Ројтерс: Како је Саудијска Арабија ударила на либанског премијера Харирија?

(Reuters, 11. 11. 2017)

Беjрут (Ројтерс) – Од тренутка када је авион којим је летео Саад ал–Харири дотакао саудијско тло у петак 3. новембра, либански премијер је суочен са низом изненађења.

Постер са ликом либанског премијера Саада ал-Харирија, у Бејруту (Фото: Ројтерс, 10. нобембар 2017)

Није било шпалира саудијских принчева и других званичника, који би типично поздрављао премијера у званичкој посети краљу Салману, саопштавају поуздани извори блиски Харирију и истакнути либански политички и безбедносни званичници. Његов телефон је конфискован, а наредног дана је био приморан да поднесе оставку на месту премијера у изјави коју је емитовала саудијска телевизијска мрежа.

Присталица либанског премијера држи плакат којим се тражи његов повратак. Подршку Харирију пружили су учесници традиционалног годишњег маратона у Бејруту, 12. новембра (Фото: Анвар Амро, АФП)

Овај потез враћа Либан на прву линију фронта борбе која преобликује Блиски исток, борбе између конзервативне сунитске монархије Саудијске Арабије и шиитског револуционарног Ирана.

Њихово ривалство које подстиче сукобе у Ираку, Сирији и Јемену, где подржавају супротстављене стране, сада доноси ризик дестабилизације Либана. У Либану Сауди дуго покушавају да ослабе Хезболах, групу коју подржава Иран, а која је главна политичка снага у Либану и део владајуће коалиције.

Извори блиски Харирирју наводе да је Саудијска Арабија закључила да премијер – дуже време саудијски савезник и син покојног премијера Рафика ал–Харирија, који је страдао у атентату 2005. године – мора да оде јер није вољан да се супротстави Хезболаху.

Више либанских извора наводи да се Ријад нада како ће Саада Харирија заменити његов старији брат Бахаа, истакнути либански сунитски политичар. Верује се да је Бахаа у Саудијској Арабији и да је од чланова породице Харири затражено да допутују тамо и да му искажу оданост, што су они одбили да учине, наводе ови извори.

„Када је Хариријев авион слетео у Ријад, он је одмах схватио да нешто није како треба“, наводи извор који му је близак за Ројтерс. „Није било никога да га дочека.“

Саудијска Арабија је оповргла наводе да је присилила Харирија да поднесе оставку и навела је да је он слободан човек. Саудијски званичници нису били одмах доступни да дају коментар о околнoстима његовог доласка у земљу, да ли му је одузет телефон и да ли је Краљевство планирало да га замени његовим братом.

Харири није имао јавне иступе након оставке и нека назнака када би могао да се врати у Либан.

 „Без поштовања“

Харири је позван телефоном да дође у Краљевство како би се састао са саудијским краљем Салманом, ноћу у четвртак 2. новембра.

Пре него што је отпутовао он је својим службеницима рекао да ће завршити договарање у понедељак. Свом медијском тиму је рекао да ће се срести током викенда у приморском одмаралишту Шарм ел-Шеик где је планирао да се састане са египатским председником Абдел Фатахом ал–Сисијем на маргинама Светског форума младих.

Харири је отпутовао својој кући у Ријад. Његова породица је стекла богатство у Саудијској Арабији и дуго тамо има поседе. Извор близак Харирију је рекао да је либански лидер примио позив од саудијског званичника задуженог за протокол у суботу ујутро, који га је питао да присуствује састанку са принцем престолонаследником Мохамедом бин Салманом.

Он је чекао око четири сата пре него што му је представљен текст оставке који је требало да прочита пред телевизијским камерама, наводи овај извор.

„Од тренутка када је дошао они (Саудијци) нису за овог човека показали нимало поштовања“, рекао је један виши либански политички званичник.

Харири је често посећивао Саудијску Арабију. На путу неколико дана раније, принц Мохамед бин Салман је организовао његов сусрет са обавештајним званичником и министром за заливска питања Тамером ал–Сабханијем, кључним човеком за спровођење саудијских интереса у Либану.

Саад ал-Харири и саудијски министар за заливска питања Тамер ал-Сабхан (Фото: Твитер налог либанског премијера)

Харири је са овог пута допутовао у Бејрут „задовољан и опуштен“, наводи извор из његове пратње. Он је објавио „селфи“ са Сабханом, на коме су обојица насмејани. Својим сарадницима је рекао да је чуо „охрабрујуће изјаве“ од принца престолонаследника, укључујући обећање да ће бити обновљен саудијски пакет помоћи за либанску војску.

Извори блиски Харирију наводе да је он веровао како је убедио саудијске званичнике да постоји потреба да се одржи савез са Хезболахом зарад либанске стабилности.

Хезболах располаже са добро наоружаним снагама, поред места у парламенту и влади. Настојања која је подржавала Саудијска Арабија да се ослаби ова група у Либану пре десетак година довели су до сунитско–шиитских сукоба и заузимања Бејрута од Хезболаха.

„Оно што се, верујем, десило на овим састанцима, је да је (Харири) открио своје позиције како планира да се носи са Хезболахом у Либану: да би сукобљавање дестабилизовало земљу. Мислим да им се није свидело шта су чули“, наводи један од извора, коме је преношено шта се дешавало на овим састанцима.

Извор наводи да је Харири рекао Сабхану „да нас не сматра одговорним за нешто што је изван моје контроле или контроле Либана“, Али, Харири је потценуо саудијске позиције у вези са Хезболахом, наводи овај извор.

„За Саудијце ово је егзистенцијална борба. То је црно–бело. Ми у Либану смо навикли на сиву“.

Сабхан није одмах био доступан за давање коментара.

Оставка

Хариријев говор у коме даје оставку шокирао је његове сараднике.

Либански председник Мишел Аун, савезник Хезболаха, рекао је амбасадору у Либану да је Саудијска Арабија киднаповала Харирија, наводи виши либански званичник. У петак, Француска је рекла како жели да Харири има „пуну слободу кретања“.

У свом говору, Харири је рекао како страхује од атентата и оптужио је Иран и Хезболах да сеју раздор у региону. Рекао је да ће арапски свет „одсећи руке које се злокобно пружају ка њему“, језиком који извори блиски њему не сматрају типичним за либанског лидера.

Хариријева оставка дошла је у време када је више од 200 људи, укључујући 11 саудијских принчева, садашњих и бивших министара и тајкуна, ухапшено у антикорупционој чистки у Саудијској Арабији.

У први мах појавиле су се спекулације да је Харири мета ове кампање због пословних интереса његове породице. Али извори блиски либанском лидеру наводе да је његова изнуђена оставка била мотивисана саудијским настојањима да контрирају Ирану.

Сусрет либанског премијера (у оставци) и саудијског краља Салмана (Фото: Saudi Press Agency)

Харири је после оставке одведен да види саудијског краља. Снимак овог сусрета емитован је на саудијској телевизији. Потом је летео за Абу Даби како би срео принца престолонаследника Мохамеда бин Заједа, главног регионалног савезника саудијског престолонаследника. Вратио се у Ријад и од тада се сусрео са неким западним амбасадорима.

Извори блиски Харирију наводе да Саудијци, док држе Хариририја у кућном притвору, покушавају да изведу промену вођства његовог Покрета за будућност тако што би на његово чело поставили старијег брата Бахау, који је занемарен за истакнуту дужност када је њихов отац убијен. Трвења међу браћом трају годинама.

У изјави, Покрет за будућност наводи да у потпуности своји иза свог лидера. Хариријев помоћник и министар унутрашњих послова Нохад Мачнук (Machnouk) одбацио је идеју да је Бахаа постављен да замени свог брата.

„Ми нисмо стадо оваца или комад земље над којима власништво може да се пренесе са једне особе на другу. У Либану се промене одигравају изборима, не заклетвама на верност.“

Чланови породице, сарадници и политичари који су контактирали Харирија у Ријаду наводе да је он уплашен и да није рад да каже ништа осим „Добро сам“. На питање да ли се враћа, кажу да је његов уобичајени одговор „Иншалах!“ (Даће Бог!)

Самија Накхул, Лајла Басам и Том Пери

Самија Накхул је уредник Ројтерса за Блиски исток. Том Пери је шеф Ројтерсовог дописништва за Либан, Сирију и Јордан. Лајла Басам је новинар.

Са енглеског посрбио и белешку о ауторима написао: Милош Милојевић

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар