Владимир Коларић: Нека буде што бити не може – „Немањићи“ и имунитет народа

Слобода народа није у укидању мишљења и репресији. Слобода народа је у његовој способности да се одбрани, од свега оног што га најдубље угрожава, и споља и изнутра. Слобода народа не почива на уништавању било кога и било чега, па ни на уништавању појединца. Идентитет народа је његов имунитет

Најбољи и најтачнији коментари на прву епизоду телевизијске серије „Немањићи“ су били они духовити – неки од њих заиста духовити. Због свести да постоји ниво испод ког сваки говор о предмету анализе представља његову легитимацију. Као и због свести да је највећи адут ове серије тренутно владајући адут реализма.

Тај реализам нас учи да прихватамо датост и нужност, где је само постојање нечега аргумент у прилог његове вредности. А то је адут силе а не мишљења. Да ли треба да се одрекнемо мишљења да бисмо били проглашени довољно зрелима, зрелима за шта – ако не за цивилизацију… Или спремнима за цивилизовање, боље рећи.

Серија је само серија, и допустимо јој да буде лоша. А „народне паре“ су трошене и на много горе и погубније ствари од оних које може да узрокује један, макар и најгори, продукти уметности или забаве.

Идолатризација једног артефакта је један од узрока како огорчености, тако и тежње да се по сваку цену брани оно што се бранити не може. Зар је једна серија вредна толиког насиља да сопственим рецептивним апаратом, како бисмо се убедили да „то ипак није толико лоше“? Не наудите себи, јер чиме ћете се бранити кад загусти, а загустиће – сви ћемо умрети, на крају крајева.

А зашто је толико лоше? Као и увек код нас – дилема је између јавашлука и намере. Као и увек – има и једног и другог.

А у основи се ради о једној инерцији, недостатку самосвести и критеријума, узрокованом вишедеценијским идентитетским инжењерингом.

Ми више не смемо и не умемо ни себи да кажемо ко смо. Посебно онда када то снажно узвикујемо. А чији глас говори кроз наше назови-патриотске пароле?

Слобода народа нису пароле и идеолошке конструкције. Слобода народа је његово стваралаштво.

Слобода народа није у укидању мишљења и репресији. Слобода народа је у његовој способности да се одбрани, од свега оног што га најдубље угрожава, и споља и изнутра. Слобода народа не почива на уништавању било кога и било чега, па ни на уништавању појединца. Идентитет народа је његов имунитет.

Они који обарају тај имунитет називамо тиранима, ма какве им речи биле на уснама.

И на ма какав реализам се позивали.

„Нека буде што бити не може“, наш је завет.

А не застрашена ћутња.

Када самозване елите закажу, на сцену ступају хероји-појединци и (саморегулишућа) заједница. Оно што и јесте народ, а не машинерија покоравања.

Или, како пише у једном анархистичком манифесту: „У свом ћутању становништво изгледа да је неупоредиво више одрасло него све оне марионете које се међу собом гложе не би ли њиме овладале“ (L’insurrection qui vient Brochéde Comité invisible, Paris, 2007).

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Овај текст је доста уопштено написан, са доста фразе, а мало суштине.

  Шта значе реченице:

  “ Не наудите себи, јер чиме ћете се бранити кад загусти, а загустиће – сви ћемо умрети, на крају крајева.“

  „Тај реализам нас учи да прихватамо датост и нужност, где је само постојање нечега аргумент у прилог његове вредности. “

  Или, шта је сврха овог пасуса?

  „Слобода народа није у укидању мишљења и репресији. Слобода народа је у његовој способности да се одбрани, од свега оног што га најдубље угрожава, и споља и изнутра. Слобода народа не почива на уништавању било кога и било чега, па ни на уништавању појединца. Идентитет народа је његов имунитет.“

  Какве везе овај пасус има са серијом?! Ко уништава „било кога“, „појединца“, у на коју дискусију се аутор чланка надовезује кад говори о идентитету и имунитету. С тим се слажем начелно, али каква је веза са серијом и реакцијама на њу? Који чланак је читао, на који реагује? Интервју са продуцентима који му је засметао? Чему оволике општости и неодређености?

  Уопште ми није јасно шта је аутор овим текстом хтео да каже. Што није изнео своју критику серије? Да ли му се свиђа или не? Ако му се не свиђа, зашто не? Ако да, зашто да? О којој слободи народа прича? Ко је покушао укидање мишљења и репресију у случају ове серије?

  Цео текст су поприлично набацана размишљања без ичега конкретног: неко, неки, народ, слобода, репресија, нужност, датост…

  Уме ли из те своје слободе аутор да именује одговорне или неодговорне? Да укаже на највеће пропусте?

Оставите коментар