Хашим Тачи: Србија не мора да нас призна, довољно је место у УН

„Договор Косова и Србије, за који верујем да ће бити 2018, биће историјски свеобухватан споразум који ће резултирати чланством Косова у УН“, рекао је Тачи за Ројтерс

Хашим Тачи (Фото: Reuters/Hazir Reka)

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да очекује да Косово ове године постигне „историјски“ споразум са Србијом који не би морао да значи признање независности, али који би Приштини омогућио место у Уједињеним нацијама.

„Договор Косова и Србије, за који верујем да ће бити 2018, биће историјски свеобухватан споразум који ће резултирати чланством Косова у УН“, рекао је Тачи у интервјуу за Ројтерс.

Тачи је рекао да ће споразум са Србијом донети пуну нормализацију односа Београда и Приштине, мада неће захтевати да се међусобно признају као независне државе.

Председник Косова је рекао да је оснивање Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова „историјска неправда“, али да је Косово основало тај суд како би задржало стратешко партнерство са САД, Европском унијом и НАТО.

„Никада нисмо прекршили косовски закон или међународне законе. Борили смо се против диктатора, против човека који је починио геноцид“, рекао је Тачи мислећи на бившег председника Србије Слободана Милошевића.

(Бета/Н1, 13. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар