Сарајево: Насер Орић ослобођен кривице за злочине над Србима

Сарајево – Суд БиХ ослободио је првостепеном пресудом ратног команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. Оптужница их је теретила да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Кунарац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Насер Орић након изрицања пресуде (Фото:Танјуг)

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних речи Тужилаштва БиХ 29. августа окончано је 12. септембра.

Током двогодишњег поступка саслушано је више сведока, међу којима и један заштићени који је изјавио да је „видео како је Насер Орић убио три  заробљена Србина”.

И тужилац Мирослав Јањић, који је и подигао оптужницу, током изношења завршних речи, рекао да је тужилаштво „на основу доказа и исказа сведока, утврдило и доказало да су оптужени починили кривична дела која су им стављена на терет”. Међутим, председавајући Судског већа Шабан Максумовић је, образлажући пресуду, казао да „Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу”.

Изрицању пресуде Орићу и Мухићу присуствовао је велики број чланова бошњачких удружења, а у судници су били и чланови породица српских жртава, који су демонстративно напустили зграду Суда БиХ одмах након што је пресуда прочитана. Приликом изласка из суднице са „друге стране” су им упућиване увредљиве речи уз помињање имена генерала Ратка Младића и још неких других. До аутобуса их је допратила полиција, и то под пуном ратном опремом. Иначе, зграду Суда БиХ обезбеђивале су јаке полицијске снаге.

Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић, која је присуствовала изрицању пресуде, није скривала разочарење јер догодило се управо оно чега се она и прибојавала.

„Знајући у каквој земљи живимо и како ради правосуђе БиХ, може се поново десити да дође до срамне пресуде и ругања правосуђа српским жртвама као и у више случајева до сада”, изјавила је она дан раније.

Након што су саслушали образложење пресуде, из суднице су изашли и Насер Орић и Сабахудин Мухић. У обраћању окупљенима испред зграде суда, који су га дочекали аплаузима и овацијама, Орић је са осмехом рекао: „Правда је победила”. И његов адвокат Лела Човић исказала је задовољство због, како је навела, очекиваног ослобађања њеног клијента.

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајуће пресуде Орићу и Мухићу.

„Тужилаштво БиХ не може коментарисати првостепену пресуду Суда БиХ. Након што стигне писана отправка пресуде, Тужилаштво БиХ ће уложити жалбу”, саопштено је из Тужилаштва БиХ неколико часова након изрицања пресуде.

Сарајевски медији подсећају да је Насер Орић био ухапшен 10. јуна 2015. на граници Француске, по захтеву Србије, која га је сумњичила за злочине почињене у Залазју код Сребренице. Његову екстрадицији тражили су и Србија и БиХ, у коју је он и изручен.

Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села у од децембра 1992. до марта 1993. године. Као индиректно одговоран за смрт седморо и мучење 11 српских заробљеника, првостепено је осуђен на две године затвора 2006. године. Међутим, након жалбе на пресуду, 2008. године апелационо веће га је ослободило, уз образложење да првостепено веће није имало све неопходне доказе да би Орић био осуђен на основу командне одговорности. Апелационо веће је тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993”, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу”.

Душанка Станишић

(Политика, 9. 10. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading