Хина: Извињење и ратна одштета нису на дневном реду Вучићеве посете Загребу

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да би са српским председником Александром Вучићем требало да разговара о ратној одштети док је потпредседник његове владе и министар одбране Дамир Крстичевић уочи Вучићевог доласка затражио извињење Хрватској. Но, како наводе неименовани извори из кабинета хрватске председнице, ове теме неће бити на дневном реду током сусрета са Александром Вучићем

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Загреб  – Извињење за „агресију” на Хрватску и ратна одштета нису на дневном реду посете председника Србије Александра Вучића, сазнаје Хина у кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, што, како се наводи, додатно подстиче нагађања да се шефица државе и влада Хрватске нису усугласили око Вучићеве посете.

Осетљива отворена питања из времена распада бивше Југославије и рата 1990-их година доминираће разговорима Вучића и Грабар Китаровић која ће му бити домаћин током дводневне посете Хрватској, пише хрватска агенција.

Да би са Вучићем требало да разговара и о ратној одштети изјавио је у четвртак хрватски премијер Андреј Пленковић, а извињење уочи доласка у Загреб затражио је потпредседник његове владе и министар одбране Дамир Крстичевић.

Међутим, у кабинету хрватске председнице кажу да ратна одштета није међу темама које су ових дана усаглашавали председништво и влада, и које су тихом дипломатијом договорене с Београдом.

Упитани зашто је онда Пленковић на седници владе отворио то питање, сарадници Грабар Китаровић кажу да то „треба питати њега”.

„То питање у овом тренутку није тема”, рекао је извор који је желео да остане анониман.

Исто се односи и на могуће извињење председника Србије за које у кабинету хрватске председнице кажу да је „лични чин који се не може ни од кога тражити”.

У кабинету, такође, тврде да удружења ветерана подржавају сусрет двоје шефова држава. Ипак, неке од тих организације за понедељак су најавиле протесте против Вучића.

Вучић у Хрватску стиже у понедељак, у време напетих односа Београда и Загреба које је недавно додатно заоштрила изложба о усташком логору Јасеновац у седишту УН у Њујорку, наводи Хина.

Састанак на врху није тражила нека трећа држава, него се ради искључиво о иницијативи Грабар Китаровић да се с мртве тачке покрену дугогодишња отворена питања, кажу њени сарадници.

„Често се овакви сусрети називају историјским, али ми сматрамо да се ради о позитивном искораку. Хоће ли бити историјски или не, видеће се након посете”, рекао је званичник.

Према усаглашеном дневном реду, двоје државника разговараће о откривању судбине 1.945 несталих особа, повраћају културног блага, сарадњи у прогону осумњичених ратних злочинаца, положају мањина и нерешеној граници.

Јачање привредних односа и важност сарадње Београда и Загреба за југоисточну Европу такође ће бити теме састанка двоје председника, те делегација две државе у којима ће бити неколико министара и координатори за решавање отворених питања.

У кабинету хрватске председнице истичу да ће се разговорима прикључити и представници мањина и удружења несталих.

Осим са Грабар Китаровић, Вучић ће се у понедељак у Загребу одвојено састати са премијером Пленковићем и председником парламента Горданом Јандроковићем. Истог дана по подне одржаће се хрватско-српски привредни форум, а увече ће се двоје председника сусрести са младим припадницима српске заједнице.

Вучић у уторак одлази у Вргинмост у посету локалним Србима, а у вечерњим сатима враћа се у Загреб на скупштину Српског народног вијећа.

(Танјуг/Политика, 10. 2. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар