Александар Вучић: Нисам никакав четник

Вучић разговарао са председницом Колиндом Грабар Китаровић, премијером Андрејом Пленковићем, председником Сабора Горданом Јандроковићем и кардиналом Јосипом Бозанићем

(Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић поручио je у Загребу да је у Хрватску дошао са поруком мира и да разговара о отвореним питањима. После састанка са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић на Пантовчаку, Вучић је на заједничкој конференцији за штампу истакао да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да, када је реч о будућности, немају супротстављене интересе. Хрватска председница поручила је да се о многим питањима две стране нису сагласиле, да су се, кад је реч о неким, приближиле, а у вези са некима приближиће се у будућности.

Александра Вучића у Загребу су дочекали протести на Тргу бана Јелачића. Загребачка полиција је саопштила да је једна особа ухапшена због „непримереног транспарента”. Првог дана дводневне посете Хрватској српски председник је разговарао са премијером Андрејом Пленковићем, председником Сабора Горданом Јандроковићем и кардиналом Јосипом Бозанићем.

На заједничкој конференцији за штампу Вучић је захвалио Колинди Грабар Китаровић на позиву и добродошлици, рекавши да за њу то није био лак потез, имајући у виду атмосферу која је стварана у Загребу и читавој Хрватској. Председник Србије је рекао да је са председницом владе Аном Брнабић договорио да у наредних 100 дана не буде ниједне речи уперене против Хрватске од стране државних званичника Србије и да се покуша да се промени атмосфера. „Желимо да градимо најбоље могуће односе, јер сматрамо да су односи Срба и Хрвата од кључног значаја за цео регион и цео Балкан”, додао је Вучић.

Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је месецима припремала ову посету, да је желела да се одржи у мало другачијим околностима, али да је након последње ескалације вербалног рата одлучила да то прекине и позове шефа српске државе да што пре дође. „Нажалост, бременита историја спречава нас да односе две земље назовемо пријатељским. Наша обавеза као председника који смо изабрани вољом бирача јесте да се састајемо, разговарамо, да налазимо додирне тачке”, поручила је хрватска председница. Изјавила је и да се са српским председником Александром Вучићем договорила да препоруче владама две земље да наставе преговоре о граници у наредне две године.

Додала је да постоји много проблема око решавања судбине несталих, јер је прошло много времена, а да је охрабрује што је Вучић показао спремност да разговара са представницима хрватских удружења. Истакла је да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ и спремна је да пружи сваку помоћ, а било је разговора и о конкретним пројектима и о томе како да заједнички искористе фондове ЕУ да би унапредили стандард живота грађана. Вучић се нада да Хрватска неће „саплитати” Србију на европском путу, али истиче да неће ни молити никога – ни Хрватску, ни ЕУ – за отварање или затварање било ког поглавља.

Председник Србије навео је да се разговарало и о граници на Дунаву. Вучић је истакао да две земље имају различит став у вези с тим питањем, да се Хрватска позива на катастарске књиге, а Србија на закон. Додао је да ће две земље покушати то да реше билатералним путем у наредне две године, а ако не успеју, ићи ће се на међународну арбитражу. Вучић је рекао да ће следеће недеље примити и представнике удружења несталих из Хрватске да би видео како може да се помогне. Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и о томе шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србији, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.

„Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме, да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено”, поручио је председник Вучић, преноси Танјуг. Српски председник је навео да је Србија заинтересована за пругу Београд–Загреб, јер сматра да је важна и за повезивање две земље, али и за везу са западном Европом. Колинда Грабар Китаровић и њен гост Александар Вучић су у Привредној комори учествовали и у раду Пословног форума српских и хрватских предузећа.

Китаровић: Не могу да подржим вређање

Председница Хрватске је рекла да је демократско право протестовати, и да је то обичај у свим демократским земљама. „Међутим, не могу подржати вређање и говор мржње. Изражавање мишљења мора бити на културан и прихватљив начин, без ексцеса и нарушавања јавног реда и мира”, подвукла је хрватска председница, преноси Танјуг. Колинда Грабар Китаровић поручила је српској јавности да се не сме допустити да нам „појединци с рубова политичког спектра диктирају политику”.

