Стеван Гајић: Брнабићкина изјава о блискости Вучића и Раме је потпуна бесмислица

Колико је нападно настојао да своје односе са Ангелом Меркел представи као више него коректне, па и благонаклоне са стране немачке канцеларке, толико је Александар Вучић о својим односима са албанским премијером, Едијем Рамом, ћутао.

Александар Вучић са Едијем Рамом


„Индискрецију“ је себи допустила премијерка Ана Брнабић. Медијима у Албанији је рекла да између Вучића и Раме постоји „лично пријатељство“.

Личе ли вам Вучићеви и Рамини односи – бар по ономе што се могло јавно видети – на „лично пријатељство“?

Сматрате ли „лично пријатељство“ могућим и допустивим између некога ко се може сматрати неформалним лидером „велике Албаније“ и онога чија земља се од ње мора бранити?

Ако такво „пријатељство“ заиста постоји, чија земља ће од њега више профитирати?

Диана Милошевић/Факти

Стеван Гајић: Брнабићкина изјава о блискости Вучића и Раме је потпуна бесмислица

То је бесмислица због које само могу да нас исмевају на међународној сцени, као много пута до сада. Јер, Албанија у континуитету од 60 година води политику територијалних претензија према нама, а посебно у последњим годинама

Стеван Гајић

У политици може да постоји добар однос лидера који може да утиче на добре односе држава, али ако говоримо о Србији и Албанији, односи су на изузетно ниском нивоу.

Србија једино може да игнорише стална понижења са албанске стране.

На пример: пре неколико месеци је председник Албаније био у посети која је била и званична и незванична – демонстрација силе – где је он отишао у Прешево да подрива територијални интегритет Србије уливајући наду мањини на територији наше земље да може да се отцепи по угледу на сународнике са КиМ. Томе су повод дали Србија и Вучић на Београдском безбедносном форуму, када се Рама у сусрету са њим понашао изузетно увредљиво.

Не видим тај добар лични однос, сем ако има нешто што ми не можемо да видимо у јавности.

Политика се ионако цени по резултатима, а они су за нас поражавајући: Албанија стално понавља да је део наше територије (КиМ) независна држава са могућношћу албанског уједињења, чиме нам прете одузимањем територије.

Прете и Македонији и Црној Гори (где је Рама рекао да се осећа као у Албанији) и имају претензије према Грчкој. Само су Грци реаговали као озбиљна држава која држи до достојанства – за разлику од Србије, која то не чини.

Зато је Брнабићкина изјава потпуна бесмислица.

То не мора бити фиксна категорија, можда ће Албанци нама постати пријатељски народ. Треба да градимо добар однос са нашим суграђанима са Косова и Метохије и да се они добро осећају у својој држави Србији, али говорити на тај начин о Албанији, која у континуитету од 60 година води политику територијалних претензија према нама, а посебно у последњим годинама, то је бесмислица због које само могу да нас исмевају на међународној сцени, као много пута до сада.

Стеван Гајић, Институт за европске студије

(Факти, 2. 9. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар