је још један „жртвени корак“ на путу интеграције Србије у ЕУ.

„Српским интересима на Косову и Метохији је неопходан статус `дугорочног замрзнутог конфликта` и надзора на нивоу Савета безбедности УН, где ће Русија на одговарајући начин бити у стању да пружи политичку, дипломатску и другу неопходну подршку нашем стратешком савезнику – Србији, њеној безбедности и територијалном интегритету. Сама консолидација српског друштва и наша ефективна стратешка интеракција отрезниће умове деструктивних сила које су упаљене „дрогом америчке свемогућности“ на Косову, спречити ескалацију сукоба и дати истинске гаранције безбедности српском становништву у региону“, нагласио је Железњак.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток, 27. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не бих се баш сложила да је руководство ЕУ показало неспособност. Неспособност су показали српки преговарачи јер су, под притиском ЕУ предали Шиптарима све надлежности и имовину државе Србије а кад су се уплашили реакције јавности због коначног чина потписивања правно обавезујућег споразума који би Косову признао међународно -правни легитимитет и фактички значио изоколно признавање Косова као независне државе, па почели да петљају неком разменом територија у жељи да грађанима Србије замажу очи, настао је проблем.

Оставите коментар