Јасеновац и Степинац болно питање

Александар Вучић изјавио је да ће Србија сва документа и све што је потребно пронаћи и помоћи како би се решавало питање несталих лица, а да је питање канонизације Алојзија Степинца тешко питање за Србију, које не би сада да отвара. „Све што може да помогне за проналажење несталих лица, све ћемо да пронађемо и да помогнемо. Дакле, најотвореније, и мислим да ћемо имати значајне помаке у наредном периоду, готово сам уверен у то”, рекао је Вучић.

Председник Србије је назначио да је за Грабар Китаровић у свим разговорима, од првог сусрета који су имали, питање насталих било најважније питање и на њему је инсистирала.

Вучић је, одговарајући на питања на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, о решавању проблема несталих, документацији из болнице у Вуковару, али и канонизацији Алојзија Степинца, рекао да су то тешка питања и да се и по њима види колико на неке ствари различито гледамо.

Рекао је и да неће да говори о томе шта све ми очекујемо да добијемо и из логора „Лора” и да очекујемо другачије пресуде, односно исти аршин према Хрватима који су чинили злочине, као и према Србима. „И немам проблем са тим када ви кажете да је убијено 200 Хрвата, и да је почињен злочин, да кажем да је почињен злочин”, нагласио је председник Србије и додао да се нада да ће у случајевима убиства Срба да се каже да јесте почињен. Поновио је да су и данас донели податке и информације о три тела, али да из пијетета према породицама о томе неће даље да говори.

Председник Србије донео је на Пантовчак гомилу докумената, која су постављена на сто уз салу у којој је разговарао са Колиндом Грабар Китаровић. Вучић је рекао да је донео списак матичних књига држављана са подручја Двора на Уни. Како је рекао, питање Алојзија Степинца, као и Јасеновца, за нас је страховито болно питање, вероватно најболније за српски народ.

Вучић: На инсистирање Пленковића и о ратној одштети

(Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са хрватским премијером, на инсистирање Андреја Пленковића, разговарао и о проблему ратне одштете, мада је, каже, увек спреман о свему да разговара. Вучић је после овог састанка пошао преко Марковог трга ка Сабору, а новинари су га „отпратили” питањима о садржају разговора са хрватским премијером, посебно инсистирајући на питању да ли је било речи о ратној одштети. Председник Србије у ходу је рекао да су разговарали „о много чему”, а на поновљено питање потврдно одговорио да је било речи и о ратној одштети: „Јесте, једна од тема коју је покренуо господин Пленковић”, рекао је Вучић. „Ја сам имао сасвим другачији став и одговорио сам му све што мислим о томе”, додао је.

Дивљач на менију свечане вечере

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приредила је синоћ свечану вечеру у част председника Србије Александра Вучића, а на јеловнику су се нашли, између осталог, и дивљач, као и више врста салата, а за госта из Србије, који је иначе познавалац вина, припремљено је и неколико врста тог пића. Као хладно предјело послужени су шунка, кулен, пршута и рен, сир са врхњем, пилећа џигерица и шампињони са жара. Загорска супа, затим печени зец и печена ћурка уз додатке, као и њоки, као главно јело, и уз то неколико салата. Запечени штрукли, савијача од јабука, као и савијача од вишања са умаком од ваниле припремљени су за дезерт, а послужени су и кафа или чај. Поред домаћих аперитива, гости из Београда послужени су и белим вином шардоне, црним вином дингач и шампањцем „сенатор”.Антрфиле

Српске заставе и протести

У Загребу су, уочи доласка председника Србије Александра Вучића, дуж трасе којом се кретао и испред институција које је посетио, постављене српске заставе. С протеста на централном градском тргу око 1.000 окупљених ветерана и удовица Домовинског рата поручили су Вучићу да није добродошао у Хрватску, а повицима „издаја, издаја” исказали незадовољство позивом који му је упућен, као и забраном протеста на Тргу Св. Марка.

Вучић и Грабар Китаровић о граници, несталима, мањинама, ЕУ

  1. ГРАНИЦЕ:

Грабар Китаровић и Вучић сложили су се да се тај проблем реши билатерално у наредне две године, у противном ће обе стране прихватити одлуку међународне арбитраже.

  1. НЕСТАЛИ:

Грабар Китаровић је навела да ће се интензивирати рад комисија и с једне и с друге стране које се тим питањем баве.

  1. МАЊИНЕ:

Грабар Китаровић се сагласила, одговарајући на питања новинара, да није у реду што у неким деловима Хрватске Срби 15 година чекају струју и воду, те да је недопустиво да у Хрватској у 21. веку има људи који живе без струје и воде, додајући да ће хрватска држава то питање решити.

  1. ЕУ:

Грабар Китаровић је истакла да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ и спремна је да пружи сваку помоћ, а било је разговора и о конкретним пројектима, како искористити заједничке фондове ЕУ да би унапредили стандард живота грађана.

Вучић се нада да Хрватска неће „саплитати” Србију на европском путу, али неће ни молити никога, ни Хрватску ни ЕУ, за отварање или затварање било којег поглавља.

Нисам никакав четник

(Фото: Бета/ХИНА)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да га протести у Хрватској нису узнемирили и поручио хрватском народу да није никакав четник, и да то није био нико у његовој породици, која је страдала у оба прошла рата. На заједничкој конференцији за штампу са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић Вучић је рекао да не зна колико је људи било на протестима, али да је успут видео људе са паролама на којима је писало „Коњу, не лажи”, нешто о извињењу, као и „четник-почетник”, или „Барабо, врати се у Србију”.

„Нисам се страшно узнемирио. Овде ме је на пристојан, добар и гостопримљив начин дочекала председница Хрватске. Рекли су ми да је на протестима било више стотина људи. Свако нека ради свој посао. Нека протестују, то је демократско право”, казао је председник Србије.

Истакао је да је протеклих дана могао да чује увреде на свој рачун и да жели грађанима Хрватске поручи да није никакав четник, нити да му је то ико у породици био. „И у прошлом рату и претпрошлом је породица Вучић страдала. Не знам да је ико од чланова моје породице у било каквом злочину учествовао”, подвукао је Вучић.

Поновио је да није имао ниједан проблем, а да се насмејао на поруке попут „коњу, не лажи”, јер је коњ племенита животиња и то није тешка увреда и није ништа страшно. „Искрено, немам никакав проблем ако сам ја коњ, или ако сам бараба, или ако сам четник и почетник, иако нисам и нико ми то није био у породици, ако ће Срби у Хрватској да живе боље и буду задовољнији. То је за мене ситница”, рекао је Вучић и додао да у крају одакле му је отац постоји пословица „пала мува на медведа”, као и да те увреде није ни приметио.

М. Пешић и агенције

Наслов: Стање ствари

(Политика, 12. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Хрватска има председника !

    Председник Хрватске Зоран Милановић због мајице с усташким поздравом напустио скуп :

    https://www.danas.rs/politika/milanovic-zbog-majice-s-ustaskim-pozdravom-napustio-obelezavanje-godisnjice-bljeska/

  2. “Александар Вучић: Нисам никакав четник ”
    Лепо!
    Али, Колинда и остала њена братија – јесу усташе!
    То није лепо!
    Какав цинизам од @Деда Ђолета: “Председник Хрватске Зоран Милановић
    због мајице с усташким поздравом напустио скуп…!”, a акција ”Бљесак”је
    “U” staška akcija!
    Хвали Миланковића за гест против ”U”staškog pozdrava, a не куди, ћутке
    одобрава, годишњицу ”U” staške akcije “BLJESAK”!
    То не само да не може бити ЛЕПО, да није ЛЕПО, то је ГРОЗНО – ДО ГАЂЕЊА!’

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading