Хајнц-Кристијан Штрахе: Косово је део Србије

Север Косова треба да има право на самоопредељење, а притискати Србију, која је гарант мира и стабилности у региону, да призна Косово је – погрешан пут

Вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: МСП)

Да су билатерални односи Србије и Аустрије све бољи, види се и из чињенице да, само десет дана после успешне посете председника Србије Александра Вучића Бечу, у Београд стиже други човек аустријске владе. Вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе ће у понедељак разговарати с Ивицом Дачићем, српским шефом дипломатије. Вицеканцелар Штрахе, који је и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО), још док је био у опозицији није крио своје симпатије према Србима и Србији, противећи се признању Косова.

У интервјуу за „Политику”, уочи своје посете Србији, први пут у својству заменика председника аустријске владе, Штрахе поручује да је наша земља на добром путу према Европској унији. Што се тиче правнообавезујућег споразума који ЕУ очекује да Београд склопи с Приштином, аустријски вицеканцелар нема сумњу да је погрешан пут притискати Србију да призна Косово.

Лидер ФПО, који је био гост шефа српске дипломатије Ивице Дачића у Београду и крајем марта прошле године, тада је истакао да „без Србије и Срба нема мира на овим просторима”.

Поштовани господине Штрахе, какву поруку доносите сада у Београд, будући да сте више пута изјавили да без Срба нема стабилности на западном Балкану?

Србија је без сумње једна од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности. Односи између Аустрије и Србије су већ сад добри и морају се у будућности и даље развијати и продубљивати.

Европска комисија изашла је са својом Стратегијом за западни Балкан. Да ли ће Србија успети да до 2025. испуни услове и постане чланица ЕУ и какву подршку на том путу може да очекује од Аустрије?

Сматрам да се Србија у погледу чланства у ЕУ налази на веома добром путу. Аустрија ће је пријатељски пратити на том путу. Ми желимо да на западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања Европској унији. И у нашем је интересу да Србија има конкретну и веродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ.

Српски председник Александар Вучић је после разговора с аустријским председником Александером ван дер Беленом рекао да Беч и Београд имају различита мишљења када је у питању Косово. Чини се да Аустрија, ипак, не притиска Србију да призна Косово, као што то чине неке друге моћније чланице ЕУ?

Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника.

Ви и ваша Слободарска партија (ФПО), док сте били у опозицији, противили сте се што је Аустрија признала Косово. Сада сте у коалицији с Народном партијом Аустрије, коју предводи премијер Себастијан Курц. Да ли се ваш став према Косову променио након што сте постали вицеканцелар?

Косово је без сумње део Србије. Признање Косова од стране Аустрије оштро смо критиковали, но то је сад чињеница и не може се више мењати.

Сматрате ли да и Срби са севера Косова треба да имају право на самоопредељење, односно да добију статус аутономије по угледу на Јужни Тирол? Приштина се, свакако, противи таквим идејама.

Такво право на самоопредељење или аутономија свакако би били пожељни. Али за то су, нажалост, свакако потребни дуги и компликовани преговори. Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђавна.

Да ли је у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине могућ компромис око решавања косовског проблема, ако Албанци потпомогнути својим западним менторима не желе да учине ниједан уступак?

Надам се да је такав компромис могућ.

Одржавате добре односе с Милорадом Додиком и сматрате да Република Српска има право на независност. Опозиција вас је критиковала јер сте примили орден РС. Да ли и даље мислите да је Босна и Херцеговина нефункционална држава и шта предлажете?

Наравно да је ту потребно поступати разумно. Али права Срба у Републици Српској у сваком случају се морају бранити.

Како коментаришете поруку Бакира Изетбеговића Хрватима да не могу да добију трећи ентитет у БиХ без рата?

Сматрам да је страшно кад неко у 21. веку у Европи говори о рату. Таква реторика не користи никоме.

Докле ће трајати „ледено доба” између ЕУ и Русије?

Нисам видовњак али мислим да је у таквим односима сваки дан превише. По сваку цену се мора избећи нови хладни рат.

Сматрате ли да треба наћи начина да се укину санкције које је Брисел увео Москви? Да ли је могућа промена политике ЕУ према Москви током председавања Аустрије Европском унијом у другој половини 2018?

Наравно да би требало наћи начина за то. Од почетка сам критиковао увођење санкција. ЕУ и Русија морају да нађу начина за сарадњу.

Како оцењујете српску дијаспору и колико се она интегрисала у аустријско друштво?

Срби у Аустрији су се изванредно интегрисали у друштво. Они дају свој допринос доброј садашњици и будућности Аустрије и мирној коегзистенцији. Притом они, наравно, нису заборавили своје српске корене и то треба и даље да чине.

На многим местима у Вашој ФПО има доста аустријских патриота са српским коренима. Ко су ти људи и колико је јак њихов утицај у аустријској политици?

Код нас сваки Аустријанац може да постане члан странке без обзира на порекло. А управо људи са српским коренима веома активно учествују у својим регионалним организацијама.

Бројаница из Хиландара

Хајнц-Кристијан Штрахе (1969) од 2005. године је председник Слободарске партије Аустрије, с којом је прошле године на парламентарним изборима освојио 26 одсто гласова, што му је омогућило да уђе у постизборну коалицију с Народном партијом Себастијана Курца. Штрахе је вицеканцелар Аустрије и министар задужен за јавну управу и спорт.

Иако га медији у Аустрији због десничарских ставова називају и „аустријским Шешељем”, Штрахе не крије да му на срцу више од садашње ЕУ лежи „Европа отаџбинских народа”. Политиком је почео да се бави с 18 година, а када је напунио 21, био је најмлађи одборник у Бечу. Једном је изјавио да никада није имао политичке узоре, али би, можда, то био Ото фон Бизмарк, који је као ујединитељ Немачке рекао: „Будале кажу да су научиле из свог искуства. Ја бих радије да профитирам на туђем искуству. ”

Занимљиво је да Штрахе слуша и нашу фолк музику. Како каже, посебно цени Цецу Ражнатовић, на чијим концертима је био у Бечу. Лидер слободараца каже да воли да носи и српске бројанице које му поклањају: „Тренутно носим једну из Хиландара, коју сам добио на поклон од свог пријатеља из Београда”, изјавио је Штрахе.

Миленко Пешић

(Политика, 10. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар