Ратку Младићу доживотни затвор због „геноцида у Сребреници и других ратних злочина”

ХАГ – Хашки трибунал осудио је данас Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине”.

Генералa Раткa Младићa изводе из суднице у Хагу (Фото: Бета/АП)

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу геноцида над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становништво Сарајева, да је наређивао узимање талаца….

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина – Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.

Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.

Председник судског већа Алфонс Орије рекао је да је веће закључило да Младић није крив по тачки 1 по оптужби која га терети за геноцид у шест општина БиХ, претходно образложивши да није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид.

Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:

– по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

– по тачки 3 за злочин против човечности,

– по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 7 због депортација и злочина против цивилног становништва,

– по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва,

– по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 10 осуђен је због противправних напада на цивиле и кршење закона и обичаја ратовања, и

– по тачки 11 због узимања талаца – особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата, а за један од њих, који се односи на шест општина, је ослобођен.

Осуђен је због удружених злочиначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Када је реч о удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, трибунал је закључио да је Младић имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геноцида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања, рекао је судија.

Према његовим речима, једини разумни закључак је да је Младић имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

Када је у питању Сарајево, судско веће је нашло да је Младић имао намеру да „покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева”.

„Лично наредио прекид свих линија снабдевања Сарајева како би људи излазили на отворено, под снајперску паљбу и гранатирање”, рекао је судија.

Младић је, према закључку Оријеовог већа, предложио да се бомбардује Сарајево, а 6. септембра 1995. је наредио прекид снабдевања Сарајево водом и струјом што је становнике натерало да изађу из домова и буду изложени снајперском деловању и гранатирању.

Судија је претходно прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице.

Судско веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоца, Илиџа, Нови Град, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Веће је, како је додао судија, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једну друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.

Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Када је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима суђе, утврдило да су припадници сарајевско-романијског корпуса ширили терор и застрашивали становништво, да починили убиства цивила и злочин против човечности.

Од средине маја 1992 до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становништво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката.

Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу…

На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.

Када је у питању Сребреница, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су претходно мучили, псовали и терали их да певају српске песме, рекао је Орије.

Веће је утврдило да су физички извршиоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехумано дело присилног премештања.

Суђење генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

Хашко тужилаштво је 25. јула 1995. године Трибуналу поднело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно са првим председником Републике Српске Радованом Караџићем.

Оптужница је више пута проширивана, а коначно је прецизирана 2002. године. Будући да су у размаку од три године ухапшени да им је суђење почело у различитим периодима оптужнице против су њих раздвојене и судило им се у одвојеним поступцима.

Караџић у марту 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора и чека правоснажну одлуку Трибунала у притворској јединици у Схевенингену.

Младић је током суђења негирао кривицу а са тимом својих бранилаца покушао да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал те захтеве до данас није усвојио.

Младић удаљен из суднице

Некадашњи командант ВРС удаљен је из суднице Хашког трибунала, на половини саопштавања пресуде јер је негодовао због одлуке судског већа да настави са читањем пресуде.Удаљен је уз помоћ страже, по налогу председника судског већа Алфонса Орија. Ори је претходно саопштио да је пауза у саопштавању сажетка пресуде, која је требало да траје пет минута, потрајала дуже, јер је веће добило савет лекара да тако поступи. Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трећи пут 180/80. „То се зове кризом хипертензије и тражимо или да прекинете заседање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду, како би се смањио ризик за здравље Младића с обзиром на висину крвног притиска, јер може да дође до животне угрожености”, рекао је Иветић. Судија му је одговорио да је веће добило информацију да је Младићу трећи пут притисак био 170. Након одлуке да настави са читањем пресуде, Младић је негодовао, а медији преносе да је том приликом викао „лаж, лаж”, након чега је удаљен из суднице.

(Танјуг/Политика, 22. 11. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Војска Републике Србске је ушла у демилитаризовану зону Сребрнице
  по одобрењу команде хаоландског батаљона – мировних снага УН –
  те демилитаризоване зоне, што би занчило да су и они – “МИРОВЊАЦИ“
  – СУЧЕСНИЦИ У ТОМ “ГЕНОЦИДУ“?!
  Ако је то тако, како се приписује генералу Ратку Младићу. зашто су
  онда сва документа у вези са Сребрницом стављена под забрану
  отварања за наредних 3о -до 5о година?
  Над БиХ је у току рата увек патролирало 2 авакса и 7 сателита, а сви
  војници хполандског батаљона су имали мобилне телефоне са сателит-
  ском везом, а да немамо ни један једини видео запис или слику тог –
  “ГЕНОЦИДА“, као необориви доказ изречене пресуде?!

  Драган Славнић

 2. Поздрав Англосаксонцима од НЕБЕСКЕ СРБИЈЕ:
  https://www.youtube.com/watch?v=mUR_Q1QLgFg !!!

  Поздрав Англосаксонцима од ЗЕМАЉСКЕ СРБИЈЕ:
  https://www.youtube.com/watch?v=qUjyKo1PKpk !!!

  Драган Славнић

Оставите коментар