Димитриј Орлов: Живимо у времену утакмице лажи

Димитриј Орлов

У старом свету успехом се сматрало формулисање теорије и стварање уверења која су се уопштено сматрала истинитим. Међутим, у новом свету такмичења лажи успех је дефинисан као нечија способност да лажи одржи

(Клуб Орлов, 15. 2. 2018)

Изговарање лажи никада није окарактерисано као поштено, правилно понашање и осим код неких, баш необичних занимања типа шпијун, тајни агент и сличних, лагање је готово увек израз неуспеха.

Чак и у својим релативно безазленим облицима као што су хвалисање и претеривање, кочоперење и разметање, лаж је слаба замена за поседовање истине која би могла да се саопшти. Затим постоје разне врсте симулирања, скретања пажње, прикривања и изостављања – било да се ради о жељи да се не повреде нечија осећања или да се избегне скандал, одлука да се лаже ретко је срећна одлука.

И на крају, постоје и неки који производе и држе у оптицају лажне и погрешне информације. Када друштво нормално функционише, они пре или касније буду раскринкани, њихова репутација уништена, каријере окончане и штета коју су починили оправљена. У друштву које нормално функционише постоји довољан број чланова тог друштва који се чврсто држе чињеница, који су способни да логично закључују и имају поверење у новинарску и етике других професија, непристрасност државних званичника и у научне методе које им омогућују да верују да истина стварно постоји и да су у могућности да до ње дођу.

Међутим, овај нормалан, без утицаја емоција и на чињеницама заснован облик друштвеног понашања изгледа да је помало досадан, можда чак и старомодан и тешко да ће привући пажњу модерних, смартфон зависних, паметњаковића. Зар не би било много популарније, модерније и забавније ако би производња лажи ради финансијских и политичких добитака постала прихватљив облик друштвеног понашања?

Изглед текста на сајту Клуб Орлов

Шта би се десило ако би се лажи подстицале до мере у којој би постале национални спорт? Коме је потребна новинарска и професионална етика када мање од трећине испитаних Американаца изјави да верује националним медијима? Зашто би државни званичници били непристрасни када свако зна да је огромна већина политички ангажованих Американаца смештена у два табора који се отворено мрзе и траже начин да поткопају једни друге? И коме су још потребне научне методе и други облици објективног истраживања заснованог на емпиријским доказима када можемо да се ослонимо на гласине које круже друштвеним медијима који су постали коначни арбитри истине – због „мудрости гомиле“ или тако нечег?

И, најпровокативније од свих питања: Да ли ми већ живимо у таквом свету?

Како бисмо могли да сазнамо да ли је то случај? Сигурно нећемо покушати да заснивамо нашу оцену на било чему непоузданом као што су „познате чињенице“ или наш лични утисак о ономе шта је истина: ако се наш свет заиста изместио у режим утакмице лажи, тада мора да постоје вишеструки скупови алтернативних чињеница у оптицају који су сви мање или више лажни и избор било којег могао би да се посматра као ствар личних предрасуда,

Да ли примећујете основну противречност? Старе методе истраживања које подразумевају епистемолошки приступ не би могле више да се примењују у новом свету такмичења лажи. Према томе, потребно је да пронађемо нове методе које ће помоћи да се уверимо да ли тренутно живимо у досадашњем времену неспорних истина или у новом где траје утакмица лажи.

Предложио бих да престанемо са загледањем појединости и уместо тога да погледамо општа, системска понашања. У старом свету, епистемолошки приступ одбацује теорије и уврежена уверења када се појаве чињенице које их оспоравају. Ово стога што се неважеће теорије или уверења виде као безвредни; представљају пуку сметњу, а могуће и збуњују. Међутим, у новом свету такмичарских лажи теорије и уверења нису ни важећи нити неважећи. Неко би помислио да је бесмислица „равна земља“ која кружи Фејсбуком смешна, али је она и даље популарна код неких људи (касније ћу објаснити зашто је то тако) и тако опстаје.

Лажи више нису покварена роба која се баца. Лажи су данас капитал или инвестиција и поседују вредна својства као што су удео у популацији или лојалност присталица. Следствено томе, када год се појаве неке чињенице које оспоравају нечију омиљену теорију или уверење одговор није преиспитивање већ поплава „алтернативних чињеница“ (пожељно, прибављених из неког тајног извора како њихово порекло не би могло да се испита) и улагање додатних напора да се теорија или уверење задржи.

У старом свету успехом се сматрало формулисање теорије и стварање уверења која су се уопштено сматрала истинитим. Тако се градила општеприхваћена стварност настањена ментално здравим људима, довољно разумним да је схвате. Циглу по циглу, остављајући по страни све неразумне, умно поремећене, незналице и глупе (који су можда били бројни, али који су успешно спречени да остваре утицај на друштво). Међутим, у новом свету такмичења лажи успех је дефинисан као нечија способност да лажи одржи, а најбољи начин да се нечије лажи одрже је, наравно, лажима о тим лажима.

Толико о теорији, а сада да погледамо неколико примера. У свим се помиње Русија јер се мој привилегован положај иза једносмерног огледала које Американце спречава да виде било шта ван својих граница случајно налази унутар Русије.

1. Док је обављала функцију државног секретара Хилари Клинтон тајно је сарађивала са Русима као део корупционе шеме у којој је Русима припао велики удео на тржишту уранијума у САД. Када је затим учествовала као кандидат на изборима за председника САД код људи који су водили њену кампању ова скривена сарадња схваћена је као потенцијално велики проблем и скован је план да се оптуже Трампови људи који су водили његову председничку кампању за – тајну сарадњу са Русима. Све да би се одвратила пажња са Клинтонове.

За остварење овог циља они су фабриковали досије (Стилов досије) у којем је Трамп оклеветан. Досије је касније употребио ФБИ за добијање судског налога за шпијунирање Трампове кампање, а такође га је користио и за именовање Малера као специјалног тужиоца, да истражи назнаке ове сарадње.

Да живимо у старом свету поменути докази би брзо сахранили причу „Трамп је сарађивао са Русијом“. Међутим, у новом свету такмичења лажи ово весело напредује јер, пусти чињенице – ово ђаволски добро пролази код оних који мрзе Трампа!

2. Извесна персона под именом Родченков једно време је водио руску анти-допинг агенцију, све док он и његова сестра нису ухваћени у продаји забрањених супстанци спортистима. Избегао је затвор јер му је дијагностикована шизофренија, а и покушао је да изврши самоубиство. Касније је побегао у САД и почео да сарађује са ФБИ, покренувши морску причу о руском програму допинговања под окриљем државе.

Григориј Родченков (Извор: russiahousenews.info)

На основу његових „доказа“ бројним руским спортистима одузете су (привремено) олимпијске медаље и изречена (привремено) доживотна забрана учешћа на Олимпијади. Ове одлуке су укинуте због недостатка доказа. Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах ово је осудио јер – недостатак доказа није добар разлог за укидање одлуке! Други представник МОК затим је дао интервју у којем је бранио одлуку да се руским спортистима за које се зна да нису користили допинг не дозволи учешће на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји уз изјаву да недостатак доказа о њиховој кривици не значи да су невини. Они су и даље сумњиви јер су – Руси!

У старом свету где владају докази овакав развој би представљао разорну бламажу за МОК уз дисквалификацију многих званичника и њихово уклањање са положаја које заузимају. Међутим, у новом свету такмичења лажи прича о „руском допингу“ и даље доминира у значајној мери у свести (неко би рекао, најдопингованије популације на планети) и одржава се у животу.

3. Постоји једна земља у свету која троши огромне количине новца на своју војску. Та војска тврди да је способна за велике подухвате и да је способна да обучи и опреми друге војске и оспособи их за велике подухвате. Међутим, докази у највећој мери говоре да је једино способна за једну ствар: да баци бомбе. Штагод друго да су пробали, непогрешиво би пропало.

Ради се о војсци САД. Управо недавно збрисала је два велика града – и Мосул и Рака данас су рушевине. Ово су само два најновија примера, а постоје бројне земље – Северна Кореја, Вијетнам, Камбоџа, Лаос, Србија/Косово, Ирак, Авганистан… где је бачено више бомби него што су све остале земље заједно бациле, укључујући и две атомске бомбе бачене на Јапан и на основу свих ових доказа немогуће је да се не дође до закључка да ова бомбардовања нису имала никаквог ефекта у постизању мира под условима под којим су то САД желеле.

Остатку света ово је исувише добро познато и зна се тачно да постоји једна одбрамбена технологија која је потребна да би се потпуно блокирала и парализовала војска САД – одбрана ваздушног простора која подразумева електронско ратовање и системе ПВО које Русија радо испоручује. (Поседовање нуклеарног оружја за одвраћање такође помаже – зна Северна Кореја.)

Американцима је јасно да се суочавају са потпуном војном немоћи и спремају се, у очајничком покушају, да потроше милијарде долара – које немају – на тактичко нуклеарно оружје, засновано на погрешној претпоставци да нуклеарни напад може да буде и нешто друго, а не самоубиство. Ове преовлађујуће доказе прекрива масивна фасада угланцаних, патриотски обојених лажи.

Ове лажи ће пролазити уз снажно пумпање кроз популацију све док се САД, заједно са својом војском, не уруше у националном банкроту.

Ирачка девојчица посматра америчког војника у Багдаду 2003. (Фото: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Ово су само три примера, поред многих других, који би требало да буду довољни да се оцрта оквир овог храброг новог света такмичења лажи. Метода је следећа: произведи неке лажне претпоставке, употреби их да се сложи прича или теорија (може обоје), затим то промовиши што је јаче могуће. Када се овоме супротставе чињенице, избљуј онолико нових лажних претпоставки колико је потребно да се истисну. Ако ти пође за руком да се лаж одржи – победио си (привремено). Наравно, неприхватање стварности никада није била добра дугорочна стратегија, али ако наставиш да себи понављаш „на дуги рок сви смо мртви“ (што је такође лаж) тада ово на неки начин краткорочно и функционише.

Постоји један проблем, а то је да чак и у храбром новом свету могу да се нађу неки мрзовољни типови који остају привржени чињеницама. Ово су људи које је евидентно прегазило време и потпуно су ван тренда. У тим ситуацијама „равноземљаши“, они који не верују да се дешавају климатске промене, који верују да је Христос јахао диносаурусе и остали обманути глупани долазе у помоћ. Они постоје као доказ да чињенице немају значај. Уместо да њихов глас буде утишан, он се појачава и даје му се значај. Они увек побеђују јер ће свако озбиљан ко покуша са њима да расправља изгледати смешно јер води расправу са малоумницима.

Можда ова ситуација изгледа безнадежно, али не очајавајте! Епидемија такмичења лажи још увек није овладала планетом. Истина, у великој мери је захватила САД и Канаду, а и огроман део западне Европе изгледа да је на лошем путу, али и даље постоје делови света где је лаж и даље грех и где су неразумни, умно поремећени, незналице и глупи успешно спречени да остваре утицај на друштво.

Димитриј Орлов је руско-амерички инжењер и писац на теме које су везане за „потенцијални економски, еколошки и политички колапс и пад у САД“

Са енглеског посрбио: Aerial6

Прочитајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.Categories: Посрбљено

Tags: , ,

1 reply

  1. храбром новом свету

    Чини ми се да је ова фраза заправо алузија на “Врли нови свет“ Олдуса Хакслија?

Оставите коментар