Декларација о помирењу четника и партизана у Црној Гори

„Остајући дољедни његошевској Црној Гори која почива на косовском завјету и поштовању предака, ми потомци бјелаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу„, прочитао је лидер ДНП-а Декларацију

Потписници Декларације о помирењу четника и партизана (Фото: ИН4С)

Декларација о помирењу потомака четника и партизана, чији је циљ превазилажење даљих идеолошкох подјела у Црној Гори, потписана је данас, на Савиндан, 27. јануaра.

Декларацију су потписали предсједник НСД Андрија Мандић, предсједник ПзП-а Небојша Медојевић и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић. Њу ће, како је најављено, касније потписати сви посланици Демократског фронта.

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић изразио је задовољство што је Декларација наишла на велику пажњу јавности.

„…Остајући дољедни његошевској Црној Гори која почива на косовском завјету и поштовању предака, ми потомци бјелаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу„, прочитао је лидер ДНП-а Декларацију.

У њој је наведено да у Црној Гори не постоји национална већина те да је потребно да Срби и Црногорци први преузму одговорност за њену будућност. Потписници зајединички осуђују сваки почињени злочин због било којег идеолошког и партијског убјеђења, али и заједнички поздрављају сваку акцију која је имала за циљ друштвени напредак и одбрану државе од окупатора.

У Декларацији је осуђен сваки вид идеолошког реваншизма и прогона. Потписници су нагласили и да је „право на гроб и цивилизован однос према посмртним остацима и споменицима настрадалих предака“ њихова заједничка обавеза.

Истакнуто је и да је Декларација уперена против старих подјела које би могле да буду злоупотребљене у наметању неких нових сукоба.

„Декларација ће представљати образац јавног дјеловања“, нагласили су потписници Декларације, коју, како су истакли успостављају као „уставни, људски и морални императив“.

(ИН4С, 27. 1. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Коначно! Паметно.

    Али, комунистима не треба опростити никада.

Оставите коментар