Џонатан Кук: Израелски лоби у Уједињеном Краљевству све видљивији

(Counterpunch, 14. 11. 2017)

Снага израелског лобија у западним престоницама зависи баш од своје способности да остане изван видика. Пуко спомињање лобија доноси ризик некоме да буде оптужен за одржавање антисемитских стереотипа о јеврејској уроти. Можда никада нећемо сазнати зашто је Пателова тако огољено прекршила правила министарства или шта је у потаји обећала онима са којима се састајала у Израелу

Прити Пател, бивша министарка за међународну помоћ Уједињеног Краљевства (Фото: The Times)

Скандал који се разбуктао око Прити Пател, која је принуђена да поднесе оставку на место британског министра за међународну помоћ након тајног састанка са израелским званичницима током „породичног одмора“, отвара мали, непрозирни прозор ка моћном израелском лобију у Уједињеном Краљевству.

Пателин незванични састанак са дванаесторицом Израелаца, међу којима је био и премијер Бенјамин Нетанијаху, организовали су британски лобисти кршећи владина правила у вези са званичним састанцима. Ова правила су донета како би се спречио сукоб интереса и противзаконито лобирање страних сила.

Владин протокол је још једном прекршен када је Пател отишла на Голанску висораван, окупирану сиријску територију, у пратњи израелских војника. Овде јој је показана једна израелска војна пољска болница у којој су лечени неки Сиријци, међу њима и они повезани са Ал Каидом, рањени у сиријском грађанском рату.

После тога, Пателова је заговарала да израелска војска, једна од најмоћнијих на свету, прими део британске међународне помоћи. У међувремену, она је настојала да обустави помоћ Палестинцима, укључујући и ону за виталне пројекте у Гази. Наговештај како је она на овако апсурдан начин одредила „хуманитарне“ приотитете даје нам Стјуарт Полак, ментор њеног израелског „одмора“.

Почасни председник организације Конзервативни пријатељи Израела, лорд Полак, окупио је четири петине конзервативних посланика, и готово сваког члана владе, у групу чије је експлицитни циљ заступање израелских интереса у Британији. Премијер, Тереза Меј, сматра се за једног од најгласнијих заступника Израела у Европи.

Ово треба да буде разлог за озлојеђеност јавности – ниједна страна држава не ужива такву неупитну подршку на високом политичком нивоу.

Други прозор који гледа ка израелској упетљаности накратко је одшкринут прошле недеље. Политички уредник Би-Би-Си-ја, Лаура Куенсберг (Kuenssberg), пренела је преко Твитера један инкриминишући коментар „истакнутијег“ члана Пателине странке. У јасном указивању на Израел, извор је приметио: „Комплетни државни апарат је слеп пред коруппираним односом који једној држави омогућава да купује утицај.“

Убрзо након тога, по свој прилици под притиском, Куенсбергова је избрисала твит. Би-Би-Си није другде емитовао овај коментар нити се функционер конзервативаца усудио да иступи у јавности. Толика је, изгледа, способност лобија да застрашује и корумпира.

Пре више од десет година, два америчка истраживача су написала студију о улози израелског лобија у Сједињеним Америчким Државама, главног израелског заштитника током пола века. Колики је утицај лобија јасно је по томе што Џон Миршајмер (Mearsheimer) и Стивен Волт нису могли да нађу издавача у својој земљи.

Снага израелског лобија у западним престоницама зависи баш од своје способности да остане изван видика. Пуко спомињање лобија доноси ризик некоме да буде оптужен за одржавање антисемитских стереотипа о јеврејској уроти.

Но, Миршајмер и Волт су описали тип група за остваривање утицаја присутних у Сједињеним Државама – и све више у европским престоницама. Свако, од Кубе до компанија за здравствено осигурање и произвођача оружја, агресивно лобира у Вашингтону како би осигурао своје интересе.

Британски министар иностраних послова Борис Џонсон и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху. Скандал са Прити Пател избио је у време посете изралеског премијера Лондону (Фото: Сан/The Sun)

Оно што је специфично за израелски лоби у Сједињеним Државама – амалгаму јастребова у јеврејском вођству и месијанских хришћанских евангелиста – јесте страх који они користе како би ућуткали критичаре. Нико не жели да буде означен као антисемита.

Пошто је ретко означен или позван на одговорност лоби се ушанчио у позиције моћи.

То је оно о чему је британски престолонаследник говорио пре тридесетак година – чак и ако је ту појаву погрешно означавао као „јеврејски“ уместо као израелски лоби – у заборављеном писму пронађеном у јавној архиви које је објављено прошле недеље.

„Свакако да су неки амерички председници морали да имају храбрости да дигну главу и позабаве се јеврејским лобијем у Сједињеним Државама? Мора бити да сам наиван“, написао је породичном пријатељу 1986. године.

Сада, како су показали скорашњи догађаји, лоби се бори да остане у сенци. Друштвене мреже и Палестинци са телефонима који имају камере обелоданили су глобалној јавности систематске злоупотребе које врши израелска војска и које Западни медији у великој мери игноришу. По први пут подржаваоци Израела звуче недоречено и извештачено.

У међувремену, усиљени покушаји премијера Нетанијахуа да амерички Конгрес онемогући нуклеарни договор са Ираном током 2014. и 2015. године извели су лоби у још већој мери на светло дана.

Сер Алан Данкан, британски конзервативни политичар. Данкан је у памфлету који је издао Конзервативни блискоисточни савет (Conservative Middle East Council) оштро осудио израелске илегалне насеобине (Фото: Conservative Home)

Прљави трикови израелског лобија у Уједињеном Краљевству су раскринкани раније ове године. Један документарац Ал Џазире приказао је званичнике конзервативне странке како сарађују са израелском амбасадом како би „оборили“ Алана Данкана, службеника министарства спољних послова који је заговарао палестинску ствар.

Важно је напоменути да је политички пад госпође Пател наступио као резултат активности на друштвеним мрежама. Израелски званичници попут министра унутрашњих послова Гилада Ердана толико су ненавикнути на дискретност и одговорност за своје поступке да су лежерно „твитовали“ фотографије са Пателовом. Ердан је један од кључних играча овог лобија, и води „пропагандну јединицу“ која напада међународне критичаре Израела.

Можда никада нећемо сазнати зашто је Пателова тако огољено прекршила правила министарства или шта је у потаји обећала онима са којима се састајала у Израелу. Нагађа се да се, у складу са сличним дешавањима у америчкој политици, нада да ће задобити подршку лобија и њихове богате доноре за будуће страначке кампање.

Не постоји начин да се сазна, узимајући у обзир склоност лобија ка тајновитости, да ли се Пателова једноставно показала мање подобна да се креће стазом коју је трасирало раније вођство конзервативне и лабуристичке странке. Међутим, могуће је и да је лоби открио промене у политичком и културном окружењу које чине њихов рад далеко тежим.

Постоји све јача хистерија око стране уплетености у америчку и европску политику. Зар није време за Западне државе да покажу подједнаку забринутости у вези са малигним утицајем израелских лобиста као што то чине око руских хакера?

Ранија верзија овог чланка прво је објављена у Националу (Абу Даби)

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Опрема: Стање ствари

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар