Марко Јакшић: Милан Радојчић угостио Вучићевог сина и брата на Косову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на ТВ Хепи да не познаје Милана Радојичића, који је био главни домаћин његовом сину током његових посета северу КиМ, каже за Данас Марко Јакшић

Марко Јакшић (Фото: Медија центар)

Не желим да говорим нити да дајем било какве изјаве за Данас – кратко је рекао Милан Радојичић, контроверзни угоститељ из северног дела Косовске Митровице, чије је име у јавност доспело после убиства председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића.

То је разлог због ког „из прве руке“ нисмо сазнали о његовом наводном сукобу са Ивановићем још од 2000, о коме је јавност обавестио лично председник Србије Александар Вучић, док породица, сарадници и адвокат убијеног лидера СДП о томе не знају ништа. Читаоци Данаса остали су ускраћени и за Радојичићеву верзију приче о његовим везама са Александром Вучићем и његовом породицом, СНС, Српском листом и преговорима о њеном уласку у актуелну косовску владу Рамуша Харадинаја, који за власника митровачког ресторана Греј каже да је човек „битан за све“ и због чега „с њим разговара“.

– Председник Србије Александар Вучић изјавио је на ТВ Хепи да не познаје Милана Радојичића, који је био главни домаћин његовом сину током његових посета северу КиМ. Не знам ко би послао дете код непознатог човека. Председник можда нема увид и да је његов рођени брат Андреј Вучић био главни гост на крштењу Радојичићевог детета у Звечану. Зна се и да је Радојичић водио преговоре са Рамушем Харадинајем о учешћу Српске листе у његовој влади. Он то сигурно није радио самоиницијативно или само са дозволом Марка Ђурића и Горана Ракића, него и Александра Вучића. После победе Српске листе на последњим локалним изборима на КиМ у организацији самопроглашених власти у Приштини, Вучић је на државној телевизији, захваљујући се онима који су томе допринели, поменуо и Милана Радојичића – каже за Данас Марко Јакшић из Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“.

Јакшић подсећа и да су сви видели снимак са прославе изборне победе Српске листе на последњим локалним изборима на коме Радојичић, Ђурић и Ракић преко спикерфона мобилног телефона скандирају Вучићу: „Ацо, мајсторе“.

– За чуђење је да се председник сад прави да не познаје тог човека и да се дистанцира од дугогодишњег пријатеља, сводећи при том убиство Оливера Ивановића на његов лични сукоб са Радојичићем, што је делује некоректно – констатује Јакшић.

У северном делу Митровице спекулише се да је Радојичић, додуше на кратко, био међу и људима који су пратили Вучића приликом последње посете овом граду после Ивановићевог убиства. По Митровици се прича да због Вучићевог доласка мере безбедности биле такве да је у Амфитеатру Техничког факултета, који прима 400 људи, само четвртина места остављена за грађане који су требали да разговарају с председником, док су остали били из његовог обезбеђења.

За Председништво Србије, Канцеларију за КиМ Владе Србије и Српску листу Милан Радојичић је табу тема о којој не желе да говоре. У Председништву Србије Данас није добио одговоре на питање о контактима чланова Вучићеве породице са Радојичићем, као и о његовој вези са Српском листом и њеним уласком у Харадинајеву владу, коју је Вучић јавно, на посебној конференцији за новинаре, подржао као најбоље решење за Србе, иако је реч о ратној ОВК коалицији. О Радојичићу ћуте и у Канцеларији за КиМ, иако су албански и српски медији на Косову објавили више заједничких фотографија Марка Ђурића и Милана Радојичића у различитим приликама.

– Радојичића нити познајем, нити могу да говорим о његовом кривичном деловању, јер ништа не знам о томе. Али, могу да кажем да је ТВ Мир радећи серијал уочи последњих косовских локаних избора од свих кандидата за одборнике Српске листе у свих 10 српских општина чула исту причу – да је за кандидатуру за градоначелника била неопходна Радојичићева подршка и сагласност. Он је као изасланик и представник СНС на КиМ. Не човек ‘из сенке’, него неко ко се пита, састаје са Српском листом и договара о кадровским решењима уз сагласност са вишим инстанцама у СНС – каже за Данас Ненад Радосављевић, власник ТВ Мир из Лепосавића.

На питање због чега се за Радојичића тек после атентата на Оливера Ивановића чуло и ван КиМ, Радосављевић одговара да је то последица „убиства таквог човека какав је био председник СДП у средини чија је будућност неизвесна. Радосављевић сматра да без обзира на све, Приштина нема никакву власт на северу КиМ, који је „ближи Београду, где сву локалну власт држи Српска листа, а ту је и Милан Радојичић, као три главна стуба моћи у овом делу Косова“.

У СНС није могуће било потврдити да је Милан Радојичић један од напредњака.

Не може зло навек трајати

Извор: Фејсбук

Грађанска иницијатива СДП јуче је на месту где је 16. јануара убијен њен председник Оливер Ивановић открила спомен-плочу на којој су уклесане Ивановићеве речи: „Морам да издржим, јер ако поклекнем признаћу им да су јачи од свега у шта сам веровао. Не може ово зло навек трајати. Једном ће ваљда и правде бити. Никада, али никада нећу отићи са Косова и Метохије“. Ивановићев најстарији син Никола Ивановић кратко је поручио да је „све о чему је говорио његов отац, написано на овој плочи“. У тишини Митровчани су јуче палили свеће и љубили спомен – плочу, одајући пошту Оливеру Ивановићу. У суботу 24. фебруара навршава се 40 дана од његовог убиства, истрагу воде косовске власти и за сада нема званичних информација. Ивановић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Ј. Тасић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. „Србија, демократија, правда“

    Јел “Слобода, демократија, правда“ или “Србија, демократија, правда“. Чини ми се да је аутор “Данаса“ направио једну (фројдовску) омашку.

Оставите коментар