Александар Вучић: Подржао сам одлуку Српске листе да уђе у владу Косова, Харадинај остаје оптужени ратни злочинац

Председник Србије у обраћању нацији образложио зашто је подржао одлуку Српске листе да уђе у владу Косова

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Д. Гол)

Председник Србије Александар Вучић подржао је одлуку Српске листе да уђе у косовску владу. Вучић је, у обраћању грађанима, истакао да су Срби на Косову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Косово и углавном против српских интереса. Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Албина Куртија или Самоопредељења

Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Кфор, Унмик и Еулекс. Такође, како додаје Самоопредељење се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију.

Исто тако, додао је, Самоопредељење се залаже и за косовску војску. „Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније ? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. Друга опција, како је нагласио председник, била је да Српска листа не подржи никог.

„А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Курти и Харадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништва може да има већину у скупштини”, нагласио је Вучић.

Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац. „Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа”, поручио је Вучић.

Трећом опцијом, подвукао је председник, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу. „Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали Росу на север Косова”, рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због појаве Росу на северу, након чега су повучене те јединице. „Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008. због неодговорне политике наших власти. Да не би можда ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују”, критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.

Први пут од 1999. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети. „Први пут имамо нешто у својим рукама од проглашења самосталности”, рекао је председник Србије. Вучић је објаснио да на Косову и Метохији данас живи осам одсто Срба, према подацима Београда, а шест према албанским изворима. „Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе”, објаснио је председник.

Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље. Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова. „Донео сам ове четири године да људи виде на шта сам поносан и због чега сам срећан. У претходне четири године немамо ни једног погинулог”, поручио је председник, додајући да је пре тога било убистава Срба.

Рекао је и да Срба на КиМ данас није мање него што их је било пре три или четири године, а да је пре тога бележен драматичан пад. „Највише српске деце данас се рађа на Косову и Метохији”, додао је Вучић, наводећи да се то дешава због жеље Срба на КиМ да опстану на својим огњиштима. „Само то људи у Србији треба да знају када почну да причају док седе по кафићима у Београду и Новом Саду како ко треба да се понаша”, навео је Вучић образлажући одлуку Српске листе. Председник је навео и да Београд данас има много другачију позицију него раније. „Глас Србије се поново чује”, изјавио је председник и додао: „Немојте да подсећам какве смо грешке правили”. Указао је на покретање, како је рекао, криминалног питања 2009. пред Међународним судом правде, после чијег је одговора дат легитимитет отцепљењу Приштине. Вучић је додао да је то питање покренуо бивши шеф дипломатије Вук Јеремић и оценио да су после тога разговори  Београда и Приштине измештени из УН.

Институционализација дијалога у октобру

Александар Вучић најавио је и да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.  „У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”, рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

Додао је и да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, као и да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера. Навео је да ће у овај разговор бити укључене све релевантне институције, попут СПЦ и САНУ, али и представници цивилног сектора. Подсетио је и да су се многи политички актери већ изјаснили. „Нисам се обраћао онима који су одговарали псовкама и увредама, али и то је боље него да су ћутали”, навео је Вучић.

„Од америчке телевизије очекивао сам нешто снажније”

Пред крај обраћања новинарима председник је инсистирао да одговори и на питање новинара Н1. Када је чуо питање које се односило на то што је Марко Ђурић разговарао са представницима Српске листе, а не он, Вучић је само питао:

„Да ли је то све? Ја сам од америчке телевизије очекивао нешто снажније”, рекао је Вучић.

Новинар Н1 га је позвао да дође код њих у госте.

„Не могу много се плашим. Страшно сте опасни”, одговорио је Вучић.

О изјавама косовских лидера

Председник Србије цитирао је лидера Самоопредељења Албина Куртија да је формирање косовских институција „зависи од Београда и воље једног човека, Александра Вучића”. „Зависна моћ Србије ‘усмртиће’ независност Косова”, рекао између осталог тада Курти, критикујући то што је „влада доделила министарство пољопривреде Србима”, јер је на тај начин дата прилика Србији „да оствари своје планове о колонизацији и подели Косова”.

Вучић је подсетио и на речи бившег косовског премијера Исе Мустафе да је договором са Српском листом „уништена владавине албанске већине” и да ће „власт ће функционисати по диктату Србије”.  Председник Вучић је показао карикатуру из приштинске штампе на којој сви албански посланици љубе руку представнику Српске листе.

„Политика” пренела Куртијеву изјаву

Председник Србије је навео да ниједан медиј у Србији није пренео изјаву лидера покрета „Самоопредељење” Албина Куртија да је „формирање косовских институција у рукама Александра Вучића”. Ипак, наш лист је то учинио у издању од 6. септембра, на 5. страни.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 9. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. „сви албански посланици љубе руку представнику Српске листе“ а Српска глиста љуби Вучићиву десницу па ви сад видте колки је он државотворац.

    #државоубица

Оставите коментар