Ивица Дачић: Да ли неко и Приштини каже „ако желите ЕУ морате да решите односе са Београдом“

Они вероватно мисле Приштина нема шта више да разговара, а ми треба да прихватимо независност Косова. То је приступ, који неће дати никакве резултате, рекао је шеф српске дипломатије

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Србија зарад чланства у ЕУ неће заборавити на Косово.

„Нисмо ми деца којој ће дати лизалицу, зато што су нам рекли ‘бићете чланица ЕУ’ и ми ћемо заборавити Косово. Они не познају српски народ, који из ината на то неће пристати”, рекао је шеф српске дипломатије новинарима.

Упитан на Конференцији о медијацији, која је посвећена решавању конфликата на миран начин, да ли је Србија ове године ближа косовском решењу, Дачић је одговорио да на то питање не може прецизно да одговори, али је нагласио да ће Србија наставити да брани своје државне интересе.

„Када неко данас каже – да би Србија имала ЕУ пут, мора да реши односе са Приштином. Да ли се то односи и на Приштину? Да ли неко каже и Приштини ‘ако желите ЕУ пут морате да решите односе са Београдом’? Они вероватно мисле Приштина нема шта више да разговара, а ми треба да прихватимо независност Косова. То је приступ, који неће дати никакве резултате”, закључио је шеф српске дипломатије. (Танјуг)

Дачић негира да је 116 земаља признало Косово

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да за Србију није од суштинске важности да број земаља које су признале самопроглашену независност Косова падне испод 100, али напомиње да је списак привремених власти у Приштини са 116 земаља које су признале „независност” у ствари „лажни списак”.

Дачић сматра и да број земаља које су признале независност неће бити од већег значаја уколико Косово затражи чланство у УН, јер ће, претпоставља, Кина и Русија ставити вето.

„Реч је о симболици… Из Приштине тврде да их је на њиховом списку 116 земаља признало. Али када погледате тај списка на њему су државе које нису чланице УН, земље које нису признале Косово, али и оне које су повукле то признање. То је заправо лажни списак”, рекао је Дачић отварајући Међународну конференцију „Медијација, спречавање и решавање конфликата у настајућој парадигми”.

Шеф српске дипломатије међутим очекује да ће тај број пасти на 96 јер је то, каже половина броја чланица УН „те тако из Приштине више не могу тврдити како је више од половине чланица УН признало Косово”.

Подсећа и да су Суринам, Бурунди и Гвинеја Бисао одлучили да повуку признање, те да Гамбија преиспитује своју одлуку.

Дачић, међутим, упозорава да су сада све земље које су најавиле да размишљају да преиспитају одлуку признању „под притиском”, те додаје да очекује да ће Приштина сада као „тужибаба жалити САД и Великој Британији”.

„Сада ће амбасадори тих земаља да позову председника Гамбије и питају га зашто је то урадио и под чијим притиском”, рекао је Дачић, уз опаску да је „легитимно када неко лобира за признање Косова, али да је скандал кад неко лобира за повлачење признања”. (Танјуг)

Дачић: Не одустајемо од дијалога у тражењу решења са Приштином

Београд неће одустати од даљих напора да дијалогом дође до решења са Приштином, јер се залаже за компромисе, али не и за оне који би значили поништавање нашег националног и државног бића и суштине, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић на конференцији у Београду.

„Ми последњих пет година покушавамо са Приштином, уз посредовање ЕУ, да дођемо до решења, чинећи надљудске напоре да често миримо непомирљиво, али нам то све теже полази за руком, јер друга страна у дијалогу не приступа на исти начин”, рекао је он отварајући Међународну конференцију „Медијација, спречавање и решавање конфликата у настајућој парадигми” данас у Београду.

Говорећи о сукобима и насиљу у свету, Дачић је рекао да је, „нажалост, и Србија на самом крају прошлог века била изложена бруталној агресији, што је последично кулминирало најдрастичнијим сепаратизмом албанске националне мањине у нашој јужној покрајини Косову и Метохији”.„Разни су изговори чињени да се оправда покушај насилног отцепљења територије једне суверене чланице УН, али ниједан није издржао ни мало озбиљнији тест логике, начелности и правичности, а неће ни политике. Замислите да било која национална мањина у вашим земљама, изговарајући се свим и свачим, а најчешће употребом неистина, прогласи део ваше суверене територије као нову државу! Где би нас то довело?”, истакао је он у обраћању учесницима скупа.

Србија, указао је Дачић, има и превише историјских искустава, која су јој, осим великих жртвовања и патње, доносила и неизмерне радости због ослобођења од насилника и окупатора, па све до стварања спољне политике која је доживљавала бројна признања у свету. „Наша престоница Београд била је место историјских сусрета вековима уназад, а у 20. веку били смо центар света несврстаности. Данас, наша спољна политика другачија је од тог времена, али све оно што је вредно и наталожено у нама оставило је неизбрисив траг и изградило посебност овог нашег поднебља”, рекао је шеф српске дипломатије.

Београд је, нагласио је, „место сусретања, место где се слободно може изрећи свака мисао о личним уверењима и назорима, без обзира на различитости”.„Ми смо увек били мост између Истока и Запада, а и између Севера и Југа, често смо због тога трпели, али нам је народ тако саздан да ми углавном памтимо оно што је из таквих сусретања било корисно и племенито”, истакао је.

Констатујући да се, скоро 30 година по завршетку хладног рата, свет суочава с комплексним изазовима за међународни мир и безбедност, Дачић је указао на директну везу између сиромаштва, економских и социјалних проблема, с једне, и оружаних конфликата, екстремизма, међународног тероризма и организованог криминала, с друге стране.

Уз то, упозорио је на милитаризацију спољне политике и смањивање простора и могућности за дипломатско и мултилатерално деловање при чему се, каже, стране у сукобу мање ослањају на дипломатију, а све више на употребу силе у тражењу решења. „Улога дипломатије, УН и других међународних организација у спречавању и решавању конфликата све је слабија. Односи и неповерење између сталних чланова Савета безбедности практично су блокирали рад овог најважнијег светског форума за очување међународног мира и безбедности, што се види приликом решавања скоро свих питања која се налазе на дневном реду овог важног тела УН”, рекао је Дачић.

Највећу забринутост, према његовим речима, свакако изазивају тензије и звецкање оружјем међу државама са значајним војним потенцијалима, укључујући и нуклеарно оружје, а као најопаснију види ситуацију на Корејском полуострву која прети да измакне контроли и доведе до ратног сукоба с потенцијално огромним бројем жртава. „Једини могући одговор и даље остају међународни дипломатски и политички напори на спречавању, контроли и мирољубивом решавању конфликата. Превенција мора бити у центру свих напора”, истакао је он, напоменувши да то захтева значајно већи степен међународног јединства, посебно у оквиру Савета безбедности УН.

Такође, указује Дачић, за то је потребна много већа међународна помоћ слабим државама с крхким институцијама како би се избориле са економским и социјалним проблемима. „Неопходно је, такође, успоставити дијалог са свим актерима у конфликтима, укључујући и оружане недржавне групе, и успоставити снажну међународну контролу над применом нових технологија како би се спречила њихова злоупотреба”, закључио је шеф српске дипломатије. (Танјуг)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

1 reply

  1. Какав назив и смисао “ конференције “ у граду бременитом нежељеним трудноћом са напредњачким љубавником – силоватељем “ AV Волим Београд „, такав и говорник на конференцији, такав и говор, гости, циљеви и закључци, такво ће и недоношче у силовању зачето бити – медијатативно, парадигматично, нерешено, конфликтно… Исти отац, љуби га мајка…
    Јасно се види да је ово булеварска, јефтина танјугова вест…

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s